Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 11:04

Dala jsem si zmrazit kus skvělé sametové (čerstvé) hokaido a po rozmrazení mám rozmáčené cosi :-(

No, poučení pro příště...

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 12:22
Reakce na andulka01:

Jdu sem ještě jednou vychválit ty kdoule, provoněly úžasně celej byt i špajz, úplně mi je bylo líto loupat a krájet. A když se sundal kožich, byly úplně nádherně žluťoučký a jak navoskovaný! Marmeláda teplá chutnala dost jinak než ta vaše, ale po vychladnutí se vyloupla ta typická chuť a je boží!

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 12:23
Reakce na Grossularia:

Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že jste to byla Vy, kdo dával na MP recept na nějakého úžasného králíka? :-)

Možná plácám, ale bylo to tuším něco na normandský způsob, s ciderem? Pokud ano, prosím, byla byste tak hodná a hodila mi sem nějaký odkaz? 

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 12:36
Reakce na Potrefenáhusa:

Tak to mě fakt těší :-) Doporučuji i tu hotovou marmeládu nechat pár týdnů odležet, chutě se ještě zaoblí. Většinou je akorát na Vánoce.
Zítra mi přivezou skleničky a jdu taky na to, jen v množství více než velkém. Ale těším se, budu sama s kočkou, uděláme si zavařovací víkend a moc doufám, že letos půjde i to želé, to je totiž ještě lepší než marmeláda.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 12:42
Reakce na andulka01:

tak držím palce, já už toho měla tak akorát, ještě jsem si v mezičase, než se to uvaří, střihla ty beraní rohy od Dadoo a když jsem si při plnění marmelády do skleniček polila prsty, tak jsem si říkala, že je fajn, že pro letošek je to hotový :-D

A to želé se dělá nějak podobn, jenom se to vaří ještě dýl?

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 13:25
Reakce na Potrefenáhusa:

Jo, želé se dělá DALEKO DÝL :-)

Kdoule rozsekám na kousíčky i se slupkou a jadřinci, pomalu vařím ve velkých hrncích s dostatkem vody s citronem asi dvě hodiny. Nechám odstát do druhého dne. Pak to nahrubo přecedím (ale jemně, jde jen o ten vývar). Pak to najemno přecedím přes utěrku (nebo že bych letos konečně koupila ten mušelín, kde?). Pevné zbytky vyhodím.

A pak tekutinu pomalinku vařím a vařím a vařím, asi čtyři hodiny, fakt se u toho musí stát a míchat. Jako mohla bych tam dát želírovací přípravek, ale když já to chci udělat fakt poctivě. Pak přidám cukr a pomalu svařím. Orientuji se podle konzistence a barvy - výsledek by měl být sytě granátový, ale průzračný, jako tmavé sklo. Oproti marmeládě nijak nekořením.

Po zatuhnutí je výsledkem pevné želé s koncentrovanou vůní a chutí kdoulí, barvou tmavého granátu. Když se nakrájí, je průsvitné. Je skvělé k sýrům a tmavým masům.

Popravdě, kdybych to chtěla prodávat, mělo by to šílenou cenovku :-) Je okolo toho strašnýho nádobí, zničenejch utěrek, bince. Kdoule jsou hodně agresivní na kovové nástroje, utěrky mají nevypratelné hnědé fleky. 

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 13:29
Reakce na andulka01:

hmmm, to zní parádně! Asi to sežere teda i dost velkej kus úrody. Vono cokoli, co se dělá doma a sežere spoustu hodin času, se fakt na jakoukoli tržní cenu přepočítat nedá.

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 13:49
Reakce na Potrefenáhusa:

No to doufám, že to sežere velkej kus úrody :-) ty žlutý potvory na mě vyskočí kamkoliv se podívám :-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 14:21
Reakce na Potrefenáhusa:

No překynutí hrozí už ráno vypadal na pečení..bohužel to nešlo tak uvidím. Jinak díky za tip :)

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 16:40
Reakce na andulka01:

Tak já se letos taky pustím do žlutých potvor, už se mi valí domů. Pár už jich dorazilo a voní teda nádherně. Jestli se dá ta vůně po zpracování i ochutnat, bude to božské! Doufám, že to manžel nepřehnal a bude toho jen tak na ochutnání. Zkusím menší dávku toho želé, i když vím, že patlat se s tím kvůli malé dávce se tolik nevyplatí. Ale nejsem zrovna v kondici, abych tahala těžké hrnce a tak... Prostě si o víkendu pohraju. Asistovat budou taky kočky. Mohla bych ještě poprosit o recept na tu marmeládu? Kdybych se jó hecla. Moc děkuju.

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 16:53
Reakce na dynda:

A to jsem fakt ráda, že je tu další kdoulovník!
Odkud je máte? Zajímá mě kde to ještě roste :-)

Marmeládu kopíruju z diskuse asi před deseti stránkami:

Jednoduchá kdoulová marmeláda podle mého oka: 
Kdoule, zralé, očištěné od kožíšku, Citron, Cukr normální bílý, Kousek skořice, badyán

Do rendlíku se silným dnem si připravte trochu vody s citronovou šťávou. Kdoule oloupat, odjádřit, nakrájet na drobné stejné kousky a dát rychle do citronové vody, kdoule musí být akorát ponořené. Pomaličku vařit a vařit a vařit, případně po troškách přidat trochu vody, asi 1,5 hodiny, jak začne houstnout, přidat cukr (vychází to skoro 1:1, kdoule je velmi kyselá). Přidat koření, stále pomalu vařit, stále míchat. Po dalších cca 30 - 40 min vyzkoušejte želírování a pevnost marmelády. Většina by měla být rozvařená, jen některé kousky viditelné. Barva by se z žluté měla měnit do zlatavě červené až světle granátové.

Nespěchejte, kdoule má (podobně jako některé hrušky) "kamenné" kousky a je strašně tvrdá, to vše se musí rozvařit. Jsem každý rok nařčena, že je to nejdražší marmeláda na světě, protože se vaří šíleně dlouho (a což teprve želé...)

Marmeládu nechte nejméně několik týdnů zrát, chutě se zakulatí. 
Marmeláda je o dost jednodušší než to želé.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 17:20
Reakce na andulka01:

Děkuju, to bylo rychlé :-) Musím zakoupit citrony a cukr a program na sobotu je jasný.

Máme kdoule od kamarádů kousek od Štětí, mají nadúrodu. Doufám, že jednou budeme mít na zahradě vlastní, ty plody jsou i na pohled pěkné, jablíčka syté barvy. Vůně je opravdu úžasná, taková hermesovská...

Dám vědět, jak jsem dopadla.

Offline Kokoska
35203 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 18:15
Reakce na Jehelníček:

Včera jsem zrovna dělala polívku ze zmražené hokaido, ale nechala jsem to jen trochu povolit, aby to šlo nakrájet na menší kousky, a dobrý. Ale čerstvá je lepší, o tom žádná.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 19:44

Jinak, ledničkovej chleba sem upekla, trochu sem se bála, že ho nevyklopím, už trošku lez ven, ale šlo to..no a teď čekám, až vystydne, abych zařízla a zjistila, zda není kyselej..

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 20:44
Reakce na Potrefenáhusa:

ja chci taky marmeladu z kdouli  

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 03. listopadu 2016 21:17
Reakce na jinx:

No tak chcete kdoule? Nebo radši už hotovou? :-)

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 04. listopadu 2016 06:12
Reakce na andulka01:

no hotovou, ja nezavaruju . Libi se mi jak se tady pece chleba a zavaruje a vsecko, fakt to tady jede, ale na to ja nemam cas.. to byl takovy povzdech, musim si ji nekde koupit. Nekdo tady myslim psal, ze ji maji v MS. 

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 04. listopadu 2016 09:10
Reakce na jinx:

To jsem psala já :-) v MS jsem neviděla, nejlepší jsem měla z Tesco Finest. Taky bývá v DM drogerii, ale ta vůbec není dobrá, tu nekupujte, je plná jablek. A když se nebudete ošklíbat že je to domácí a šahali na to lidi :-), můžu vám poslat vzorek, fakt toho budu mít dost a dost.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 04. listopadu 2016 09:15
Reakce na jinx:

taky by ji mohli mít v nějakých národních potravinách (francouzských, italských, řeckých...), dělá ji např. i Bonne Maman, já jsem po ní teď koukala v hypermarketovém Albertu, ale měli jen ty základní.

český eshop tady, ale neznám ho

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 04. listopadu 2016 09:17

jinak teda ještě já ty marmelády bonne maman i tesco finest strašně miluju kvůli těm skleničkám (mají stejný), který jsou díky tomu širokýmu hrdlu děsně praktický i na obědy do práce, na převoz a uskladnění různých pomazánek a tak :-D