Já už zas taky kynu..ten Váš vypadá jako pěkně vypečená zvětšenina škvarkový placky, že sem na ní dostala chuť
jaký byl?
Jídlo a vaření
No... jsem zvyklá na kváskový, takže taková znouzectnost... ale jo, dobrý!
Můj kvásek se mi totiž delším nepoužíváním v lednici pokazil ![]()
A se škvarkama to náhodou něco společnýho má, protože jsem ho už půlku snědla se škvarkovou pomazánkou ![]()
Znáte? Namleté škvarky, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, vajíčko na tvrdo, hořčice, sůl, pepř... (snad jsem nic nezapomněla)
Jo tu znám, dělá si ji mamka, já sem na ty placky spíš :)
no s kváskem to nebude zas takovej problém, buď mapa nebo v nějaký pekarně..já ho mám z trhu, od pekaře..
já sem z droždí (ale normálního teda) pekla jen jednou, v ten den dobrý, pak už mi nejel, ale to droždí bylo cítit dost, což asi to sušený trochu eliminuje?
jinak pomazánky dělám ráda a často, vede makrelová, tuňáková (zvaná tučňáková), vajíčková, s pažitkou a třená niva..ale klidně vyzkouším i něco novýho :)
Droždí jsem měla sušené z Rakouska a cítit není.
A taky jsem pomazánková
Nejradši dělám bylinkovou: tvaroh z vaničky, pomazánkové máslo, kysaná smetana + bylinky ze zahrádky, popř. z mrazáku (petrželka, libeček, oregano, tymián, pažitka, bazalka...) - dá se to buď jako pomazánka na chleba nebo je i výborná s vařenými/pečenými bramborami ![]()
To zní dobře, ty bylinky..já mám jako základ jen tvaroh a občas bílej jogurt na zjemnění. Kousek másla vyjímečně, to do tý rozhudy, jinak makrela i tuňák to nepotřebujou :)
Udělala jsem svoji první marmeládu v životě a rovnou šípkovou! To jsem si na sebe teda ušila bič! Ale je výborná, teď jen držet palce, aby se to celé nějak nezkazilo.
Takže dotaz k zavařování, zavařujete to? Na netu jsem četla, nalít horké do sklínek, pořádně zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Byla na to kupa kladných komentářů, že to tak taky dělají. Potvrdila mi to i maminka, že ona džemy dělá jedině takhle. Zkaženého jsme nikdy nic neměli a to je do roka určitě nesníme, ale ona do toho dává ještě asi nějaké ty gelfixy a tak. To jsem do šípkové nedávala. Cukru mám 1:3 cca. Tak snad to vyjde.
Jak se dělá makrelová pomazánka? Předem děkuji.
já vezmu makrelu, uzenou teda, vyberu maso, odstraním kosti, přidám cibulku na drobno nakrájenou, jeden měkký tvaroh, sůl a pepř, podle hustoty a chuti i trochu bílýho jogurtu, když mám nízkotučný a je ostřejší, tak i lžíci majonézy. Pořádně našlehám vidličkou. A hotovo. Dá se použít i makrela z konzervy (měla sem z marks a spencer a byla výborná )
zvykla sem si kupovat makrelu v Lidlu teď, je balená ve vaničce a je dobrá..
Když dáte Gelfix, tak nemusíte sterilovat, když jen cukr, tak to už tu Grossularia někde psala, kolik cukru, aby to bylo ok, moje teta dělala bez Gelfixu jen s cukrem a teda sterilovala.
Já pro dezinfekci skleničky i víčka vyvařím a dávám navrch pár kapek něčeho ostřejšího, podle chuti, rum nebo třeba hruškovici, meruňkovici, taky podle toho, co je zrovna doma... Na chuť to nemá vliv. Případně i skleničky vypláchnu alkoholem. Nikdy se mi nic nezkazilo, až když to zůstalo delší dobu po otevření v lednici. Takže dělám menší skleničky a snažím se důsledně spotřebovat během třeba týdne.
já podobně jako Ounz, ale víc máslovou - místo tvarohu jen jednu lučinu a tak třetinu změklého másla. dobrá je i z uzeného lososa, tam té lučiny víc a másla míň a trochu citronové šťávy
Taky skleničky vyplachuji alkoholem. I víčka. A navrch džemu taky dávám aspoň lžičku alkoholu. Většinou rumu (tuzemáku).
On sice nikdy cítit není, ale KDYBY byl, tak by mi byl příjemný. Mně hodně voní. :-)
S někým, jsem si ještě na MP psala o restauraci M.Ihňáčaka v Mikulově. Tak se mi povedlo ji navštívit a asi už bych tam nešla. Sedly jsme si jen do pivnice na rychlou večeři, v restauraci nebylo místo. Stůl byl po nás rezervovaný na 18h, když jsme si sedaly bylo asi 16:15. Objednaly jsme si jídlo, číšník přišel, že stůl je rezervovaný už od 17:30. Ok. Pak ho slyšíme, jak říká kolegovi, že vlastně dojdou už v 17h. Otočil se na nás, protože jsme to slyšely a prý ať v klidu dojíme. Ještě nám jídlo ani nedonesli. Nezajímavý výběr, pro vegetariány/vegany jen těstoviny s mraženým hráškem a sýrem. Na talíři to vypadalo hrozně. Krémová česnečka byla dobrá.
Na dotaz, zda je česnečka z vývaru, nám číšník sdělil, že je z česneku, haha. ![]()
Jo, to mně by teda taky chutnalo:-). A k tomu šípku by se to i dost hodilo. No pozdě bycha honit:-)
Na čem ty škvarky melete?
Já už je dostávám namletý (od mamky, od tety),
ale jinak se to mele na mlýnku na maso. Jo a cibule taky tak. Vlastně všechno to můžeš prohnat mlýnkem, i ty okurky nemusíš strouhat.
Nebude to pak moc kašovitý? Cibuli i okurky bych asi přece jen radši nadrobno nakrájela, ať to má nějakou strukturu...
Pomazánka od slova mazat - čili to z logiky věci mazací bejt musí ![]()
Ale každýmu dle gusta: pokud bych už teda tu cibuli nemlela, tak spíš nastrouhat najemno (a vem si na to potapěčský brejle!) ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY