Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 19:33
Reakce na Tak Betty:

Mohučanka taky myslím, že to bude 100% tuk, ISA nebo IVA se to jmenuje.

​Ale to existovalo uz v te dobe? 

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 19:40

Mohučanka podle me se margarin rozsiril az za 2. Sv. Valky, takze bych rekla 100% tuk

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 20:05

Děkuji všem. Přebrala jsem si všechny rady a vygooglila Ivu, Heru a Ceres a asi zvolím Heru. O Ivě píšou, že je na smažení a fritování. Babička určitě z Hery pekla...No to jsem zvědavá.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 20:10

Mohučanka před tou herou fakt docela varuju. tam není oproti máslu žádný benefit - má to pachuť, je to měkké.. používala se jako náhražka, s tím že máslo je rozhodně lepší.

ze 100% tuku se často peklo kvůli tomu že je chuťově neutrální a v pokojové teplotě zůstává tuhý. ten se máslem nahradit nedá, resp. není to pak to samý. ani Herou teda.

jinak palmový tuk prý znali už staří egypťané

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 20:16

viktorka_od splavu Aha. Tak teda asi raději vezmu tu 100% Ivu, i když je na ní napsáno, že je na smažení?

Fakt je, že kam babička dávala Heru, tam si to do receptu připsala. Ach jo, když bylo koho se zeptat, tak mě nějaké pečení vůbec nezajímalo, a teď už je dávno pozdě 

49113 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 20:18

Mohučanka té Ivy se neboj, fakt. mám ozkoušeno. teda jestli je to pořád to samý - mrkni raděj na složení:-)

Offline RoSa
10061 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 20:22

Mohučanka já jen připomínám ten muj dávivej reflex - Heru fakt NE, brrr!

Offline Tak Betty
6041 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 22:03

Mohučanka Heru určitě ne tta se používala místo masla, protože byla levnější.

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 01. prosince 2018 22:07

RoSa Tak Betty V životě jsem neměla Heru v ruce, natož v lednici  Díky.

Offline Len
2672 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 11:34

Gatita 

Je super, jak má každej úplně jiný recepty, trochu jako s bramborovým salátem.:) Teď bych moc chtěla ochutnat tu sekanou s houskou, ať to porovnám.

Ounz 

Je fakt, že taky přidávám trochu strouhanky, když hmota nedrží tvar... Jo a dodám, že u nás je těsto na karbanátky a sekanou taky stejný, jen do karbanátků přidávám opravdu hodně majoránky.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 12:01

Mohučanka ptala jsem se mamky, ta pekla hodne s moji babickou i prababickou, pry se pouzivalo sadlo, luj nebo prepustene maslo. Podle druhu sladkeho a podle toho co bylo. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 15:08

Taky sekanou a karbanatky nedelam ac je miluju,no druhy stravnik moc ne,ale delam masove koule,ty jsou bez housky,je to hutny na jidlo.Pak delam recke "karbanatky" a tam davam nakrajenou housku,ciabatu,co zrovna mam a musim rict,ze je to moc dobre,neni to tak hutne a houska krupava.Rozhodne tim nenastavuju maso,proste to tak ma byt.:-)

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 15:48

Nemáte někdo dobrý recept na dršťkovku z hlívy? Nebo něco jinýho vynikajícího z hlívy?

49113 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 15:49

Zarinya jj. byvala tchyne delala “sekanou” bez rohliku a bylo to jak hamburger z macdonaldu. nejedly

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 15:54

viktorka_od splavu ja koukam na reckou tv kdyz tam neco vari a taky daval jednou do sekany pecivo,hodne nadrobno....sice si to kazdy dela dle sveho,ale urcite se neda rict,ze to tam nepatri nebo,ze se nastavuje.Tim se proste dela urcita konzistence.

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 18:11

Zarinya jj. byvala tchyne delala “sekanou” bez rohliku a bylo to jak hamburger z macdonaldu. nejedly

​Ja si to taky nedokazu predstavit; jednou jsem delala bez strouhanky a vubec to nedrzelo pohromade 

A vubec, mam chut na sekanou! Zrovna se chystam planovat "jidelnicek" na pristi tyden, tak ze bych ji udelala? 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 18:51

Mutziputzi 

Ten rohlík nebo strouhanka nejsou jen kvůli konzistenci, on ten balast do sebe natáhne šťávu z masa, takže jí tolik nevyteče, proto to chutná jinak než bez. Musí to být tak akorát, což ty babičky, když měly věk babiček, už měly vychytaný.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 18:56

dynda jo,to by mohl byt ten pravy duvod.jako strouhanka v strudlu.

a kdyz tam "stava"zustane tak je proste lepsi chut,to je jasny.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. prosince 2018 19:39

Zarinya 

Přesně, jsou to dvě mouchy jednou ranou, nadýchaně a chutné. Ono jako co si budem povídat, ta šťáva zase bude hlavně tuk, ale nevaříme dietu...