Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 27. října 2016 20:55
Reakce na Grossularia:

Jezis mnam, bych si dalal hned, ja to obcas delam, ale bez toho plisnoveho syra, jen parmazan.

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 27. října 2016 20:58
Reakce na Grossularia:

No ono to neni moc videt haha. Jsou to nachos z lneneho seminka, nakrajela jsem krekry na vetsi trojuhelniky proste, na tom mlete hovezi, cibulka, paprika, jalapeno, rajcata a syr, ono se to spece do hmoty, tak to na fotce vypada blbe, ale bylo to dobry. Mango salsa je skvela, nevyrabim, objevila jsem dobrou kupovanou, guacamole je domaci :)

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 28. října 2016 08:50
Reakce na Unnamed:

Dekuji jinx za zmineni nove Bottegy, informace o tehle nove restauraci mi nejak unikla. V nejblizsi dobe ji pujdu vyzkouset, Riccardovu kuchyni mam rada.

za malo, je to tam fajn, je tady vikend, cas zase nekam zajit. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 28. října 2016 11:17
Reakce na jinx:

navíc prodloužený, takže klidně i dvakrát :-)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:13
Reakce na 0zero7:

Aha, tak to jsem neprohlédla, jsou dobře ukryté:) Mangová salsa zní skvěle!

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:16

Já jsem dnes dělala boršč. 

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:17

Ředkvičková polévka

Tajine z hovězí kližky s mrkví, paprikou, jablky a rozinkami, k tomu kuskus (a koriandr z vlastní sklizně, bohužel už je chladno a skoro neroste, jinak bych si to zasypala pořádně, miluju koriandr:))

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:20
Reakce na Grossularia:

To zní dobře! Mohla bych poprosit o recept? Mám tady zrovna hovězí kližku a lámu si nad ní hlavu...

Děkuji!

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:25
Reakce na Bledule:

málem jsem Vás nahlásila, jak jsem chtěla zmáčknout zelené ramínko :) Boršč miluju!

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:33

Svátek trávím sama doma a v kuchyni. Konečně jsem doplnila zásoby silného vývaru, hovězí už je zmrazený, kachní se právě dodělává. Kočka bude pár dní dostávat maso z kachních krků, je z toho dost nadšená :-) Včera jsem koupila tři kila citrónů, šťáva je už taky v mrazáku (příprava na zavařování kdoulí). Celý den mám puštěnou Food network a TV Paprika (to totiž můžu jenom když jsem tu sama) a asi zapálím v krbu. Možná upeču čokoládový dort s černým rybízem co jsem našla v mrazáku.
Jsem z toho taková spokojená... a za odměnu budu mít k večeři jižanské smažené minikuřátko s rajčatovým salátem.

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:36
Reakce na Bledule:

Boršč... Přesně jídlo do tohoto počasí. Děda pocházel z Ukrajiny a jeho recept na bohatý boršč je naší rodinnou klasikou. Díky za inspiraci, jdu shánět slepici :-)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:38
Reakce na RoSa:

Smíchat v míse olivový olej, utřený česnek a koření: kurkuma, římský kmín, pískavice, mletý koriandr, skořice, zázvor, mletá paprika. když to není pro děti a může to být pálivé, je záhodno použít místo papriky radši harissu nebo aspoň chilli. S tímhle smíchat maso (ideál je jehněčí, no ale kde bych ho brala, kližka se hodí výborně) na větší kostky a cibuli na podélné půlplátky a nechat chvíli uležet. Na koření není třeba šetřit, je to takové hodně voňavé jídlo.

Pokud máte nádobu na tajine, tak to máte dobrý, já ji nemám, používám litinový hrnec (viz fotka) a stačí, má na víku ty kovové ďubky, které umožní stečení kondenzované vody zpět do hrnce, takže nahradí ten tajine komín.

Na olivovém oleji zprudka opéci maso s cibulí, zalít trochou rajčatového pyré a zasnahmout, podlít horkou vodou, přidat ostatní přísady (mrkev na šikmá kolečka, jablka na klínky, oprané rozinky, proužky papriky, klidně i další zeleninu či ovoce čerstvé i sušené, výborné jsou v tom švestky) a jemně posekanou půlku marinovaného citronu.

Přiklopit a péci bez zbytečných otvírání na 180 st. asi 3 hodiny.

Na kuskus svařuju vodu se solí a kurkumou a pak teprv dám olivový olej a vsypu kuskus, líbí se mi k tajine, když je hezky žlutý :)

Posypat čerstvým koriandrem nebo mátou.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 14:41
Reakce na andulka01:

Hmm, tak to kuřátko bych si taky dala líbit. 

Být celý den sama doma, dodělat svoje věci, nadělat zásoby, v klidu se věnovat svým koníčkům...to je můj sen, bohužel v současné době nesplnitelný, na celý den si děti nikdo vzít nechce:D

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 28. října 2016 15:05
Reakce na Grossularia:

ach, škoda, že sme od seba tak ďaleko. Nám behá jahňaciny po záhrade až príliš veľa :-) O mesiac bude zabíjačka, a už teraz si lámeme hlavu, kto to všetko skonzumuje.

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 28. října 2016 15:07
Reakce na Grossularia:

Moc děkuju za recept - určitě do toho půjdu! Rozinky a skořici v kombinaci s masem miluju!

Mám litinovou wok-pánev s půlkulovitým víkem, a ta je fakt univerzální (vařím v ní i mušle ).

Jo a vlastně i ten litinovej hrnec mám - což mi připomíná: na oplátku dávám můj oblíbený recept "Kližka ála woháňka" (překládat se mi to nechce, takže kdo se chce pobavit, může zkusit google-překladač). Dělala jsem ho snad už tisíckrát, je to jednoduchý a vynikající!

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 15:50
Reakce na betsey:

Tak já si nestěžuju, mám teď mrazák k prasknutí narvaný domácím kůzlečím a jehněčí na jaře taky budu mít od příbuzných, ale je to pro mě takové "vzácné maso" a do tajine jím moc neplýtvám :)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 28. října 2016 15:51
Reakce na RoSa:

vypadá výborně! Německy umím, překládat netřeba:)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 28. října 2016 16:16
Reakce na Grossularia:

Kde se shání kůzlečí? Vy ho máte z rodiny, tuším... Nedávno jsem viděla anglický dokument o tom, že díky vlně obliby kozího mléka jdou na porážku kozlíci, protože jsou na mlíko k ničemu. Že bych začala vykupovat kozlíky z českých mléčných farem a chovala je na maso? :-)

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 28. října 2016 16:44
Reakce na Grossularia:

Jo a zapomněla jsem zmínit:

- vynechávám 2.krok: ta zelenina se nádherně rozvaří/rozpeče - tudiž nepasíruji, nezahušťuji;

- jako příloha je fajn např. karlovarský knedlík, špecle...

Pokud se dostanete ke zvěřině, doporučuji tento recept (taktéž mnohokrát vyzkoušený):

Zvěřinový guláš (kančí, srnčí, jelení, dančí)