Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Camp_L
686 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 13:38

haschm Já teď většinou všechno sladím jen dalovým syrupem nebo pastou, takže jsme sladké chuti docela odvykli. Toho medu a xylitolu bych tím pádem asi taky dala míň. Ale sladký na Vánoce prostě musí být., bez cukroví si to nedokážu představit. Jinak blog Veselé borůvky znám často podle něj peču, hlavně slané pečivo (třeba housky na burger mají super).

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 13:45

ja jsem z toho cukrovi tak zpitomela, ze se mi dnes v noci zdalo jak se cpu plnou hubou jeste teplyma smetrlonama a na zaver jsem to zapila slehackou (a to jsem je prosim pekne nemela nikdy rada)

49476 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 13:48

Renusatko mohla bys sem prosim dat cely recept na ty vceli uly? u nas se nikdy nedelaly a muz si je loni delal sam, letos to bude asi na mne. koukam ze recepty jsou totalne odlisny, dokonce i bez orechu:-O

Offline continuity
43664 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 14:20

Samart rohlicky jsou uz na balkone. mne se neco stalo s formami na rohliky a zaclo se mi testo do toho lepit. vubec netusim proc. vsechny ostatni tvary (delala jsem jeste ruzne jine) byly uplne bez problemu, z tech rohliku vystoupila zpusobne tak pulka.

jinak to delam tak, ze to cele vysypu na mokrou uterku, pracny pak vyskakuji i samy (co neni zadouci na ten mokry hadr), musi se s tim opatrne.

Offline Karola.kreizova
5 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 15:19

Mě se to stalo loni s formičkami na ořechy. Používala jsem je léta a vždy šli v pohodě vyklopit až loni ať jsem dělala cokoliv nic. Jakoby měli svoji životnost do kdy půjdou vyklopit :)

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 16:37

Úplně jsem dnes pohořela u pečení kokosek...léta podle stejného receptu a najednou nějaká zrada

Pytlíkem nešly vůbec,nakonec jsem lžičkou udělala kopečky a i ty se rozpadaj . Poměry surovin jsem si znovu překontrolovala,tam chyba není,tak nevím. Bééé

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 16:53

rozarka hele já měla tenhle problém loni prvně,když sem se rozhodla, že budu velká pani cukrářka a ušlehám sníh ve vodní páře na ně. Děsný. Do tý dobý sem to dělala tak, že sníh, cukra kokos a šup na plech. 

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 17:09

Ounz Jako že jsi jen našlehala sníh a bez nahřívání?  Já je dělám,co pamatuju furt stejně.A nikdy mě nezklamaly,mrchy. Ted' je suším,ale kdoví,jestli se nerozsypou,až je vytáhnu. Snad to ten cukr udrží pohromadě. Jsem cukrářova dcera ,kdyby to táta viděl!

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 18:00

viktorka_od splavu já teda teda mám taky dva recepty a oba bez ořechů...v jednom jsou piškoty a v jednom kokos. Asi by to poměrově šlo nahradit ořechama. v jednom je dokonce v náplni zase salko a uvařený žloutek...nějaký časopis z roku 1970. Nikdy jsem je nedělala, tak možná spíš jesti má někdo něco vyzkoušeného, co dělal osobně. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 19:16

rozarka no jen našlehala bez nahřívání a ok.. s nahříváním blbý  pusinky ale nahřívám..

Offline Kokoska
35193 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 19:57

U nás se rohlíčky válí a ohýbají ručně, žádné formičky!

49476 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 20:13

Kokoska to jsou ale jiné rohlíčky, ne? je fakt že jsem občas někde viděla klasické vanilkové obalované a přitom dělané v těch formičkách, ale tak se to samozřejmě nedělá:-) ty formičky jsou přece na rohlíčky placaté, které se buď slepují po dvou a nebo se na ně dává krém a čokoláda

49476 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 20:15

Renusatko ahaa, já myslela že je právě děláš:-)

tak kdokoliv kdo má osvědčené a prosím teda z mletých ořechů, děkuji předem

Offline Kokoska
35193 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 20:16

viktorka_od splavu slepované rohlíčky jsem asi nikde neviděla. Většinou vanilková klasika z formiček. My děláme s lískovýma oříškama a ty různě velké tvary až patvary už k Vánocům patří :)

49476 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 20:17

Kokoska zrovna ten recept co dávala Dadoo, například? 

Offline Kokoska
35193 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 20:26

viktorka_od splavu Já vím, že to existuje, jen naši známí to asi nedělají. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 20:53

viktorka_od splavu my děláme vanilkové rohlíčky ve formičkách. Vymoučí se formička, namačká se těsto, vyklepne a dá na plech už bez formičky. Je to rychle a stejné. Ale já si myslím, že i tohle je zvyk z rodiny, jak to dělaly babičky, tak to dělám já. 

Offline Ginger
1220 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 21:07
Reakce na dynda:

Dadoo Mediants - vypadá to úžasně, ale jak rozpustit čokoládu, aby po ztuhnutí vypadala dobře a nezešedla? To mě totiž někdy trápí. 

​@mohucanka zkuste cokoladu napred zahrat, pak zchladit a zahrat na provozni teplotu. Napr u 73% cokolady se zahriva na cca 45 stupnu, zchladi na 28 a zahreje na 30-32. Takto se s cokoladou pracuje pri vyrobe pralinek. Jsou pak krasne leskle. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 21:12

Ginger No jo, ale čím to měřit? Odhadem? 

Offline Camp_L
686 příspěvků moje polička 11. prosince 2017 21:23

Ginger To mě taky zajímá! Je na tu teplotu nějaký fígl, nebo se musí měřit? Já teploměr na vaření nemám