Na konci trhu co je parník Tyrš, tedy dále od želeničního mostu bývá modrý stánek s rybami na ledu z Chorvatska, Francie atd. Teď jsou ústřice v sezóně, fakt doporučuju. Trhy budou až skoro do Vánoc, pak zas od března nebo dubna.
Jídlo a vaření
Má oblíbená čočková polevka...
Turecká polévka z červené čočky
Ingredience:
300g červené čočky
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, najemno nakrájená
1 velká mrkev, nakrájená
1 vrchovatá lžíce rajského protlaku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička ml. papriky
½ lžičky sušené máty
½ lžičky tymiánu nebo oregana
¼ lžičky černého pepře
¼ lžičky drceného červeného pepře
1½ l zeleninového/kuřecího vývaru
sůl
Na paprikový olej:
3 lžíce oliv. oleje
1½ lžičky mleté papriky
¼ lžičky červeného drceného pepře
Volitelné:
plátky citrónu
Postup:
Cibulku se špetkou soli smažíme na oleji asi 3 min., přidáme nakrájenou mrkev a smažíme další 3 min., pak rajský protlak a důkladně mícháme asi 1 min. Přidáme kmín, pepř, mátu, tymián a papriku. Až se koření rozvoní, přidáme čočku, vývar a případně podle chuti sůl. Vařte, až budou čočka a mrkev úplně měkké, cca 20 min. Mezitím si připravíme paprikový olej. Všechny suroviny smíchejte v malém rendlíku na mírném ohni, až začne olej pobublávat, odstavte. Když je čočka a mrkev měkká, polévku rozmixujte. Pokud je potřeba, dochuťte solí nebo kořením. Ozdobte paprikovým olejem, plátky citronu a mátou. Podávejte s čerstvou bagetou.
Modý stánek na spodním konci (bráno dle směru proudu řeky) trhu. V poslední době měli velmi zajímavý výběr ryb i korýšů. Na fcb posílají novinky, na webu je většinou aktualizován seznam prodejců pro ten který den.
Podzimní kytka jsou tam super, minule měli obrovské gladioly, polovina ženských pak chodila po Náplavce s obrkytkou. Ale moc pěkné kytky mají i na trzích na Jiřáku, přes týden.
Náplavka bude do Vánoc, pak až na jaře.
to jehneci me zaujalo.Napisete recept.to je pecete s tim masem?
Jo, to jsem já. Přezdívka nezměněna :-)
A je sklizeno. Je to asi největší úroda, jak množstvím tak velikostí plodů. Ony ale stejně mohou ještě docházet pár týdnů, tak až budete mít čas, dáme si vědět do sz.

Ten chleba vypadá přímo božsky! ![]()
Také bych se k tomu chtěla konečně dokopat a péct doma poctivý, kváskovy. Mohla bys prosím vložit recept nebo odkaz, jak přesně ho pečeš? Případně přidat rady, vychytávky, aby byl takto dokonalý? Předem děkuji!
Ano, jen peču maso na šestinkách kdoulí, koření ideálně něco jako marocký mix, trochu jako tažín. Recept nemám, vařím vždycky dost od oka a nálady :-) Ale mrkněte na recepty Yotama Ottolenghiho, ty vypadají výborně, také se na to chystám. Myslím, že něco zajímavého má i Jamie Oliver a můj nejnejoblíbenec Nigel Slater.
diky.nejspis vyzkousim.
Super, do Vánoc minimálně jednu ještě stihnu. Tam na konec se často ani nedostanu, občas je opravdu narváno (což je ale dobře, být tam málo lidí, tak tam nechám půl výplaty a všechno snim:-D) Gladioly jsem si tam koupila minulý měsíc a byly opravdu krásné. Uplně nádherné, obrovské a vzhledem k tomu, jak vypadaly i levné. Za týden jsem si je koupila na jiných trzích a to se nedalo vůbec srovnávat, byly drobné a hned jim vadly až uhnívaly květy. No namlsala jsem se tam tehdy na tu podzimní kytku.
Ach jo! Se netěšim na zimu jen z toho důvodu, že celé jaro léto mám nějaké květy na stole a v zimě je to marný! A svíčky jako možná náhrada květin nelze, ty fakt nesnášim, asi si budu dávat do vázy nějaké jehličí:-D.
V devět ráno je tam skoro prázdno, doporučuji :-) pak už je to masakr.
A jo, vždycky tam nechám strašnějch peněz. Za kytky, za maso, za ryby, tuhle ústřici, támhle si dát topinku, sklenku cideru... Pravidelně chodím pro vajíčka, to je jediná dlouhá fronta, kterou ráda vystojím. Trh na Náplavce je moje srdeční záležitost.
na zitrejsi obed spagetovou dyni se slaninou a cedarem podle noveho apetitu, z vlastni iniciativy jsem jeste pridala jedle kastany. jinak k tem kdoulim: kde se to da sehnat? uz hrozne dlouho po nich touzim, chtela bych si je aspon ovonet a udelat si sklenici dzemu:)

Kdoule v prodeji jsem v Čechách nikdy neviděla. Jste z Prahy? Pokud ano, ráda vám něco kdoulí přenechám :-)
Jak asi chutnají, kdoule? Vím o jejich existenci, ale vidím poprvé v životě...
Moje otázka mi připomněla moji babičku, která nikdy v životě neochutnala banán, protože jí kdysi někdo řekl, že chutná jako shnilá hruška :-)
praveze nejsem, jsem z vychodnich cech:/ ja po kdoulich touzim od lonskeho roku, kdy davali herbar s winterovou a rybovou, ktery udelaly hezkej dil o tehle starejch odrudach:) v polsku jsem si aspon koupila pigwovou soplicu (palenka:D), to bylo jediny, co jsem kdy z kdouli objevila:))
Jak asi chutnají, kdoule? Vím o jejich existenci, ale vidím poprvé v životě...
Moje otázka mi připomněla moji babičku, která nikdy v životě neochutnala banán, protože jí kdysi někdo řekl, že chutná jako shnilá hruška :-)
chut popsat neumim,ale jsou dobre.A naaadherne voni.:-)syrove se jist nedaji,ale muzou se upect v troube.Kompot je vynikajici.
kdybys mela cestu treba do Nemecka tak je mivaji u Turku v zelinarstvi.Jinak v normalnich kramech taky ne.
Čerstvé se jíst nedají, jsou tvrdé a strašně trpké. Ale voní... trochu jako mix jablka a zralého ananasu a ještě tam cítím včelí vosk. Vůně je dost trvalá, plody se používají na provonění a osvěžení prádla.
Po dlouhé tepelné úpravě zesládnou, změní barvu do zlatooranžové až granátové červeně. Skvěle se hodí k sýrům, pečeným masům, na toast.
+ Zarinya, děkuju!
Tesco Finest měli kdoulový jam, musím říci velmi dobrý, ale už dlouho jsem to neviděla. Pak jsem ještě měla nějaký bio německý, ale to bylo tak 3/4 jablek a trošinku kdoule, to bylo nanic. Pálenku mám koupenou také, ale je strašně drsná.
Tak kdyby se zadařilo, pošlu skleničku něčeho hotového. Loni mi kdoule asi přemrzly a bylo to fiasko, kromě trochy džemu šla celá úroda do pryč.
Teď zrovna jsou kdouloně poznatelné, jsou to poslední stromy se zářivě žlutým ovocem ve větvích. A letošek jim přál, kvetou pozdě a nevymrzly. Mrkněte po starých zahradách, vysazovaly se i jako ozdobné (ale pozor na keře kdoulovce japonského - menší plody, vůně podobná, prý nejedlý)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY