Je prosím nějaký limit, do kdy to pyré sníst bez rizika? Mám jen pár sklenic a už se mi s nimi nechce nic dělat, děkuju.
Jídlo a vaření
Kuře by mi smrdělo taky, když vzácně zbude, spotřebuju studené do salátu nebo sendvičů. ALe taky ho porcuju, takže prakticky nezbývá :)
Bílá trouba je bílá! Nerez by se mi ukrutně nehodila k dubovému dřevu kuchyňských skříněk, chápete, ne?:D
To bohužel nedokážu zodpovědět. Pokud byste měla kontaminaci C.botulinum, tak rychlost množení bakterie a s tím spjatá produkce botulotoxinu je nerovnoměrná, zvyšuje se při vyšší teplotě (kvůli tomu bývají pokud vím častější otravy zvířat v létě, když se otráví botulotoxinem z bahna).
Jako čistě statisticky vzato není nějak extra pravděpodobné, že zrovna Vy budete mít tu smůlu a budete ho tam mít. Ročně se v ČR počet případů botulismu pohybuje někde kolem 3 osob/rok.
Jenže statistická pravděpodobnost není individuální riziko, že. Já bych taková pyré použila jako náplň do jablečných koláčů, když se to přepeče, je to stopro bezpečné.
tak to je logické:D
vidíte, a manželovi to přitom dalo tolik práce pochopit! :D
Taky jsem je dneska pekla a moc díky za fotku, alespoň vím jak mají být tmavé a velké. Myslela jsem, že zarolovat rohlíček zvládnu i já, ale.... celá rodina je označila za divno šátečky.
No, tmavé...ta fotka trošku padá do HDR Hole :D občas to přešvihnu s úpravama, ve skutečnosti jsou trošku světlejší. Velikost je otázkou vkusu, u nás doma by to měl být "pořádný rohlík do dětské ruky".
A jaká teda byla? ![]()
Nám chutnalo, vysušená se nezdála, takže spokojenost. ![]()
Dnes k obědu hrachová kaše s vajíčkem, ach! Moje zamilované jídlo.
Jaký k ní máte vztah vy? Zjišťuju poslední dobou, že tahle "jídelnová jídla" spousta lidí z duše nesnáší, kamarád třeba naprosto nechápe, jak si v RESTAURACI můžu objednat kapustové karbanátky. Vždyť to je jídlo za trest, no nikdo nemá rád :-))
Tak prima ![]()
Miluju hrachovou kaši s osmaženou cibulkou, čočku s vejcem, "rizoto" po česku zasypané strouhaným sýrem a s kyselou okurkou a hlavně ty kapustové karbenátky s bramborovou kaší. U nás doma se to jedlo běžně a i ve školní jídelně to patřilo k těm rozhodně lepším jídlům, aspoň teda u nás byly horší věci ![]()
ja mam lusteniny rada, ale mam skor skusenost, ze ich v restauraciach nerobia prilis casto, resp. mi uprava nevyhovuje. na Slovensku su zvykom rozne privarky, co je prave nieco ako ta hrachova kasa, ale robi sa to i zo sosovice, fazule, nakladanych zelenych fazuliek, zemiakov. tu sa to prilis nevari a ked uz, ma to nejaku divnu chut a casto je v tom cukor. takze v restauracii by som si dala len v pripade, ze presne viem, co mi pride na stol, co je malokedy.
my sme dnes mali strapacky - co su halusky s kyslou kapustou (zelim) a nejakou udeninou, fotku nedam, je to strasne nefotogenicke jedlo. ale na chut som tomu prisla az ako velka. aj dnes dam prednost bryndzovym, ale tie boli uz vcera a nejake suche halusky este zostali.
Hrachovou kaši nikdy, čočku klidně, tu mám ráda. Ale nesmí být rozvařená na kaši. Hrachovou mi školní jídelna opravdu znechutila, byla to okrová hmota politá rozpuštěným máslem a k tomu vždycky hnusná sladkokyselá okurka.
Výborné strapačky jsem jedla letos v bufetu hotelu Sliezsky dom, já je mám radši než halušky s bryndzou. Vůbec na všech horských chatách, měli dobré jídlo, byli jsme příjemně překvapeni.
Tohleto jídelnové rizoto miluje muž, trochu oranžové, s kousky divného masa, mraženou zeleninou a zasypané eidamem. Jak si chce v restauraci dát risotto, vždycky ho musím varovat, že to není totéž, co rizoto :-))
continuity Halušky mi také nejvíc chutnají s brynzou, babička je dělala ještě promíchané s vařenými brambory, to jsem měla hrozně ráda. Ale i s tím zelím nejsou zlé. Jen když se jednou za velmi dlouhý čas odhodlám matlat se doma s haluškama, tak potřebuju spíš ty brynzové. Babička halušky dělala pořád, pro mě je to operace, na kterou se musím duševně chystat několik dní a pak ji zase rok nezopakuju :)
Moje druhá, česká babička zase občas vařila nastavovanou kaši. Jako dítěti mi to přišlo jako největší divnost na světě, proč kazit dobrou bramborovou kaši krupkama a česnekem? Teď bych ji ale docela ráda ochutnala, asi to někdy zkusím uvařit. Mám podezření, že by mi to mohlo chutnat stejně jako ta hrachová.
to rada pocujem, ze sa to zlepsilo. istu dobu to bola fakt katastrofa - jedlo odflaknute a obsluha namyslena, hlavne pod tatrami. na tych vysokohorskych chatach to bolo vzdy aspon jedle, ale dost casto z polotovarov. ale ten bylinkovy caj, ten milujem.
Já jsem ještě horší, já mám ráda rizota obě :) Jen to divnomaso teda néé. Já musím mít libový. A nastavovaná kaše je taky super. A nebo lepenice, mňam.
Moje babička dělala "žlutou kaši", bohužel nikdo už neví, co to bylo. Něco jako vejce s krupicí a nějakým fíglem z toho vznikla hladká hmota, která se míchala v rendlíku, až to začalo trochu žmolkovatět... fakt divný jídlo, ale s dobrou domácí kyselou okurkou jsem to milovala.
halusky su o praxi a potrebujete k tomu aspon zakladne vybavenie. teraz ich uz tak casto nevarim, pretoze sa mi nechce behat po slusnu bryndzu a z tej terminzovanej je to strasne. ale ked som mala cvik, tak to zabralo max. pol hodinku - minutkove jedlo vlastne ako rychla vecera idealne :D dnes je to tiez operacia, pri ktorej ohodim pol kuchyne.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY