Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 25. října 2016 15:46
Reakce na Potrefenáhusa:

Jo, staré odrůdy. Já potřebuju ještě mišpule. 
A jste mi připomněla, že jsem pro letošek prošvihla nákup růží ve Skaličanech :-( mám od pana Šípa všechny růže v zahradě a chtěla jsem obnovit staré anglické. Už je vyprodán.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 25. října 2016 15:49
Reakce na andulka01:

mišpuli jsem taky ještě nepotkala, nebo o tom nevím.

To je ale moc hezký hobby, když to má člověk kde realizovat :-D

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 25. října 2016 16:13
Reakce na Potrefenáhusa:

Taky tomu hrozně fandím. Existuje i nějaká skupina, která vysloveně vyhledává staré odrůdy po celých Čechách, vytváří databázi a roubuje je, aby úplně nezanikly. Tuším, že už se jim podařilo odhalit i nějaký nepopsaný druh. 

Existuje také veřejná sbírka na záchranu starých ovocných druhů. A v Hostětíně u Uherského Hradiště dokonce vznikl speciální sad. :-)

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 25. října 2016 16:15
Reakce na Garfie:

já myslím kdysi někde četla o oskeruších, které se snaží vzkřísit na Slovácku

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 25. října 2016 16:16
Reakce na Potrefenáhusa:

Jj, myslím, že to bylo na Idnesu, to si taky pamatuju!

Offline brrr
12408 příspěvků moje polička 25. října 2016 19:31
Reakce na andulka01:

A jak se dělá ta marmeláda? Normálně s želírovacím cukrem? A fakt stačí jen dvě kdoule na nějakou menší várku? Že bych si ještě zašla nakrást?

Potrefenáhusa: Jo na cizí zahradě je škumpa fajn. Mi vždycky i trochu smrděla a ty potvory výhonky. Hm, tak u sousedů asi taky není fajn :-)

Offline brrr
12408 příspěvků moje polička 25. října 2016 19:33

Jinak já jsem loni vysadila právě kdouli a moruši. U moruše jsem měla letos strach že chcípla, ale nakonec to rozchodila a kdouli letos pomrzly květy, takže nula.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:05
Reakce na Jehelníček:

Mám Peugeot, kamarádka taky, jsme moc spokojené. Malý stojí kolem 1000 Kč, s velikostí cena roste.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:09
Reakce na Potrefenáhusa:

Keř se jmenuje škumpa jedovatá, je opravdu značně jedovatá, je to invazivní dřevina, kterou je záhodno ničit podobně, jako třeba křídlatku. Začíná být docela probléme v různých oblastech, rychle se šíří.

Jedovatá je na dotek, popálí kůži podobně jako bolševník. Na podzim jedovatosti v listech ubývá, přesto není záhodno si je sbírat do vázy, citilivější osoby může nepěkně popálit i tak.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:16
Reakce na razorblade:

Zahrádku v kolonii jsem mělaněkolik let:) V okrajové části Prahy, taky na pronajatém pozemku jsme koupili chatičku, skleník a vůbec prostě to, co tam bylo, nájem za pozemek byl pohodový, tuším 3000/rok?. A teda platili jsme za koupi chaty o řád míň než píšete, jeslti si dobře vzpomínám, asi 35 000? Už přesně nevím, už jsme ji prodali před pár lety.

Je to moc fajn věc, ale je teda potřeba být hodně komunitní typ;) Pro mě byly věčné zahrádkářské schůze, družení se sousedů, brigádnické hodiny  a vůbec vše v davu noční můrou, neustále jsem platila pokuty za neodpracovanou brigádu :D (to nebylo důvodem prodeje;) - stěhovali jsme se)

Ovšem samotná zahrádka je úžasná věc, jak na pěstování, tka pak na trávení času s dětmi, bazének, jen tak blbnutí, grilování s kamarády...dobrý to bylo.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:18
Reakce na andulka01:

Nějaké mají i Pelcovi, já letos taky pana Šípa zmeškala a u Pelců ještě uspěla :)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:22
Reakce na Garfie:

Staré odrůdy obvykle shromažďují lokální pobočky ČSOP, vyhledávájí stromy v krajině či starých zahradách.

kupovat se dají na stareodrudy.org

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:24
Reakce na brrr:

Kdoule mají hodně pektinu a želírovací cukr ani nepotřebují, spíš se víc odvařují. A pak ta marmeláda je spíš marmeláda k sýrům, než džem na chleba.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:24

Zeptám se tady, potřebovala bych dobrý výkonný odšťavňovač, cena není to nejdůležitější, ideálně, kdyby se do něj daly házet cely jabka (a jiný) na výrobu moštu a šťáv. A aby taky vydržel, ne moc hluku, a takový to poskakování po lince by se nemuselo konat.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:25
Reakce na brrr:

Morusi bych na vlastní zahradě asi taky nechtěla, je z toho desnej bordel a litaj na to vosy a žerou malý děti 

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:28
Reakce na Grossularia:

Pamatuju si škumpu (poisson ivy) ze Školy malého stromu,to bude asi nějaká příbuzná 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:29
Reakce na Potrefenáhusa:

Mno moje babička to svýho času vyřešila fikaně, moruši měla ve výběhu pro slepice, který je žraly, ve výběhu byl slepičí bordýlek, kterej odpuzoval děti bo a konec koncu asi i ty vosy..prostě klidná koexistence několika druhů dohromady..

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:31
Reakce na Potrefenáhusa:

V téhle knížce o škumpě nevím, ale věřím, že tam je.Mně zas literárně utkvěla v Hroznech hněvu, kde se "Tom plazí pod keři jedovaté škumpy".

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:34
Reakce na Ounz:

to je myslim zcela ideální řešení 

my ji měli u sousední základky, nevím, jestli tam ještě je. A v Arménii a Gruzii rostou skoro všude, ale tam z toho pálej morušovici.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:36
Reakce na Grossularia:

oni do škumpy zavedli s dědečkem nějakou kontrolu, která hledala jejich černou palírnu bourbonu