Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2016 18:52
Reakce na RoSa:

Já už zas taky kynu..ten Váš vypadá jako pěkně vypečená zvětšenina škvarkový placky, že sem na ní dostala chuť  jaký byl? 

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 18. listopadu 2016 19:07
Reakce na Ounz:

No... jsem zvyklá na kváskový, takže taková znouzectnost... ale jo, dobrý!

Můj kvásek se mi totiž delším nepoužíváním v lednici pokazil

A se škvarkama to náhodou něco společnýho má, protože jsem ho už půlku snědla se škvarkovou pomazánkou

Znáte? Namleté škvarky, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, vajíčko na tvrdo, hořčice, sůl, pepř... (snad jsem nic nezapomněla)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2016 19:44
Reakce na RoSa:

Jo tu znám, dělá si ji mamka, já sem na ty placky spíš :)

no s kváskem to nebude zas takovej problém, buď mapa nebo v nějaký pekarně..já ho mám z trhu, od pekaře..

já sem z droždí (ale normálního teda) pekla jen jednou, v ten den dobrý, pak už mi nejel, ale to droždí bylo cítit dost, což asi to sušený trochu eliminuje?

jinak pomazánky dělám ráda a často, vede makrelová, tuňáková (zvaná tučňáková), vajíčková, s pažitkou a třená niva..ale klidně vyzkouším i něco novýho :)

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 18. listopadu 2016 19:51
Reakce na Ounz:

Droždí jsem měla sušené z Rakouska a cítit není.

A taky jsem pomazánková Nejradši dělám bylinkovou: tvaroh z vaničky, pomazánkové máslo, kysaná smetana + bylinky ze zahrádky, popř. z mrazáku (petrželka, libeček, oregano, tymián, pažitka, bazalka...) - dá se to buď jako pomazánka na chleba nebo je i výborná s vařenými/pečenými bramborami

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 09:17
Reakce na RoSa:

To zní dobře, ty bylinky..já mám jako základ jen tvaroh a občas bílej jogurt na zjemnění. Kousek másla vyjímečně, to do tý rozhudy, jinak makrela i tuňák to nepotřebujou :)

Offline Karja
44979 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 18:06

Udělala jsem svoji první marmeládu v životě a rovnou šípkovou! To jsem si na sebe teda ušila bič! Ale je výborná, teď jen držet palce, aby se to celé nějak nezkazilo.

Takže dotaz k zavařování, zavařujete to? Na netu jsem četla, nalít horké do sklínek, pořádně zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Byla na to kupa kladných komentářů, že to tak taky dělají. Potvrdila mi to i maminka, že ona džemy dělá jedině takhle. Zkaženého jsme nikdy nic neměli a to je do roka určitě nesníme, ale ona do toho dává ještě asi nějaké ty gelfixy a tak. To jsem do šípkové nedávala. Cukru mám 1:3 cca. Tak snad to vyjde.

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 19:04
Reakce na Ounz:

Jak se dělá makrelová pomazánka? Předem děkuji.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 19:11
Reakce na Ronna:

já vezmu makrelu, uzenou teda, vyberu maso, odstraním kosti, přidám cibulku na drobno nakrájenou, jeden měkký tvaroh, sůl a pepř, podle hustoty a chuti i trochu bílýho jogurtu, když mám nízkotučný a je ostřejší, tak i lžíci majonézy. Pořádně našlehám vidličkou. A hotovo. Dá se použít i makrela z konzervy (měla sem z marks a spencer a byla výborná )

zvykla sem si kupovat makrelu v Lidlu teď, je balená ve vaničce a je dobrá..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 19:13
Reakce na Karja:

Když dáte Gelfix, tak nemusíte sterilovat, když jen cukr, tak to už tu Grossularia někde psala, kolik cukru, aby to bylo ok, moje teta dělala bez Gelfixu jen s cukrem a teda sterilovala.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 22:06
Reakce na Karja:

Já pro dezinfekci skleničky i víčka vyvařím a dávám navrch pár kapek něčeho ostřejšího, podle chuti, rum nebo třeba hruškovici, meruňkovici, taky podle toho, co je zrovna doma... Na chuť to nemá vliv. Případně i skleničky vypláchnu alkoholem. Nikdy se mi nic nezkazilo, až když to zůstalo delší dobu po otevření v lednici. Takže dělám menší skleničky a snažím se důsledně spotřebovat během třeba týdne. 

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 22:08
Reakce na Ronna:

já podobně jako Ounz, ale víc máslovou - místo tvarohu jen jednu lučinu a tak třetinu změklého másla. dobrá je i z uzeného lososa, tam té lučiny víc a másla míň a trochu citronové šťávy

Offline Karja
44979 příspěvků moje polička 19. listopadu 2016 22:36
Reakce na Ounz:

dynda Díky, popřemejšlím o tom, že to teda ještě zavařím. Cukru mám nakonec něco mezi 1:3 a 1:4. To není moc. 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 00:01
Reakce na Karja:

Taky skleničky vyplachuji alkoholem. I víčka. A navrch džemu taky dávám aspoň lžičku alkoholu. Většinou rumu (tuzemáku).

On sice nikdy cítit není, ale KDYBY byl, tak by mi byl příjemný. Mně hodně voní. :-)

Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 08:22

S někým, jsem si ještě na MP psala o restauraci M.Ihňáčaka v Mikulově. Tak se mi povedlo ji navštívit a asi už bych tam nešla. Sedly jsme si jen do pivnice na rychlou večeři, v restauraci nebylo místo. Stůl byl po nás rezervovaný na 18h, když jsme si sedaly bylo asi 16:15. Objednaly jsme si jídlo, číšník přišel, že stůl je rezervovaný už od 17:30. Ok. Pak ho slyšíme, jak říká kolegovi, že vlastně dojdou už v 17h. Otočil se na nás, protože jsme to slyšely a prý ať v klidu dojíme. Ještě nám jídlo ani nedonesli. Nezajímavý výběr, pro vegetariány/vegany jen těstoviny s mraženým hráškem a sýrem. Na talíři to vypadalo hrozně. Krémová česnečka byla dobrá.

Na dotaz, zda je česnečka z vývaru, nám číšník sdělil, že je z česneku, haha. 

Offline Karja
44979 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 10:46
Reakce na Dadoo:

Jo, to mně by teda taky chutnalo:-). A k tomu šípku by se to i dost hodilo. No pozdě bycha honit:-)

Offline barbucha blogger
36192 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 11:05
Reakce na Ounz:

Tučňákovou dělám taky 

Nakonec tyhle rybičkový se dají připravit snad ze všeho, včetně sardinek...

RoSa 

Tu škvarkovou musím vyzkoušet. Máme tady dvakrát týdně trh a jedna tetina prodává x druhů škvarků - zatím s ní nejvíc kamarádí Otíček 

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 11:42

Na čem ty škvarky melete?

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 12:25
Reakce na Ronna:

Já už je dostávám namletý (od mamky, od tety),  ale jinak se to mele na mlýnku na maso. Jo a cibule taky tak. Vlastně všechno to můžeš prohnat mlýnkem, i ty okurky nemusíš strouhat.

Offline barbucha blogger
36192 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 12:31
Reakce na RoSa:

Nebude to pak moc kašovitý? Cibuli i okurky bych asi přece jen radši nadrobno nakrájela, ať to má nějakou strukturu...

Offline RoSa
10243 příspěvků moje polička 20. listopadu 2016 12:45
Reakce na barbucha:

Pomazánka od slova mazat - čili to z logiky věci mazací bejt musí

Ale každýmu dle gusta: pokud bych už teda tu cibuli nemlela, tak spíš nastrouhat najemno (a vem si na to potapěčský brejle!)