Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:22
Reakce na Zarinya:

v prosinci jedu do drazdan na vanocni trhy, tak zkusim trochu sejit z cesty do nejaky bezny ctvrti a zapatrat tam. diky za tip:)

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:23
Reakce na andulka01:

Andulko, to je Quitte, že? Znám to ze "Švábska" a netušila jsem, že to roste i tady. Dělají tam z toho nejraději pálenku, a pak i marmeládu - oboje vynikající!

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:25
Reakce na andulka01:

zkusim vyjet do prirody:) ja to kdysi hledala pres takovy ty strany na ovoce nebo jak se to jmenuje... a nic. asi ti, kteri o nich vedi, si to nechavaji pekne pro sebe. taky bych to udelala:)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:30
Reakce na razorblade:

v prosinci jedu do drazdan na vanocni trhy, tak zkusim trochu sejit z cesty do nejaky bezny ctvrti a zapatrat tam. diky za tip:)

tak google rika,ze tam maji istanbul market,oschatzerstrasse.,ale jak vzdaleny to je od vanocnich trhu,netusim.:-)

Offline Karja
44980 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:35
Reakce na andulka01:

Já tam chodívám právě na takový brzký oběd nejčastěji si dávám teda hamburger:-D. Vajíčka dostávám od babičky, naštěstí, člověk by neřekl jakou mají domácí vajíčka hodnotu, poznám to pokaždé, kdy mi znenadání dojdou a musím jít pro ně do Alberta. Ryby máme nejčastěji sladkovodní, nachytané. Zrovna mám už dlouho v mrazáku naporcovaného sumce, ale prý není moc dobrý, pokud není uzený, tak nevim, co si s tim počnu. Toho jsem ještě nikdy nedělala teda.

Na náplavce kupuji hlavně zeleninu, bylinky, kytky a taky něco dobrýho jako dezert, že jo:-D!

Offline Karja
44980 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:39
Reakce na andulka01:

Jo a koukám, jakou máte u kdoulí pěknou kočku. Tenhle model "mikeš" - černý s bílou náprsenkou a pacičkama mám vyhlídnutý někdy na příště do budoucna:-).

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:40
Reakce na Karja:

Jo :-) to je model Fusekle. Kontrolor kvality.

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:53
Reakce na RoSa:

Ano. Akorát že to tady právě už skoro neroste. Je to jedna ze zapomenutých plodin, jako mišpule, moruše, oskeruše a tak. Já si jí koupila na www.stareodruty.org. A pak vím o jedné v zahradě u vily na dobré adrese v Praze, pokaždé si říkám, že se tam stavím a poprosím o sběr, kdyby mi nevyšla moje vlastní úroda. Jenže mě ten stromek plodí jak blázen každý rok. 

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:57
Reakce na andulka01:

Tak to je fajn. Kdybys nevěděla co s tím, mám kousek od Humpolce kamaráda s pálenicí

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:13
Reakce na andulka01:

Vy jste mi teda dala, s těmi starými odrůdami! Ty stránky jsem neměla vidět, potřebovala bych asi tak 10x větší zahradu, nutně!!!

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:22
Reakce na Garfie:

No já tam taky po létech vlezla a už mám vybrané další stromky. Ty asijské hlohy asi úplně nejvíc potřebuju. A mišpuli, tu chci už věky, ale neměli ji.

Offline continuity
43727 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:30

fakt ted lituji, ze jsem to nevyfotila, ale jestli pujdete s detma do Techmanie, tak nic nedejto na to, ze tam lze prijit i na pracovni schuzku a vemte si sebou radsi svacinu. uz v IQlandii mi to prislo nahrane, tak Techmanie je nejedla uplne.

kolacek a kafe uslo, hovezi gulas byla parodie se 3 (slovy tremi) pidi kousky masa. na smazaku se pry neda zkazit nic. tak da, kdyz je uplne studeny a brambory oschle. nevyhodila jsem to cele jenom proto, ze jsem potrebovala, aby se ty deti najedly - meli jsme za 45 minut listky na predstaveni do planetaria. doma chudaci zblajzli k veceri pulku peceneho kvetaku od vcerejska a placky jsem delala z pul kila brambor.

Offline Tassia
447 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:49
Reakce na Grossularia:

Vyzerá to fantasticky, tohto roku som eśte čerstvé lesné huby nejedla, dala by som si hneď a ďakujem.

Offline Tassia
447 příspěvků moje polička 24. října 2016 00:16
Reakce na vanilka:

Vinohradský kváskový chlieb

Pečiem podľa tohto receptu, rozhodujúca je kvalitná múka. Pridávam rôzne semená, ľanové, tekvicové, slnečnicové, rascu a drvený fenikel. V Rakúsku som si kúpila Brotgewürz, mix korenia ako na  bauernbrot, nám to veľmi chutí. A podstatné je ešte to, že nepečiem ho až 50 minút, ale 30-35 v teplo vzdušnej  najprv na 200 a potom na 180. Zo začiatku som piekla tých 50 minút,  ale bol taký suchší a tvrdý, teraz to už mám ma svoju rúru vychytané.

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 24. října 2016 07:05
Reakce na andulka01:

Já tam asi našla opožděný dárek-moje teta opravila rodinnou roubenku na Valašsku, odjakživa tam na zahradě stávala jadernička, všichni jsme ji milovali, ale bohužel před pár lety úplně odešla....:-(

A zhruba před měsícem slavila teta kulatiny, to by byl super dárek! :-) Asi jí ho ještě opožděně nadělím!

Offline vanilka
2216 příspěvků moje polička 24. října 2016 09:05
Reakce na Tassia:

Děkuji moc! Prostuduju si to.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 24. října 2016 10:47
Reakce na Garfie:

Vy jste mi teda dala, s těmi starými odrůdami! Ty stránky jsem neměla vidět, potřebovala bych asi tak 10x větší zahradu, nutně!!!

ja bych potrebovala jakoukoliv zahradu:D koukala jsem na inzerci, kolik stojej pozemky v zahradkarsky kolonii u nas v HK a za ty prachy bych mela byt v centru! :D

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 24. října 2016 10:53
Reakce na razorblade:

Fakt? Já myslela, že takoví ti zahrádkáři už pomalu vymírají...přestěhujte se do Olomouce, tady vím o krásné vzrostlé zahrádce na nádherném místě za asi 200 tisíc :-) 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. října 2016 12:41

Já sem dnes ukořistila pak choi a dál sem se inspirovala razorblade a koupila si špagetovou dýni. Nikdy sem ji neměla a nevařila, tak sem zvědavá..a vařila sem dušený lilek (nebo teda zeleninu, nebyl v tom sám) a brokolici na mozek..oboje těžce nefotogenické, takže fotky si odpustím..

upekla bych jablečnej koláč, mám nadbytek jablek, ale říkám si, že bych něco, co neznám, nemáte někdo tip?

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 24. října 2016 12:45
Reakce na Garfie:

u nas v HK je zahradkareni strasne popularni a koupit si pozemek s chatickou v zahradkarskejch koloniich je draha vec. ja bych hlavne strasne moc chtela pozemek v kolonii rozkvet miru, kterou mam kousek od baraku, ale ktera je bohuzel strasne in, protoze je v nejlepsi ctvrti ve meste a v sousedstvi lesa, prirodni pamatky, jizdarny, lesniho okruhu pro cyklisty a dalsich atraktivnich mist. tam koupite treba za 400 tisic boudu, ale bez pozemku, kterej patri nekomu jinymu a vy si ho musite pronajimat. proste nahovno. a zahradu na periferii bych nechtela, tam jsou asi levnejsi:D