Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 10:54
Reakce na vanilka:

Nejradši mám obyčejné piškotové těsto (žloutky a bílky zvlášť, bílky našlehat se špetkou soli, kolik vajec, tolik lžic cukru do žloutků, našlehat, přidat trochu polohrubé mouky, naředit lžící či dvě vřelé vody a potom už jen stěrkou jemně vmíchat sníh). Ovocná verze je s vyšlehanout sladkou šlehačkou, poklást ovocem (kiwi, broskve z kompotu...) a zalít dortovým želé.

Nebo se dá udělat na čokoládovo - do piškotu s moukou přidat i hořké kakao a nahoru čokoládový krém.

200 ml šlehačky (33% procent tuku minimálně)30 g moučkového cukru100 g čokolády (70% kakaa)
vanilkový cukr50 g másla

Na vodní lázni rozehřejeme rozlámanou čokoládu s máslem, přimícháme cukr a šlehačku a důkladně promícháme. Šlehejte ručně, aby jste měli neustálou kontrolu nad konzistencí. Dlooouuuho se nebude dít nic, ale zůstávete obezřetní. Jakmile metličky začnou nechávat v krému stopy, stopněte a dál pokračujte velmi pomalu :-) a kdyby náhodou - stačí rozehřát na vodní lázni a začít znovu :-) Krém v ledničce hodně, hodně ztuhne. Chcete-li ho použít na zdobení sáčkem s cukrářskou hvězdičkou, nechte ho dostatečně dlouho v teple. Tím myslím tak dvě hodiny. Nebo ho snad do ledničky nedávejte vůbec a zdobte hned po ušlehání ;-)

Offline vanilka
2216 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 11:32
Reakce na Olinka:

Skvělé! Moc děkuji za podrobný návod!

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 11:59
Reakce na whiskas:

Já ten recept Kluci v akci taky zkoušela, protože jiný na tažené těsto mám s tukem a ten nerada používám. Měla jsem to taky tvrdé... Bohužel těsto z tuku vychází mnohem lepší, ach jo. Nebo se holt musí tažené těsto poctivě vytáhnout :-(

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 15:08
Reakce na :

Nebrala jsem to osobně, vlastně, tonoucí se stébla chytá a já vyzkoušela "cokoli". No, měkčí je, ale není to ono, ten úžasný štrůdl, který dělal můj děda a já nevím jak. Dělal tažený ...

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 15:09
Reakce na dynda:

Trochu jste mě uklidnila, že v tom nejedu sama. Takže myslíte použít místo másla např. Heru? Já myslela, že nad máslo není. 

Offline Edge
1739 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 19:45
Reakce na Potrefenáhusa:

já je dělám na sporáku ve starý pánvičce s pokličkou, nenamáčím je, hlavně je potřeba je naříznout do kříže, jinak z nich bude XXL popcorn :-)

Online viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 21:52
Reakce na whiskas:

hm to tažené těsto se má údajně vytáhnout natolik, aby bylo průsvitné. tak to bych ani náhodou nezvládla, su gramla:-( (česky to je asi nešika:-)) mně vůbec nejvíc chutná maminčin štrůdl: tenká vypečená lístkující vrstvička přehozená přes hromadu horkých strouhaných jablek a ořechů a rozinek. mana nebeská:-) babička dělala (asi) ten tažený vícekrát zamotaný a to bylo samé těsto, ble

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 21:59

Já dělám  tažený, vytáhnu opravdu do tenka a jablka sou mezi těma vrstvama těsta..já zas nemusím lístkový :) 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 21. listopadu 2016 23:10
Reakce na whiskas:

Právě, já jsem taky zastánce másla. Kamarádka dělá to jakoby tažené těsto z Omegy / Ivy nebo jiného ztuženého tuku, takže Hera taky úplně ne. A má to těsto výborné a přitom ho nevytahuje, jen rozválí. Asi budu muset rezignovat a přiznat, že někdy to bez ztuženého tuku nejde. Heru z moučníků hrozně cítím (z těch svých), u cizích se neptám, ale necítím, tak nevím, nakolik v tom hraje roli to, že o ní vím. Už jsem ji nepoužila min. 2 roky. 

V Rakousku se prodává těsto na štrůdl tažené (řekla bych), je tenké jako papír, poskládané do malého balíčku, promazává se rozpuštěným máslem a je to nesmírná dobrota. Když tam jsem, nikdy nezapomenu nakoupit v potravinách.

například

Všimněte si, že je toho 120 g a je to na 2 štrůdly...

Offline continuity
43723 příspěvků moje polička 22. listopadu 2016 22:57

Já dělám tažený štrúdl podle tohoto

Musí se to vytáhnout úplně do průhledna a napoprvé. Letos mi jednou pomáhalo dite a po zmuchlani do kuličky už to znovu nešlo, musela jsem to znovu nahrát. Ale jinak to jde dobře. Tluste Konce je dobré uriznout anebo pak uriznout konec zavinu, to je příliš tvrdé.

http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/babicciny-recepty/38154-babicciny-recepty-poctivy-tazeny-strudl

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 18:46
Reakce na :

Netuším. Jelikož jsem tento recept zkoušela poprvé, dodržela jsem veškeré pokyny, včetně doby pečení a nastavení teploty. Druhý den byll sice méně tvrdý, ale nebylo to ono. Pčekávala jsem takový ten vláčný štrůdl, co nedrobí :-D. Spálený nebyl.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 18:48
Reakce na whiskas:

Zkuste fakt ten taženej  je dobrej a není tam moc cukru 

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 18:51
Reakce na Ounz:

Už to mám poznamenáno :-). 

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 18:56
Reakce na Ounz:

Měl by to být tento recept. Sedí to? 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 19:01
Reakce na whiskas:

Jo to je on, v knize je náplň z 5 větších jablek, nevím, co znamená větší, ale klasickejch jablek dávám rozhodně víc. Každý má ale rád něco jinýho..

určitě nevynechat tu strouhanku, babička ji vždycky pražila, tak to dělám taky tak..

Offline whiskas
21140 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 19:11
Reakce na Ounz:

Díky. Jsem zvědavá, zda se dílo podaří. Otestuji to možná už tento víkend. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. listopadu 2016 19:18
Reakce na whiskas:

Určitě podaří, tak se pak pochubte.. :)

Offline papla
9 příspěvků moje polička 25. listopadu 2016 14:21

Včera jsme vyzkoušeli v rámci spotřebování kadeřávku bramboráky s přidaným kadeřávkem. Listy kadeřávku jsem minutku povařila, vychladlé rozmixovala a přidala do obvyklého bramborákového těsta. Není to špatné, jen všichni strávníci okamžitě zavedli název jídla "to zelený". "Dej mi ještě jedno to zelený. Já si na to zelený dám majonézu. Fuj jak můžeš to zelený jíst s kečupem. Mně to zelený chutná víc studené. Mamko kdy zas přivezeš ty listy na to zelený."