+ andulka01 Kdoule jsem potkala! Dalo by se říct, že vedle v ulici. Dcera mi už nekolik týdnů vyprávěla, jak chodí se školkou kolem citronového stromu, že to tam nádherně voní. Myslela jsem si, že mají citrón někde v květinářství ve výloze... Pak jsme šly spolu na procházku, chtěla mi ten citron ukázat. Plody byly už špatné, hnědé, popadané na zemi, ale stejně to tam nádherně vonělo. Příští rok číhám na sousedy.
Jídlo a vaření
Já sem teď doma měla nadmíru už dost zralých jablek, tak sem zkusila jablečný pyré a dobrý. Ve skleničkách sem ho sterilovala, tak schválně..ale vzhledem k tomu, že je fakt dobrý, tak test trvanlivosti asi neprojde.
Jablečné pyré je výborný nápad! Máme spoustu chuťově výborných, ale mrňavých jablek, jak jste ho prosím dělala?
No oloupala, nastrouhala, přidala vanilku, lžíci cukru (dá se i víc, to podle chuti tech jablek a vlastní preference) lžici medu a šťávu z půlky citronu, rozvařila, pak, protože mám ráda tu přesnídávkovou strukturu, rozmixovala, naplnila skleničky a vzhledem k tomu, že tam není žádné konzervans, tak sterilovala. Mám asi 7 skleniček, kdyby toho bylo míň, tak se ani s tím sterilováním netrhám. No a to moje sterilování, ehm..prostě sem to dala do pekáčku zalila do 2/3 vodou a 'pekla' tak, aby se to nevařilo. Nemám dost velký hrnec, aby se vešly všechny. Takže někdo, kdo na to jde odborněji, by mě mohl rozcupovat, ale já to rychle spotřebuju ![]()
Moje maminka pužila stejný systém a pyré je výborné!
Jo, je to fakt dobrý, já měla vždycky slabost pro přesnídávky, ale tohle je lepší, bez cukru, bez škrobu a s chutí jablek :)
Děkuju!
Chtěla jsem začít fňukat nad fází "nastrouhala" ale pak jsem si vzpomněla, že máme elektrické struhadlo, hehe.
A v pekáčku steriluju okurky už leta a v pohodě.
Mamka je vařila nakrájený, ale to elektrický struhátko to dost řeší :)
Já jsem loni dělala jablečné přesnídávky z těch pidijablek několikrát a vždy s úspěchem naprosto bez cukru a čehokoliv dalšího. Jen jsem oloupala a okrájela jablka, nakrájela je na malé kousky, trochu zalila vodou a rozvařila (protože to bylo pro mrně, tak rozmixovala úplně do hladka, ale pro sebe bych klidně nechala i kousky). Horké nalila do vyvařených skleniček a zavařila klasicky v hrnci. Byly hrozně dobré - měli jsme sladká jablka, tak ani nebylo potřeba je přislazovat - a vydržely dlouho. Určitě celou zimu, pak jsme je nejspíš už snědli.
Byly takové dětsky jemné, žádné sofistikované chutě s chilli, solí a dalšími divnými věcmi u nás moc nemají úspěch, naše nejoblíbenější marmeláda je jahodová nebo meruňková a koláč s jablky a rozinkami :)
0zero7 mam na tebe prosbu: vim, zes nekde davala recept na veprovou panenku, ktery se mi moc zamlouval. myslim, ze to bylo neco s horcici a peprem. Nemohla bys to tu zopakovat? Jsem kuchar - zacatecnik a na vikend bych ji rada zkusila poporve udelat.
Diky moc!
Ptáš se sice na jiný recept, ale jak čtu "vepřová panenka", naskočil mi tento:
Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Děláme to docela často, protože vynikající!
Mám doma pětikilovou husu a neumim si s ní poradit. A Vy tady pořád zavařujete!:-D. Chci se vyhnout nočnímu pečení, nějaké tipy triky na to, jak to nepokazit???
Odvézt k mamince či tchýni a pozvat se na nedělní oběd rovnou i se zelím a knedlíkem? ![]()
To by bylo super! Ale já to právě budu péct u mámy a ráda bych předešla hláškám typu, já jsem ti říkala, že.... :-D.
Cha chaaa, to jste mi tedy nahrala. Dnes jsem poprve v zivote pekla husu podle Puncochare a teda takovou suchou podrazku jsem jeste nejedla. Podlevala jsem. Jsem si celkem jista, ze ta zvysena teplota na tu posledni etapu je silena - snizila jsem ji a nepekla uz tak dlouho, ale to maso bylo vysusene, to uz melo najeto na jerky. Mela jsem husu z The Real Meat Society.
No nic, tak to asi byl prvni a posledni pokus. Ja tyhle veci normalne nevarim (svickovou, kachnu a pod. si obcas dam v restauraci), no tak u toho zustanu.
Já už to dlouho nepekla, ale když, tak jí pořádně osolím a okmínuju, narvu jí do p.. dvě jabka a podlitou peču nejdřív zaklopenou a pak odklopenou, ne na moc stupňů, spíš fakt několik hodin..
Dneska jsem předala Peugeot mlýnek a udělal radost!
Akorát já si teda budu muset zvyknout na ten zvuk:-)
Husa je už přes hodinu v troubě. Postupovala jsem přesně, jak píšete, zatím teda pod pokličkou, tak uvidím, co z toho bude. Doufám, že půjdu spát ještě dneska. ![]()
Tak jestli vyjde, dejte sem recept - tedy staci jak dlouho a na kolik stupnu jste ji pekla.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY