Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Tezulie
232 příspěvků moje polička 11. listopadu 2016 22:17
Reakce na Bledule:

Tak u nás bude (nebo spíš doufejme bude) zítra taky husa, tak můžeme po obědě porovnat zkušenosti a recepty Jsem zvědavá, kachnu peču bez problémů a je luxusní, tak uvidíme, co na to větší pták.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 11. listopadu 2016 22:27
Reakce na Unnamed:

Když má dělám všechno od oka.  Toto je moje první husa, ale udělala jsem to skoro stejně, jak píše Ounz. Osolit, opepřit, okmínovat, dvě jablka do břicha a ještě nakrájené dvě cibule naspod, zalít vodou a vrazit do nažhavené trouby. Péct zakryté a občas podlít. 

No, a ktěm stupňům. Já mám plynový sporák a na troubě mám jen nejvíc a nejmíň. Takže jsem troubu nahřála na nejvíc, po vložení ptáka stáhla na nejmíň a pekla. Asi před dvaceti minutami jsem husu obrátila, aby se udělala kůrčička i z druhé strany a při té příležitosti jsem zjistila, že se maso už rozpadá, tak jsem to nechala odklopené a trochu jsem přidala ohně. Teď už to půjdu vypnout.

Tož tak. 

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 11. listopadu 2016 22:41
Reakce na Bledule:

Ja jsem taky vlastne postupovala jak Ounz (do jablek jsem jeste dala hrebicek), ale problem byl evidentne v ty teplote - v receptu je 160 stupnu na nejake dve hodiny (prikryte a jednou obratit) a potom dalsich 40 minut na 210 stupnich. A to byl asi ten problem. Mela jsem to nechat na nizsi teplote a treba dyl. Ja jsem videla, ze se to pece moc a rychle jsem stahovala teplotu, ale stejne to teda byla silena podrazka. 

Ha ha, tak to jste dobra, ze to zvladate jeste s takovym exaktnim teplotnim nastavenim - nejvic a nejmin :-)

Offline Karja
44979 příspěvků moje polička 11. listopadu 2016 23:19

U nás dobrý! Když máma slyšela, kolik ta husa stála, tak se o to dobrovolně přihlásila:-D. Uff. Jako já bych to nezkazila, ale myslim, že bychom na oběd buď dlouho čekali nebo by byl v 10 nebo by se mi nepovedla kůžička a to je v případě husy katastrofa, že. Máma umí tyhle český klasiky výborně, to už nemám strach.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 07:14
Reakce na Bledule:

Ježiš teď budud ve stresu  doufám, že se povede.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 07:46
Reakce na Ounz:

Nebojte, ten postup byl moje iniciativa, až potom jsem si přečetla váš komentář. Trochu se mi ulevilo, že někdo to dělá stejně, protože nikdy předtím jsem husu neřekla a byla jsem líná hledat nějaký recept. 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 12:38
Reakce na Bledule:

Vy jste můj člověk :-D peču taky v plynové, navíc ještě v plynové bombové. Kdo nezná, nepochopí.

Vždycky mě baví dotazy typu: A mám to péci na 180 nebo 185°C. 

Přesně jak říkáte. Nejvíc a nejmíň. Musí se to prostě umět! 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 12:42

Malé připomenutí a inspirace pro perníkové pekařky

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 13:06
Reakce na Dadoo:

Upéct maso je docela v pohodě, horší je to s buchtami, ty se mi často povedou vysušit. 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 14:08
Reakce na Dadoo:

Zrovna se a perníčky zítra chystám :-) Ale ten cukr na vrchu nerada, takže nezdobené...Zato mandlové.

Offline Kokoska
35203 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 14:10
Reakce na Dadoo:

Bledule 

S plynovou troubou mám zkušeností dost, včetně tašek ze střechy na jejím dně a regulace 3 tečky, 2 tečky, 1tečka. Byla jsem fakt šťastná, když jsem se odstěhovala z paneláku k elektrické troubě 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 15:49

Tak jsem se do toho pyré fakt pustila. Část jablek jsem nastrouhala a část nakrájela na drobné kostičky. A v závěru promixovala jen trochu, líbí se mi semtam kousek.

Ještě jednou díky za nakopnutí!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 16:55
Reakce na Bledule:

A jaká teda byla? 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 16:57
Reakce na Jehelníček:

Pyre kralsný ale ty jabka sou nádherný, ty bycb snedla i tak 

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 17:15
Reakce na žluťásek:

Přesnídávky a neslazené pyré (cukru méně než 1:0,2) je potřeba sterilovat dvakrát! Poprvé a potom za 24 - 48 h podruhé, jinak hrozí riziko botulismu. 

Docela podrobně jsem to vysvětlovala před měsícem tady, nakreslila jsem tam k tomu i graf, aby bylo jasné, co je potřeba sterilovat dvakrát, čemu stačí jednou a co se nemusí vůbec

Víkend Zavařování

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 17:17
Reakce na Unnamed:

To zní jako krůta ve filmu Vánoční prázdniny rodiny Griswoldů :)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 17:18
Reakce na Jehelníček:

To jsem ráda, že se líbí! :)

Ovšem nechápu jaký zvuk? Moje mlýnky žádný speciální zvuk nevydávají, akorát teda při otočení tichounce zapraskají.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 17:20

Právě dopečené martinské rohlíčky s domácími povidly

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 17:43
Reakce na Grossularia:

Na scenu s krutou si nevzpominam (mne se vzdycky hned vybavuje scena, jak jezdi porad dokola kolem Arc de Triomphe), tak jsem si ji ted pustila na Youtube, no fakt ze jo :-)

Jesteze jsem tu husu nepekla pro navstevu...

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 18:05
Reakce na andulka01:

Tohle se teda hrozně blbě fotí, ale hlásím, že je hotovo - dvě várky marmelády a jednou želé. První marmeládu jsem netrápila tak dlouho, ale kousky jsou měkké a přijde mi víc kořeněná, druhé bylo míň a vařila jsem ji zhruba stejně dlouho, takže se provařila do tmavší barvy. Želé je nádherné, čiré, barva rubínů. Vyrábět želé mě bavilo víc, sice spousta nádobí (cedila jsem natřikrát, z jemného cedníku jsem si sbírala "hmotu" a z ní ještě vyrobila vrstvu na koláč), ale to umyje myčka, krájení šlo mnohem rychleji, vyvařilo se v podstatě samo bez mé asistence a taky to bylo moje první želé v životě. Děkuju za recepty a přeju úspěch s kdoulovými plány!