Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 28. října 2016 20:48
Reakce na Len:

Nejspíš jdu s křížkem po funuse, ale moc vás prosím o kontakt, kde sehnat kdoule... Už roky je sháním a nic, moje babička básnila o marmeládě, kterou jí kdysi vařila její maminka a tohle by byl perfektní dárek.

Máte zahradu? Tak pak doporučuji vlastní stromek, úroda zajištěna při minimální péči. Ke koupi, co vím, v Čechách nejsou. Jste z Prahy? Dám tip na sklizeň, ale spěchá to, jsou akorát zralé.

Offline Len
2681 příspěvků moje polička 28. října 2016 21:11
Reakce na andulka01:

Vy jste poklad! Stromek pořídím, domluvím se s dědečkem na překvapení a rovnou ho zasadíme. A z Prahy jsem, to je snad zázrak!

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 28. října 2016 21:35
Reakce na Ounz:

Prosim otravujte (i Potrefenahusa), ty chleby jsou dokonaly. Zkuste se zeptat ve vlakne Neco nefunguje, treba poradi. 

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 28. října 2016 21:45
Reakce na Unnamed:

no k těm istrojum to vkládání fotek uplne přátelsky neni 

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 28. října 2016 21:46
Reakce na Unnamed:

Ja az zejtra,zatím kvasi kvasky :-))

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 28. října 2016 21:50
Reakce na Potrefenáhusa:

Ja pisu taky na istroji a jde to. Ale urcite tam nejaky zadrhel je, problemy s tim maji i jini.

No, tak se uz tesim. Ty chleby mne fakt fascinujou :-)

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 28. října 2016 21:53
Reakce na Unnamed:

Jako na malým istroji?mne to jde,ale trvalo mi to teda dost dlouho,nesmím mít nahraných fotek moc,je to v náhledu strasne velký a špatně se s tím roluje.uz jsem si taky při nahrávání další fotky tu předchozí smazala ve snaze zmenšit si náhled na displeji...notebook je v pohodě celkem,ale na telefonu desnej vopruz teda

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 28. října 2016 22:00
Reakce na Potrefenáhusa:

iPad Mini. Taky mi tedy chvilku trvalo pochopit system nahravani a vkladani, ale u vsech fotek se mi to povedlo. Ale je tam problem, ze clovek musi ty fotky prubezne mazat a na iPadu to celkem jde, i kdyz to tlacitko je pri nekolika fotkach spatne dosazitelne, myslim, ze s telefonen uz je to asi mnohem horsi, to uplne verim. 

Offline Lola
97 příspěvků moje polička 28. října 2016 22:09
Reakce na Ounz:

Zeptám se tady, potřebovala bych dobrý výkonný odšťavňovač, cena není to nejdůležitější, ideálně, kdyby se do něj daly házet cely jabka (a jiný) na výrobu moštu a šťáv. A aby taky vydržel, ne moc hluku, a takový to poskakování po lince by se nemuselo konat.

Dočítám se zpožděním, protože nemám moc času prokrastinovat, ale na radu pekelnic jsem předloni zakoupila odšťavňovač Catler a jsem s ním velice spokojená. 

Offline wendulka admin
16662 příspěvků moje polička 28. října 2016 22:29
Reakce na Unnamed:

iPad Mini. Taky mi tedy chvilku trvalo pochopit system nahravani a vkladani, ale u vsech fotek se mi to povedlo. Ale je tam problem, ze clovek musi ty fotky prubezne mazat a na iPadu to celkem jde, i kdyz to tlacitko je pri nekolika fotkach spatne dosazitelne, myslim, ze s telefonen uz je to asi mnohem horsi, to uplne verim. 

Ano, dnes jsme to řešily dole v administraci, že se v určitých prohlížečích (zmiňoval se Safari) pro mobil nejde na to tlačítko odebrat dostat a respektive že je nutné ty fotky průběžně ručně odmazávat, aby se dala nahrát nová.

Já jsem tam zapomněla dodat, že adminka si ještě před příchodem nových členek poznamenala, že by to vkládání fotek chtěla nechat přeprogramovat tak, aby tam ty fotky nezůstávaly, čímž by se tenhle konkrétní problém měl odstranit.

Momentálně to chce buď zkusit stáhnout si do mobilu jiný prohlížeč anebo počkat, až se člověk dostane k PC a odmazat tam, než dojde k dalším plánovaným úpravám. Uznávám, že to není zrovna uživatelsky přátelské a omlouvám se za to.

Ono je to tak, že když web před dvěma lety vznikal, tak se na to docela spěchalo a tudíž se vkládání fotek z mobilů ve velkém nepředpokládalo, protože by si to vyžadovalo víc vývojařiny a tudíž víc času. To je to, co jsi psala v jiném vlákně, že jsme si jako uživatelky předem neuvědomily, že vytvořit úplně nový, plně profesionální web rychle a tak, aby na něm hned od začátku byly veškeré funkce a všem fungovalo všechno, prostě není možné a chce to trpělivost a budovat to průběžně.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 28. října 2016 22:48
Reakce na wendulka:

To automaticke mazani fotek by bylo super, nenapada mne zadny duvod, proc ty fotky nechavat nahrane.

Prosim neomlouvejte se, je mi uplne jasne, ze to urcite nebylo jednoduche ten web v podstate soukrome dostat na tuto uroven. I ucel stranek je vic specializovany, s mnoha vecmi se ani nemohlo pocitat. Vylepsit to muzeme, ty hlavni veci uz stejne mate na seznamu. Ja jsem trpeliva, libi se mi tu.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 29. října 2016 07:42
Reakce na Lola:

Děkuji za tip

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 29. října 2016 10:13

Když tady tak čtu ty stesky po kdoulích, znáte web na-ovoce.cz? Je to interaktivní mapa ovocných stromů a keřů (a taky různých ořešáků), kde v ČR si můžete zdarma nasbírat na "veřejných stromech", resp. spíše pod nimi. Zrovna včera jsme si podle toho webu naplánovali procházku, abychom si mohli nasbírat mandle :) Víte, že v Praze na Petříně rostou mandloně? Já jsem z toho byla jak u vytržení, měla jsem nějak zato, že to je jen asijská a jihoevropská záležitost a přitom na Petříně se to pod mandloněmi sbírá jak nic. Lidi o tom zřejmě ani nevědí nebo nepoznají nevyloupané mandle ve skořápce, protože se to tam válí i úplně podél cesty. Pevně teda doufám, že to jsou mandle sladké, haha. Dokonce jsem kvůli tomu překonala svou ostýchavost a vznesla dotaz na Ústav experimentální botaniky AV ČR :-D

Nicméně včera jen krátkým brouzdáním po mapě jsem přímo někde v centru Prahy nebo velmi blízkém okolí narazila i na takové věci, jako jsou mišpule nebo moruše, někde u Rakovníka jsem zahlídla i tu kdouloň.

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 29. října 2016 10:21
Reakce na žluťásek:

To je pěkný :-) Vím o kdouloni i mišpuli, ale jsou v zahradách. Takže nepřidám. Jinak v okolí tady je spousta opuštěných zahrad, vždycky mi to trhá srdce, když vidím jak pěkné ovoce padá na zem. Na jedné je i velmi zajímavě vypadající jabloň, asi koženáče, ty mám moc ráda.

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 29. října 2016 10:30
Reakce na andulka01:

Zrovna na tom Petříně jsou ovocné sady známé a jablka i hrušky byly pečlivě očesané a sklizené, ale úplně dole u dětského hřiště kousek od lanovky je obří jabloň s těmi senzačními oranžovými jablky, neznám odrůdu, ale už od pohledu jsou to ty hrozně chutné šťavnaté plody a tam jich takové mraky ležely pod stromem shnilé. Úplně mi to trhalo srdce, že jsme se tam nebyli projít o pár týdnů dříve. Ne, že bych byla lakomá koupit si jablka v obchodě, ale když tyhle skvělé voňavé odrůdy jen tak někde v Bille nepotkáte. Občas si pro dobrá jablka z českých sadů jezdím do Holešovické tržnice, ale s pracovní dobou většiny lidí se provozní doba Haly 22 dá skloubit jen velmi těžko.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 29. října 2016 10:39
Reakce na žluťásek:

v hale 22 jsou i v sobotu, jinak je to fakt těžký 

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 29. října 2016 10:41
Reakce na žluťásek:

Jo, chodila jsem do školy v Hellichově, na Petřín jsme chodili na obrovské sladké hrušky a tu jabloň si asi pamatuji, třeba se tam příští sezónu dostanu. Ovšem mandloň je překvápko!

Akorát ta mapa se mi hrozně špatně načítá.

V Hale 22 nakupuji vánoční nákup a ten výběr jablek mě moc baví. Týden před Vánoci tam jdeme vždycky na obhlídku, koupíme od každé odrůdy jedno jablko a pak degustujeme. A pak těsně před Vánoci koupíme ta co nám chutnala nejvíc.

Já mám i vlastní jablka, také od kamaráda ze zahrady, ale chutnají mi vlastně nejvíc čerstvě utržená. Jak jsou ze sklepa, už nic moc, vadí mi jak začnou moučnatět.

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 29. října 2016 10:46
Reakce na Potrefenáhusa:

Právě v sobotu se mi tam někdy podaří zajet, ale jinak po práci, než se tam dohrabu, tak už sklízejí a moje oblíbené stánky mají zavřeno.

Andulka

Napsala jsem mail ještě na správu městské zeleně na MHMP, až mi odpovědí, tak vám napíšu, jak to s mandlemi dopadlo a jestli si máte jít taky nasbírat :)

Online Sweet Potato
40673 příspěvků moje polička 29. října 2016 12:12
Reakce na andulka01:

Na Petřín jsme chodily "běhat" o tělocviku, to byly hruškové orgie! Ale o mandloních jsem taky nevěděla.

Offline vanilka
2216 příspěvků moje polička 29. října 2016 14:34

Dnes bábovka podle Romana Vaňka, jako dech....