Tak u nás bude (nebo spíš doufejme bude) zítra taky husa, tak můžeme po obědě porovnat zkušenosti a recepty
Jsem zvědavá, kachnu peču bez problémů a je luxusní, tak uvidíme, co na to větší pták.
Jídlo a vaření
Když má dělám všechno od oka. Toto je moje první husa, ale udělala jsem to skoro stejně, jak píše Ounz. Osolit, opepřit, okmínovat, dvě jablka do břicha a ještě nakrájené dvě cibule naspod, zalít vodou a vrazit do nažhavené trouby. Péct zakryté a občas podlít.
No, a ktěm stupňům. Já mám plynový sporák a na troubě mám jen nejvíc a nejmíň. Takže jsem troubu nahřála na nejvíc, po vložení ptáka stáhla na nejmíň a pekla. Asi před dvaceti minutami jsem husu obrátila, aby se udělala kůrčička i z druhé strany a při té příležitosti jsem zjistila, že se maso už rozpadá, tak jsem to nechala odklopené a trochu jsem přidala ohně. Teď už to půjdu vypnout.
Tož tak. ![]()
Ja jsem taky vlastne postupovala jak Ounz (do jablek jsem jeste dala hrebicek), ale problem byl evidentne v ty teplote - v receptu je 160 stupnu na nejake dve hodiny (prikryte a jednou obratit) a potom dalsich 40 minut na 210 stupnich. A to byl asi ten problem. Mela jsem to nechat na nizsi teplote a treba dyl. Ja jsem videla, ze se to pece moc a rychle jsem stahovala teplotu, ale stejne to teda byla silena podrazka.
Ha ha, tak to jste dobra, ze to zvladate jeste s takovym exaktnim teplotnim nastavenim - nejvic a nejmin :-)
U nás dobrý! Když máma slyšela, kolik ta husa stála, tak se o to dobrovolně přihlásila:-D. Uff. Jako já bych to nezkazila, ale myslim, že bychom na oběd buď dlouho čekali nebo by byl v 10 nebo by se mi nepovedla kůžička a to je v případě husy katastrofa, že. Máma umí tyhle český klasiky výborně, to už nemám strach.
Ježiš teď budud ve stresu
doufám, že se povede.
Nebojte, ten postup byl moje iniciativa, až potom jsem si přečetla váš komentář. Trochu se mi ulevilo, že někdo to dělá stejně, protože nikdy předtím jsem husu neřekla a byla jsem líná hledat nějaký recept. ![]()
Vy jste můj člověk :-D peču taky v plynové, navíc ještě v plynové bombové. Kdo nezná, nepochopí.
Vždycky mě baví dotazy typu: A mám to péci na 180 nebo 185°C.
Přesně jak říkáte. Nejvíc a nejmíň. Musí se to prostě umět! ![]()
Malé připomenutí a inspirace pro perníkové pekařky

Upéct maso je docela v pohodě, horší je to s buchtami, ty se mi často povedou vysušit. ![]()
Zrovna se a perníčky zítra chystám :-) Ale ten cukr na vrchu nerada, takže nezdobené...Zato mandlové.
Tak jsem se do toho pyré fakt pustila. Část jablek jsem nastrouhala a část nakrájela na drobné kostičky. A v závěru promixovala jen trochu, líbí se mi semtam kousek.
Ještě jednou díky za nakopnutí!

A jaká teda byla? ![]()
Pyre kralsný ale ty jabka sou nádherný, ty bycb snedla i tak ![]()
Přesnídávky a neslazené pyré (cukru méně než 1:0,2) je potřeba sterilovat dvakrát! Poprvé a potom za 24 - 48 h podruhé, jinak hrozí riziko botulismu.
Docela podrobně jsem to vysvětlovala před měsícem tady, nakreslila jsem tam k tomu i graf, aby bylo jasné, co je potřeba sterilovat dvakrát, čemu stačí jednou a co se nemusí vůbec
To zní jako krůta ve filmu Vánoční prázdniny rodiny Griswoldů :)
To jsem ráda, že se líbí! :)
Ovšem nechápu jaký zvuk? Moje mlýnky žádný speciální zvuk nevydávají, akorát teda při otočení tichounce zapraskají.
Právě dopečené martinské rohlíčky s domácími povidly

Na scenu s krutou si nevzpominam (mne se vzdycky hned vybavuje scena, jak jezdi porad dokola kolem Arc de Triomphe), tak jsem si ji ted pustila na Youtube, no fakt ze jo :-)
Jesteze jsem tu husu nepekla pro navstevu...
Tohle se teda hrozně blbě fotí, ale hlásím, že je hotovo - dvě várky marmelády a jednou želé. První marmeládu jsem netrápila tak dlouho, ale kousky jsou měkké a přijde mi víc kořeněná, druhé bylo míň a vařila jsem ji zhruba stejně dlouho, takže se provařila do tmavší barvy. Želé je nádherné, čiré, barva rubínů. Vyrábět želé mě bavilo víc, sice spousta nádobí (cedila jsem natřikrát, z jemného cedníku jsem si sbírala "hmotu" a z ní ještě vyrobila vrstvu na koláč), ale to umyje myčka, krájení šlo mnohem rychleji, vyvařilo se v podstatě samo bez mé asistence a taky to bylo moje první želé v životě. Děkuju za recepty a přeju úspěch s kdoulovými plány!

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY