Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 09. prosince 2017 22:47

viktorka_od splavu To je můj chlap v bledě modrým, akorát do těch 5 jídel, který by měl nejradši dokola, patří naštěstí losos. Hladomor na ně

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 09. prosince 2017 23:01

Zarinya To mě těší 

Offline Garfie
28650 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 01:36

Krehutka Co se týká těch bílků, už tady někdo zmínil Pavlovou, tak já bych chtěla připomenout, že když upečeš ten bílkový korpus, tak vydrží klidně i měsíc a dá se naplnit později (a máš moučník na Nový rok). 

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 08:51

coralline to jsem rada ze v tom nestesti nejsem sama

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 10:40

tak pridam aj ja zemiakovy salat-taky nudny:

zemiaky a mrkvu uvarit (pretlacam tiez mriezkou-mam v pazi krajat obrovske mnozstva)

vajicka uvarene natvrdo flaknem do rezaca na vajce a tiez su z toho kocky

pridam hrasok z konzervy

a nastruhane nakladane uhorky (masaker na ruky)

potom 50:50 majonezu a tatarku (mama kvoli zlcniku dava iba biely jogurt a smotanu ale mne to nechuti)

dochutit solou a korenim. cibulu bojkotujem - v tom salate mi strasne vadi

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 11:56

Garfie Pavlova je pro mě výzvou, protože můj 2. a 3. pusinkový pokus v životě skončil naštvaným mrsknutím peciciho papíru i s obsahem do koše (celkem tedy 6 plechů ). Kupodivu ten první pokus se povedl, nejspíš díky štěstí začátečníka a nulové znalosti toho, co se může pokazit.

Jdu na ty makronky, děj se vůle boží.

Offline Garfie
28650 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 12:25

Krehutka Musíš je spíš sušit než péct, na nízkou teplotu :-) Ale upřímně, moje pokusy o Pavlovou skončily taky ve vleké míse a jedly se lžící rovnou z ní :-D

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 16:49

Krehutka jo a ještě, když bys udělala ty kokosky, tak část z nich můžeš upgradovat takhle 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 17:23

Karja Ja delam takovy rychly od kamaradky z Chorvatska: na platky nakrajene brambory, rajcata, cerne olivy, oregano (ja davam italske bylinky), hodne olivoveho oleje, vinny ocet, sul, pepr, bila cibule. Olej a vinny ocet micham metlickou.

Pak mam k rybe rada "levny" bramborovy salat, deda do nej daval slanecka myslim. Brambory, cibule, kysele okurky i s lakem (neprehnat to:), olej (lepe slunecnicovy), sul, pepr. Vse delam odhadem. Druhy den je nejlepsi.

Offline Karja
44963 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 17:28

Lamicka Nakonec budu dělat ten od Krehutky vídeňský a nějakou tuhle středomořskou kombinaci taky. Mám podobný jako tvá kombinace - dochucení stejné a kombinace jsou brambory, olivy, cibule červená, jablka, celer, rukola. Co si o tom myslíš? Já jsem trochu zaskočená z těch jablk a celeru - ty bych přidávala chvíli předem, aby by to nezhnědlo.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 17:45

Karja Muzes to tam dat teste pred servirovanim (tenhle typ salatu nepotrebuje odlezet) nebo muzes nastrouhane jablko promichat pred pridanim do salatu s citronovou stavou, ta brani hnednuti (nevim, jestli to stejne dokaze ocet). Ten tvuj taky nekdy zkusim, miluju kombinaci jablka a celeru. 

Offline Karja
44963 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 17:55

Lamicka No, já s tím citronem nemám uplně dobrou zkušenost, že by to nějak významně pomohlo, všechno připravim předem a jablko, celer, rukulo dám třeba hodinku před.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 19:53
Reakce na 711990:

jinx tak zkus Kantynu...taky byva plno, ale ne tolik;) pro me je to vic po ruce a maj tam to samy...

​jo, to samozrejme znam... ja jen, ze byla rec o NM

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 19:56
Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 20:17

jinx jako.jo no, uz chodim jen do Kantyny...mackat se mezi turistama me moc neba

Offline Samart
148 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 20:23

Dadoo ráda bych vyzkoušela ty Vaše ořechové rohlíčky. Poradíte mi, zda formičky jen vymažete nebo i vysypete např. hrubou moukou? Kdysi jsem z ořechového těsta dělávala plněné ořechy a největší boj byl dostat ořechy z formiček. Tak půlka skončila rozbitá. Děkuji

Offline Karja
44963 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 20:29

Dadoo To vypada vic nez sympaticky! Az vyzkousis dej vedet, ja nejak vaham,jak dobre se do tech bilku zasleha ten jablecnej ocet a to testo bych taky nechala vychladnout asi zarolovany aby mi to pak nepopraskalo. No, ozkousej!

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 20:33

Samart  Jenom vymazávám. Ale přiznávám, že nikdy netuším dopředu, jestli se povedou dobře vyklepnou. Resp. vždy se toho bojím, ale ono to dopadne dobře.

Na první použití dobře vymáznout, při druhém, třetím plnění už to obvykle není nutné.

Držím palce.

Já se snad vybičuji a v týdnu udělám dceři marokánky. Jiné cukroví nechce. Mám super recept, velmi jednoduchý, od kolegyně a zatím se vždy podařil. Tak abych si v zahraničí neuřízla ostudu 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 20:40

Samart Já teda třeba formičky na pracky ani nevymazávám. Po vyndání je nechám trochu vychladnout a klepnu s nima o vál. Včera je tady házeli kluci, vcelku bych řekla dost silou, prostě velká legrace. Ty pracky teda nejsou nijak křehké, tak se to dalo. Rohlíčky asi budou jiné, ale nepamatuju si, že by se formičky na jakékoliv cukroví vymazávaly. 

Dadoo Marokánky taky chystám. Vaří se to chvíli v hrnci, pak se udělají placičky na plech, úpeče a je hotovo. Ty dělám ráda, protože je to hned a lehké. S mým taťkou je máme moc rádi. 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 10. prosince 2017 20:45

Renusatko Nevymazává se, pokud je těsto dostatečně mastné. Pokud peču první dávku, raději vymáznu, je to jistější. Další vymazávání pak už nutné není.

Sichr je sichr, zvláště u rohlíčků, aby se nepřetrhly. U tvarově jiného cukroví to být třeba nemusí.