Nevíte někdo zkušenější, proč mi včera po usmažení opadával trojobal z řízků? Nějaká technologická chyba v postupu?
Jídlo a vaření
zmrazené maso?
šmarjá, to snad ne, kupovala jsem jako čerstvé u řezníka! Ale v dnešní době bych se ani nedivila... Díky za reakci.
Haha, nebyly jsme spolu na Erasmu? Ten památný den, kdy jsme se rozhodli jako Češi usmažit bramboráky pro třicet hladových krků a těsto zadělávali ve vydrbaném dřezu na kolejní kuchyni, ten mě bude strašit při jakémkoliv smažení už asi navěky. Myslím, že právě tam se zrodila moje nechuť smažit naprosto cokoliv v pánvi :-D
Byla by to dobrá legrace, ale ta moje letní škola erasmácká nebyla (a asi to bylo i o pár let dřív). Nicméně o stejném nápadu na nějaké zahraniční akci se mi zmiňoval i jeden kamarád - ony ty bramboráky jsou fakt dobrý a člověk se chce podělit, no - a nedojde mu, že to množství je vražedné. Taky už do smrti nezapomenu na ten čmoudovzduch v kolejní kuchyni... (od té doby doma peču bramboráky v troubě a když dostanu ukrutnou chuť na pořádný smažený, dám si ho v hospodě nebo se nechám od někoho pozvat...![]()
To je skoro etymologická detektivka:)
S největší pravděpodobností příliš vlhký povrch masa, při smažení pak vzniká hodně páry, která vytvoří bubliny odchlipující trojobal.
Proč vlhké - dělává to maso máčené ve vodě kvůli zvětšení hmotnosti, maso rozmrazené, na kterém se vysrážela voda, maso osolené v nešikovném ani krátkém, ani dlouhém předstihu, kdy sůl už stihne "tahat" vodu z povrchové vrstvy buněk a ještě nestihne difundovat do mezibuněčných prostor.
Měla jsem nějaké vyřizování a přes oběd byla s dětmi babička, tak tu měli hrachovou polívku s kostičkami

a rybí karbanátky, k nim byl smetanový kuskus, romanesco na másle a koprová majonéza

Vypadá to úžasně! Recept by byl?
Díky:) Recept na co konkrétně máte na mysli? Na karbanátky?
Uvítám na vše - zajímá mě, jak kdo co dělá...
Karbanátky: bílé pečivo na kostičky přeliju vajíčkem rozšlehaným ve smetaně, nechám nasáknout, zatím namelu syrovou rybu (tady treska). Přidám k pečivu, dám sůl, pepř, citronovou šťávu, citronovou kůru, kopr, strouhnu muškát. Rozmíchám a nechám v lednici aspoň půlhodinu odležet, pak tvaruju karbanátky a obaluju buď jen ve strouhance, nebo v trojobalu (tyhle jsou v trojobalu)
Romanesco: blanšíruju v osolené vodě 6 minut, prudce zchladím a nechám okapat. pak prohřeju na másle těsně před podáváním.
Smetanový kuskus: kuskus nasypu nikoli do samotné osolené vroucí vody, ale do osolené vroucí vody se smetanou a štipkou muškátu.
Koprová majonéza: majonéza, kopr, hrubozrnná hořčice, citronová šťáva. a podle nálady buď sekané kapary, nebo sekaná nakládaná cibulka (tady je cibulka)
děkuju! rybí karbanátky jsem ještě nikdy nejedla (jen štičí kuličky - ale recept neznám), tak to určitě vyzkouším!
a smetanový kuskus je také nový poznatek - dělám ho hodně často, ale takto se smetanou je to pro mě novinka
já jsem dnes dělala zapékanou zeleninu (brambory, růžičková kapusta, pórek, cibule, mrkev); k tomu tvarohový dip (tvaroh, pomaz.máslo, kys.smetana + bylinky-bazalka, petrželka...);
pak avokádový salát - tentokrát nerozmixováno: avokádo, jarní cibulka, rajčata - vše na malé kostičky, česnek, šťáva z limetky, sůl, koriandrová nať, kys.smetana, oliv.olej... k tomu ciabatta
Máte to krásné :) doporučuji na to do Vánoc zapomenout a nechat odležet, vše bude ještě o řád lepší. Mě tak moc těší, že kdoule bodují :-)
Ad želé: Taky cedím natřikrát, jednou nahrubo přes cedník a pak přes utěrky. A fakt bez asistence? Já si netroufám to opustit, ale vařím na plynu, kde tu úplně minimální teplotu na dlouhé pomalé vaření nedosáhnu. Hodně přemýšlím o indukční jednoplotýnce.
To je tak těžký, na to zapomenout. Naštěstí trošku zbylo v hrncích, tak aspoň bylo i na ochutnání.
Vařila jsem na indukci v hrncích Zepter a bylo to znát. Nakrájené kdoule na želé jsem vařila v jednom Zepteru a v jiném hrnci s tlustým dnem (papiňák použitý bez víka). V papiňáku se to chytalo i když jsem přilívala vodu a občas míchala, takže když jsem to přecedila, šlo už všechno do Zepteru. Na indukci se dá zařídit opravdu pomalé probublávání. Nejvíc mi tekutina pěnila, když jsem do ní ponořila vařečku, tak jsem to právě radši moc nedělala. Už to nebyla ta špinavá pěna ale bubliny. Když na stěnách hrnce už ulpívalo želé a hladina klesla cca o 1/3, lila jsem do skleniček. Mezi tím jsem tím pádem stihla udělat tak do půlky druhou várku marmelády, včetně toho hroznýho vykrajování, vyvařit skleničky, udělat si večeři a upéct koláč. Ale pracovala jsem s malým množstvím. Dohromady jsem letos zpracovala tak 9 - 10 kilo a při okrajování a vykrajování jsem hodně pečlivá. V nějakém receptu jsem se ještě dočetla, že i ty odkrojky od marmeládových kostiček se dají vyvařit na želé. Tak to mám poznatek na příští rok.
Vařím v měděném hrnci Diva a taktéž silnostěnném Zepter :-) ale i tak na tom plynu musím hlídat. Jasně že u toho udělám ještě dost práce okolo, ale ve finální fázi promíchávám fakt často.
Na želé je opravdu lepší neokrajovat, neodjádřovat. Jen umýt od kožíšku a nakrájet - ve slupkách a jadřincích je vysoký obsah pektinu, je škoda o něj přijít. Ale je fakt, že pokud se zbylou hmotou máte další plány (kdoulový sýr), tak jasně odjádřit.
No, jdu objednat další skleničky a vařit dál :-)
Uf, mně to teda letos stačilo. Za rok člověk na ty útrapy zapomene. Doufám, že to aspoň prodáte za pořádný peníz!
Dýňový koláč. Dozlatova vypečený![]()

Hezkyyy, vypadá báječně. Na sladko nebo na slano?
moc hezky vypeceny.:-)
Velmi sladko. Šlehačka se chladí v ledničce.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY