Tak to je mazec, ale musí to bejt hrozně hezký. Já na takovou zahrádkářskou kolonii narazila v centru Stockholmu a strašně mě to nadchlo! Fakt úplná oáza uprostřed města!
Jídlo a vaření
Kde?!
recept na jablečnej koláč by se mi taky hodil, já teď dělala 2x podle vašeho receptu, co jste dávala na mp tuším jako jablečné řezy, jen ve formě koláče, jeden s pudinkem, druhej se šlehačkou , oba byly skvělý a taky bych ještě něco novýho ráda upekla, mám tu přepravku jablek.
No, takže zase skončím u řezů :) anebo teda ještě taženej štrůdl by šel..já chtěla najít něco, do čeho se nedává kostka másla.. :)
ale zas je tam celkem málo cukru :-D
To je fakt :)
To je klidně možný. Na tomhle konci Södermalmu jsem nikdy nebyla - když se vypravím "do centra", tak to pro mě (na téhle straně) končí někde kousek za Mosebacke ![]()
Ale vypadá to zajímavě, možná by to stálo za návštěvu. V odpovídající sezóně...
Je to opravdu moc hezké, v létě nebo na jaře to musí být parádní. Navazuje to na ten park a navíc je to v kopci, takže fakt příjemná procházka.
Nemáte někdo prosím tip na dobrý mlýnek na pepř? Klidně může být drahý...Děkuju!
Je to moc dobrej tip, dík!
Já dneska pekla jablečný koláč. Je výborný. Jen pokud nemáte rádi vůni vanilkové esence (jako já), doporučuji lusk nebo vanilkový cukr.
http://vypecenyden.blogspot.cz/2011/10/american-pie.html
Já dneska dělala "zdravější" verzi. Těsto ze špaldové mouky, do mandlového krému jsem přidala tvaroh, krém jsem osladila jen trošku a nedala jsem mouku, jablka jsem osladila javorovým sirupem. Takže vlastně úplně jiný koláč :).
Dneska jsem si na Vás vzpomněla, narazila jsem na totálně obsypanou kdouli. Byla u domu, kam prý jezdí lufťáci jen na 14 dní v létě, tak jsem si dvě ukradla do prádelníku.
díky, asi dneska něco takovýho zkusim, vanilkovou esenci taky uplně nemusím, ale vanilkovej cukr vlastní výroby doma mám
myslím to bude slabina všech amerických receptů, že je tam toho cukru úplně šíleně moc
Kdoulovec se do prádelníku hodí také, velmi krásně voní. Jestli ale potřebujete kdoulí víc a pravé a nebojíte se kontaktu s cizími lidmi, dám Vám do SZ tip.
já právě nevím, u nás se jedí marmelády výhradně jahodové, ale mně se tyhle starý odrůdy strašně líběj, od doby, co Grossularia psala o pánovi z Blatné, co prodává staré odrůdy růží, jsem z toho nějak ve varu :-D
ten kdoulovec ale teda na jaře krásně kvete. Tohle je ze zahrádky v zahrádkářské kolonii, kolem které chodíme se psem, vždycky tam byla paní, která to měla úplně dokonale opečované, posekané, teď už to tam asi dva roky zarůstá a leží ladem. Tak asi na pár těch jakožekdoulí vztáhnu přes plot ruku. Má tam teď taky úplně nádhernej okrasnej keř - nevím, jak se to jmenuje, celej rok je to dost ošklivý a úplně k ničemu, ale jak je letos ten nádhernej podzim, tak to křoví je fantastický. A ještě se to vysemenilo a rozrostlo kolem plotu, takže je tam toho fakt hodně. Každej lísteček má trochu jinou barvu.
(Už jsem to dávala do kočkopsího vlákna, tak se omlouvám a ta poslední fotka se psím vínem k tomu nepatří, ale mám to uložený jako koláž)

Bych si tipla, že to barevné je škumpa. Trochu mor, docela rychle se rozrůstá.
Kdoulová marmeláda / želé je úplně něco jiného než jahody, dávám ji spíše k sýrům a masu. Je ostrá, kyselá, v chuti velmi výrazná a vrstevnatá. Tak nevím :-)
Kdoulovac je právě díky nádherným květům dost rozšížený v okrasných zahradách.
Kdoule je o dost nenápadnější, kvete až olistěná a na zahradách ji mívaly naše praprabáby jako užitkovou, protože se sklízí dost pozdě a zpracovávat se může hodně dlouho.
Tak dejte vědět, klidně daruji kdoule nebo vzoreček marmelády, vařila jsem včera zkouškovou dávku jen ze dvou kousků a vypadá to docela dobře.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY