Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 17:07
Reakce na Guinea Pig:

ohledně muffinů- na čokoládové s kousky čokolády já doporučuju přímo plech, bez papírových košíčků. Jestli tam budete dávat kousky čokolády (jakože asi jo), tak se to silně přilepí na ten papírový košíček a nejde do dolů pěkně. Já to peču vždy v muffinovém plechu vymazaném sádlem a hrubou moukou a vždy krásně vyndám.

Ohledně toho, že nevyskočí - nešleháte to těsto moc? Nesmí se to provzdušňovat jak české buchty, nešlehat cukr s vajíčky atd, jen promíchat vidličkou. Asi to víte, ale tohle mě napadlo jako možná chybička, když nevyskakují.

Díky za tipy s čokoládou, papírové košíčky mi beztak asi došly, tak aspoň nemusím k Vietnamcům pro jiné a budu péct rovnou ve formičkách.

A dost pravděpodobně těsto šlehám jak o život, abych měla krásnou žloutkovou pěnu s cukrem. Takže jen promíchat vidličkou, to je dobrá zpráva, budu je dnes péct tak v deset večer. Každé zjednodušení a zrychlení se hodí :) Máslo spíš rozpustit a přilít nebo vmíchat změklé, ale ještě držící tvar?

Online Sweet Potato
40673 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 17:13
Reakce na žluťásek:

Mufiny opravdu potřebují rozmíchat jen tak trochu. Dokonce se doporučuje nechat hrudky, prý se pak hezky "napufnou." 

Jinak já mám mufinovou formu už tak zrasovanou, že bez košíčků si do ní už nic dát netroufnu.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 17:28
Reakce na žluťásek:

Máslo rozpustit, klidně v mikrovlnce a pak smíchat s vlažným mlékem a potom vajíčko (nedávat vajíčko do horkého másla, abyste neměla vaječinu, tím mlékem se máslo ochladí). Máslo tedy rozpustíte a tím patří do "mokrých" surovin. Hned na začátku si rozdělte suroviny na suché a mokré. Suché jsou mouka, kakao, cukr..., mokré jsou máslo, vejce, mléko,... Dvě misky: mokré smícháte zvlášt, suché zvlášť. Do suchého promíchaného hodíte kostičky vysokoprocentní čokolády, aby se obalily. Kdybyste je neobalila, v těstu při pečení propadnou všechny na dno, nebyla by to taková pěkná rovnoměrná mozaika. Do mokrého dejte i vychladlé espreso, káva zesiluje chuť čokolády. Pak teda smícháte obě misky, ale jen promícháte lžící, aby se to propojilo, nijak s tím nekvedlat. Pak jen plňte do plechu, normálně skoro plné. Plech vymazávám tím sádlem nebo máslem, plus hrubá mouka.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 18:01
Reakce na Guinea Pig:

Týjo, úplný muffinový profík! :) Jsem z toho popisu dostala chuť zas využít muffinový plech, na který se tu pěknou dobu akorát práší.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 18:06
Reakce na Karoleena:

No co já už se jich napekla! :) Mám hrozně mlsnou neteřinku a filmového kamaráda, takže kvůli nim často piluju recepty podle muffinových expertů. Už jsem dělala i různé ovocné, ze starých banánů, z malin a čokolády, ze švestek..

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 19:50

A ještě tedy další pozdrav z chráněné dílny. Ta elegance mi prostě nejde Ale to se vypiluje. Grilovaná žebírka k večeři + salát Coleslaw.

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 01. listopadu 2016 22:44

Ten trik se suchým a mokrým znám, jen v původním receptu bylo cosi o vymíchání vajec s cukrem. Na to jsem se vykašlala a už je peču. Hezky voní, ale remoska vydává divné zvuky. Asi už přetejkaj 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 16:12

Necháváte, Vy, co pečete chleba někdy kynout finální bochník v lednici? Jak dlouho tam může být? (Napište někdo víc než 12 hodin, prosím) 

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 16:33

Hurá, v Lidlu konečně zase mají mleté mandle! Jsou najemno mleté bez slupiček, zase budou mandlové koláče a na Vánoce jemný marcipán :-) Tak už dělám zásoby, dneska 3 pytlíčky, příště zase...

Offline Tassia
447 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 17:50
Reakce na Ounz:

Áno,  ja nechávam aj v chladničke, keď mi to tak časovo nevychádza. Asi priemerne takých osem hodín, potom ich nechám aspoň dve hodiny pri izbovej teplote sa zohriať, až potom idú do rúry. Ja by som to nechala aj 12 hodín.... Daj potom vedieť, ako to dopadlo.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 18:09
Reakce na Tassia:

No, von tam chlapec bude asi 16 hod ehm..tak sem zvědavá, blbě sem si to naplánovala a došlo mi to pozdě, tak to aspoň zkusim no..

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 18:19
Reakce na andulka01:

Třikrát hurá, mockrát děkuju za tohle veledůležité upozornění!! Dřív mívali mleté mandle v Lidlu častěji, nevím, kde to teď tak dlouho vázlo. :( Minulý týden jsem sice viděla mleté mandle v regálu s vánočním jídlem v DMku, ale byl to docela malý a docela drahý pytlíček.

Offline rozarka
4230 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 20:43
Reakce na Ounz:

No,co se může stát? Maximálně to bude zkušenost. Ale když kvas neztratí svou schopnost i po týdnu,tak by to chleba zabít nemělo,ne?

Koukám,že čas pokročil Tak jak to dopadlo?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 21:04
Reakce na rozarka:

Zítra, zítra jde do pece, teď sem ho akurát vrazila do lednice. Určitě dám vědět, jak to dopadlo, bude to testovací chleba..

je to teda ten se sušenýma rajčatama, tak uvidím..dost tekutej, třeba ho ani nevyklopím 

Online Sweet Potato
40673 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 21:11
Reakce na Karoleena:

Já viděla pytle (nikoli pytlíčky)mletých madlí i v M&S, ale nevím, jak si jich tam cení.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 21:11
Reakce na Ounz:

Jednou jsem zapomnela dat chleba pect, mel byt v lednici 6 hodin, nakonec tam byl 18 hodin. Po vyndani zacal hrozne rychle kynout, chytil se mi k uterce, musela jsem ho trosku uplacat . Horsi bylo, kdyz mi vcera syn do vykynuteho buchniku zaboril ruce

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 21:22
Reakce na Lamicka:

Haha. No zase to byl dost unikátní bochník..jinejm se leje sádra, vy máte chleba :)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 02. listopadu 2016 21:24
Reakce na Sweet Potato:

Ty Lidl jsou 200 g za cca 70 Kč. Asi přes rok je to pro běžného Lidl zákazníka relativně drahé a nekoupí to, na Vánoce už se to vyplatí naskladnit. Ale co je mám vyzkoušené, jsou fakt super, loni jsem měla v porovnání nejjemnější marcipán. A do pečení je používám místo mouky.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 07:17

Risotto alla Milanese jsem dlouho nemela, dik za pripomenuti. Neni to zrovna fotogenicke jidlo, ale je super.

Online Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 09:37
Reakce na Ounz:

já chleba nechávám i dýl jak těch 12 hodin, ale už se mi taky stalo, že byl překynutej, dost tekutej a moc kyselej, což je asi nejhorší, co se může stát.

jinak názory na to, jak s ním nakládat po vyndání z lednice se dost různí, Cuketka má myslím v jednom článku, že nechat ještě v teple trochu dokynout, někde jinde (možná u Maškrtnice?) jsem četla, že by měl jít rovnou do trouby, protože hrozí, že dokyne nerovnoměrně, jak se bude postupně ohřívat.

Já ho dávám z lednice rovnou do trouby.