Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:40

škumpa byla i v jednom dile Columba 

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:43
Reakce na jinx:

Koukám, že ekologicky žádoucím mýcením škumpy by mohla vzniknout krize literární inspirace :)

Offline brrr
12408 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:43
Reakce na Potrefenáhusa:

Moruši mám vzadu na poli, tj. za plotem, kde se děti moc nedostanou, protože nedosáhnou na západku nahoře na vrátkách a kde nějaké moruše na zemi taky nikomu žíly trhat nebudou. A včely máme v zahradě, takže na havěť se žihadly jsme zvyklí.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:46

Dostali jsme od manželovy babi domácí kůzlečí, takže dnes kůzlečí vývar s bílými hřiby a vařené kůzlečí v jemné královecké omáčce se špeclemi

Offline brrr
12408 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:53
Reakce na Grossularia:

Děkuju za info o džemu. Jo a oběd vypadá dobře.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 25. října 2016 20:55

morusi bych taky chtela, kdybychc mela zahradu:))) setkala jsem se s ni pred tremi lety na dovolene v bulharsku. pred hotelem nam rostl obrovsky strom obsypany cernymi plody, ktery tam chodili ozirat turisti. my jsme vubec nevedeli, co to je, ale chodili jsme na to taky. po trech dnech mi to nedalo a sla jsem se s plnou hrsti dotazovt na recepci. s pomoci google translatoru jsme se slecnou dospely k morusi:)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 25. října 2016 21:59
Reakce na brrr:

A jak se dělá ta marmeláda? Normálně s želírovacím cukrem? A fakt stačí jen dvě kdoule na nějakou menší várku? Že bych si ještě zašla nakrást?

Potrefenáhusa: Jo na cizí zahradě je škumpa fajn. Mi vždycky i trochu smrděla a ty potvory výhonky. Hm, tak u sousedů asi taky není fajn :-)

Jednoduchá kdoulová marmeláda podle mého oka: 
Kdoule, zralé, očištěné od kožíšku, Citron, Cukr normální bílý, Kousek skořice, jeden badyán

Do rendlíku se silným dnem si připravte trochu vody s citronovou šťávou. Kdoule oloupat, odjádřit, nakrájet na drobné stejné kousky a dát rychle do citronové vody, kdoule musí být akorát ponořené. Pomaličku vařit a vařit a vařit, případně po troškách přidat trochu vody, asi 1,5 hodiny, jak začne houstnout, přidat cukr (vychází to skoro 1:1, kdoule je velmi kyselá). Přidat koření, stále pomalu vařit, stále míchat. Po dalších cca 30 - 40 min vyzkoušejte želírování a pevnost marmelády. Většina by měla být rozvařená, jen některé kousky viditelné. Barva by se z žluté měla měnit do zlatavě červené až světle granátové.

Nespěchejte, kdoule má (podobně jako některé hrušky) "kamenné" kousky a je strašně tvrdá, to vše se musí rozvařit. Jsem každý rok nařčena, že je to nejdražší marmeláda na světě, protože se vaří šíleně dlouho (a což teprve želé...)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 26. října 2016 07:46
Reakce na Grossularia:

Moc děkuju! Včera jsem si ještě našla nějaký test a Peugeot je umístěn vysoko.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 26. října 2016 08:31
Reakce na :

Chci u Vás snidat!

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 26. října 2016 08:53
Reakce na :

Aha, to jsem nepoznala :) Tak tam by mi na talířku jednoznačně ležela jejich laskonka s karamelovým krémem!:)

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 26. října 2016 09:15
Reakce na :

Tam jsem o víkendu večeřela Brownies .

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 26. října 2016 10:20
Reakce na :

Díky moc

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 26. října 2016 12:29
Reakce na :

Hmm, Erhartova cukrárna, ta by mohla být docela v docházkové vzdálenosti od výstaviště, nebo..? Jedu o víkendu na Designblok, tak se trochu pídím, kam skočit na oběd a/nebo kafe a dezert.

Nemáte někdo ještě nějaké tipy? Vůbec netuším, jestli v okolí není něco zásadního, co bych určitě neměla minout. :)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 26. října 2016 12:48
Reakce na Karoleena:

Hmm, Erhartova cukrárna, ta by mohla být docela v docházkové vzdálenosti od výstaviště, nebo..? Jedu o víkendu na Designblok, tak se trochu pídím, kam skočit na oběd a/nebo kafe a dezert.

Nemáte někdo ještě nějaké tipy? Vůbec netuším, jestli v okolí není něco zásadního, co bych určitě neměla minout. :)

Taktéž budu na Designblok, v plánu mám Vozovnu ve Stromovce, to je hned za rohem v parku. Žádné kulinářské zázraky se v pěší vzdálenosti moc nekonají, nad oborou je Lokál (Ambiente), v tržnici SaSaZu.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 26. října 2016 12:54
Reakce na andulka01:

já mám ráda kavárnu ve Veletržákukavárnu pod lipami nahoře na Letné. Taky je tam nahoře cukrárno- kavárna Alchymista (z boku Sparty) s krásnou zahradou (což už je teď asi trochu jedno), ale mají výborný koláče (to říkám jako osoba, co sladký skoro nejí) (a černýho kocoura Howarda). Mezi Veletržákem a Letnou je toho asi tak miliarda, určitě vám tady poradí někdo znalejší, ale já mám ráda hotdogy tady

Offline 999
19938 příspěvků moje polička 26. října 2016 13:03
Reakce na Karoleena:

Na delší procházku (nebo na tramvaj) je Pho u Letné. Je to u Letenského náměstí, ulice Nad Štolou. Majitelé jsou Vietnamci, ale vaří i thajskou kuchyni a to dost dobře. Pán dřív vařil v SaSaZu... Jen už se to rozkřiklo a je tam pořád plno. Takže doporučuju rezervaci.

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 26. října 2016 13:08

Poradí tu niekto, aký vybrať wok? Niekde som čítala, že by wok nemal mať teflónový povrch, pretože sa z toho môžu uvoľňovať po zahriatí na vysokú teplotu škodlivé výpary. Sú vôbec k niečomu také tie bežne dostupné woky značiek ako Tescoma alebo Tefal? Má vôbec zmysel kupovať wok, ak doňho nemôžem investovať viac než 1500 Kč? Samé otázky...