Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 20:55
Reakce na continuity:

jj my jsme leniví oba, a já to ještě vylepšila, původně vstával v těch šest a nasolil, nakmínoval... brr. lepší to večer nachystat do pekáče a nechat v lednici. ráno se jen strčí do trouby a rychle zpátky do peřin dospat veršík:D případně pokud to není nutný na 12:00 kvůliva návštěvám tchyní apod, tak stačí lupnout to tam třeba v osm. za šest hodin je hotovo tak akorát. husa by mohla trvat i dvakrát tolik myslím. btw jednou jsem zkoušela dát dovnitř to jablko a mně to teda nechutnalo.

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 20:57
Reakce na continuity:

Ano, to je přesně ono!!! Díky moc.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:04
Reakce na continuity:

Taky mi to prijde malo, ale husa byla vysusena a nevypadala vubec nedodelana. Nevim no. Jeste me napadlo, ze mozna byl problem, ze jsem husu pekla prikrytou silnym alobalem misto poklice. Nemam klasicky pekac, teda jeden mam, ale na husu je maly. A jak jsem to nekolikrat vyndavala na podliti tomu asi taky nepomohlo.

Mozna to pristi rok zkusim s vasim postupem. 

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:05
Reakce na 999:

Piccalilli je druh čatní, obsahuje docela dost octa, soli i nezanedbatelně cukru - teoreticky by mohlo stačit jednat s ním jako s marmeládou, ale takhle na pohled to nedokážu odhadnout, jestli je koncentrace dostatečná. Já sama bych to krátce přesterilovala, abych z toho měla lepší pocit.

Jiná věc by byla, kdybyste ho vyráběla kvašením, tam by pak koncentrace kys. mléčné byla postačující.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:08
Reakce na Ounz:

C.botulinum je všeobecně přítomná bakterie, běžná v půdě, v trávicím traktu přežvýkavců, může ji přenést hmyz, výskyt na ovoci a zelenině je celkem běžný. Proto jsou nekyselé nesladké konzervy rizikovější než masové, i když s těmi je to klasicky spojováno.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:09
Reakce na Jehelníček:

Ahá, to já mám na ruční pohon a bzííí jsem ušetřena :D

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:10
Reakce na continuity:

To máte pravdu, já obvykle počítám hodinu pečení na kilo masa při střední teplotě (kolem 180), při pomalém pečení při nízké teplotě až dvojnásobnou dobu.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:14
Reakce na Ounz:

jj, spory jsou extrémně odolné, nějaký kyslík je nerozvrkočí ani v nejmenším.

Dlouhá doba varu je nezničí, 100 st. na ně nemá vliv, ani když působí dlouho, hodina vaření je pro ně jak podrbání na zádech. Ničí je až teplota tuším kolem 130 st. (píšu z hlavy, číslo se může lišit), tj. jedna sterilace stačí pouze při použití autoklávu, tak se to dělá ve velkovýrobě.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:18
Reakce na Grossularia:

Zvlastni je, ze oba prvni recepty na te strance, podle ktere jsem to pripravovala, pecou husu kratsi dobu, nez uvadite. Pokud se k tomu jeste odhodlam, tak zvolim delsi peceni na nizsi teplote a bez otevirani trouby.

http://www.lidovky.cz/svatomartinska-husa-podle-sefkucharu-prinasime-tri-recepty-pri-/dobra-chut.aspx?c=A141110_105340_dobra-chut_ape

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:19

dobře to maminka dělala :)

Jabka sice obsahují určitý podíl cukru i ovocných kyselin, ale na potlačení růstu spor C.botulinum je to málo. V domácích podmínkách se uvádí pro tu spodní hranici, kdy stačí jedna sterilace, cca ten poměr cukru 1:0,2. samozřejmě u nějakého extra sladkého ovoce může být obsah přirozeeného cukru vyšší a stačilo by to třeba osladit o trošku míň, jenže to bez laboratorního vybavení nezjistíte. Chutí to zjistit nelze, ta je určená poměrem cukrů, kyselin a i dalších složek, včetně hmatových.

Pro nesterilování (marmeláda jen horká nalitá do sklenic) je tou hranicí až poměr cukru 1:1.

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:22
Reakce na Unnamed:

Pro mou troubu by to jednoznačně byla moc krátká doba. Zvážila bych, lestli v článku třeba nepřevedli časové údaje pro konvektomat nebo nějaký jiný kuchyňský přístroj, který třeba využívá více mechanismů přenosu tepla.

Jo, a taky má docela vliv (minimálně o půlhodinu, u velkých kusů masa i o víc), jakou teplotu má maso, které dáváte péci. Z lednice se 4 st., nebo jeslti předtím třeba bylo delší dobu připravené v pokojové teplotě. To se teda klasicky započítává hlavně u steaků, ovšem i pro pečení je to potřeba zohlednit.

Online continuity
43725 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:25
Reakce na Unnamed:

ja tomu nerozumim, ale vetsina receptu na husy, ktere jsem kdy cetla udavaji takove divotvorne casy jako 2x90 minut pod. nechapu, kde to berou, asi aby nevydesili pripadne zajemce?

alobal nevadi, taky nemam poradny pekac, ale fakt se nevyplati v tom hrabat. ja ani nic nepropisuji, mam zato, ze sadlo si cestu ven najde a konfitovane maso se pece v tuku a povazuje se to za dobrotu.

premyslim, kdy bych upekla tu husu, aby to mel kdo snist - muz dnes vyrazil na tyden na sicili, na vikend jedeme k segre, ale ta koji, takze zeli nemuze. no uvidim. 

49477 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:31
Reakce na Grossularia:

jo ten konvektomat... mám jednu pohlreichovu knížku a na konci tam píše, že se sice teda o ty jeho recepty může i běžnej smrtelník pokusit:P ale vzhledem k tomu, že v domácích podmínkách nemáme k dispozici všechny ty přístroje a vybavení jako profesionálové, takže to prostě nikdy stejně chutnat nebude:-) jednou jsem si takhle v restauraci chtěla vzít recept na něco co mě zaujalo, kuchař mi to ochotně povyprávěl a pak říká - no ale já to dělám v té rakvi, to asi doma takový mít nebudete:P

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:31
Reakce na Grossularia:

continuity 

Diky za poznatky, asi to jeste nekdy zkusim. Husu jsem mimochodem davala pect z pokojove teploty (byla dve hodky z lednice).

49477 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:33
Reakce na continuity:

u 90 % receptů na pečení masa násobím čas minimálně 1,5. taky to nechápu, snad v tom může být ten konvektomat 

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:36
Reakce na Unnamed:

tak to by mohlo celkem vysvětlovat, že jste ji měla dodělanou za kratší dobu (bez ohledu na vysušení). To Vám ukrátilo podle mého odhadu možná i dobrých 45 - 60 min pečení, když se vnitřek prohříval o 20 st. méně.

Já dávám vždy z lednice, nechci nechat ležet syrovou drůbež v dosahu dětí (lezou mi tu po lince jako fakt hodně), tak počítám dobu na zcela studenou.

Offline 999
19932 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:43
Reakce na Grossularia:

Díky :-)

Offline Grossularia
123 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:51

Jojo, taky jsem si vědoma limitů svých kuchyňských přístrojů :) Zrovna tu troubu mám sice bílou (zásadní vlastnost! nerezová být nesměla!), ovšem výkonem to není žádné dělo. Pečení těch velkých zvěří řeším zapíchnutím teploměru do masa. 

A zrovna husu nepeču nikdy vcelku, ale rozporcovanou. ten wow efekt přinesení dozlatova vypečeného ptáka na stůl mi nestojí za spoustu negativ s tím spjatých. Rozporcovaná se propeče rychleji, snáz, nevysuší se. Kůžička je spolehlivě opečená na všech porcích. Při porcování okrájím všechno dostupné sádlo a vyškvařím si ho zvlášť v MW, čímž ho mám trvanlivé, narozdíl od sádla získaného postupným pečením, které obsahuje příliš mnoho vody a kazí se o dost rychleji. A především peču jen tolik porcí, kolik se bezpečně sní, zbylé schovám na další jídlo. Zbytky pečené vodní drůbeže fakt nemám ráda, vystydnutím se hrozně zvýrazní ten bahnivý čmuch (i když kachny jsou v tom horší než husy, husa je cítit míň, ale stejně to tam je) a nevím pak, jak to spotřebovat, ohřívané mi to hrozně nechutná.

49477 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:56
Reakce na Grossularia:

u nás se naštěstí vždycky všecko sežere:-)) ale mně teda ohřívané nejvíc smrdí kuře. 

jo a v čem se liší bílá trouba od nerezové?:-D

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. listopadu 2016 21:56
Reakce na Grossularia:

Já tu teorii znám o ty bact, no, jen prostě s tím, že neoslazený jabka sterilovat dvakrát, nepočítám, se to většinově spojuje s  tím masem, ale tak ještě jednou projdou no, i když už sem dvě sklenice snědla, nebo je vyhodím a koupím si hamé