Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 12:26
Reakce na Potrefenáhusa:

Jo k tý babiccině mouce, jak sme tu na ní svorně nadávali tak tuhle sem musela ji koupit z nouze a dobrý docela. Asi jim došlo blbý obilí 

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 12:26
Reakce na Sweet Potato:

No přesně! Já to mám taky tak, navíc nežiju sama, že jo :-)

Jediný u čeho jsem váhala (a nakonec nevyhodila, ehm....ale daruju až někoho najdu  ) jsou sklenice na martini, které tady zůstaly po předchozím majiteli, ručně foukané, takové to barevné sklo...moc se mi nelíbí, vůbec je nepotřebuju, ale vidím za nimi tu práci. Tak je mám zasunuté vzadu  a čekají na svou příležitost.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 12:39
Reakce na Potrefenáhusa:

Ounz 

Děkuji. Kvásek mám nový, peču často, v něm problém asi nebude. Tu kyselost nechápu, stávalo se mi to před lety, když jsem začínala péct. Měla jsem vždy moc kvasu. Možná jsem něco navážila špatně. Ten web neznám, musím si to projít. Zkusím ho ještě jednou a uvidím, jak to dopadne. 

Offline continuity
43723 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:02
Reakce na žluťásek:

vzhledem k tomu, ze jste v ocekavani, tak bych to s tim jednotnym nadobim neprehanela, nase deti byly schopny rozbit i nerozbitny arcopal, co teprv keramika z IKEA. takze k pestre zmesce to nakonec nejak zkonverguje. nebo pak neco, co jde opravdu dobre dokupovat.

Offline continuity
43723 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:04
Reakce na Garfie:

ja jsem probirala letos v lete. prvne jsem si tedy vybrala to nove nadobi. jsem z nej porad unesena, zvazuji, ze nej budeme jist i na stedry vecer i kdyz mam dve slavnostni sady. ale i tak jsem nechala kazdemu jeden oblibeny keramicky hrnicek a misku, jinak by to fakt neslo.

Offline Potrefenáhusa
39087 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:12
Reakce na Lamicka:

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:19
Reakce na continuity:

No popravdě mě to už taky napadlo, jestli je zrovna ta vhodná doba na nový porcelán Thun :-) My máme nádobí pro dva relativně dost, ale takové nějaké obyčejné sady nebo jednotlivé talířky a mističky a bůhvíproč jsme vytřískali skoro všechny hluboké talíře. Asi koupím čtyři hluboké pruhované v IKEA a budu spokojená :)

A abych se vrátila k jídlu a vaření, tak výsledek posledních několika dnů:

- rozvařila jsem bramborové knedlíky plněné uzeným, po kterých jsem už týdny toužila a konečně se odhodlala je ušoulat

- připekla jsem cibulku na ty knedlíky

- připálila jsem krupičnou kaši, měla takovou mírně uhelnou chuť

- rozsypala jsem kakao (na tu kaši) na totálně nevhodném místě, kam se těžko zajíždí s vysavačem i hadrem a hrozně se mi nechce s tím něco jít udělat (to mám za to, že musím jíst u počítače!)

- k večeři chci dělat kuřecí maso se zeleninou a rýží a už teď se děsím toho, kterou část spálím, případně čím se poleju, opařím, zmatlám nebo co mi kam spadne. (Kuchyň je samozřejmě čerstvě vysátá a vytřená včetně vydrhnutých obkladaček za plotnou, jak jinak...)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:26
Reakce na Potrefenáhusa:

Vy jste zásobená!  Já roky dělala jeden chleba podle receptu, který jsem dostala spolu s kvasem. Měnila jsem jen semínka. O nic víc jsem se nestarala. Pak jsem viděla chleby v Gurmánském vlákně na MP, tak jsem začala víc experimentovat, ale nikdy jsem se o pečení hlouběji nezajímala. Tohle je pro mě nový svět. 

Offline continuity
43723 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:26
Reakce na žluťásek:

vcera rano muz vstal a nejdriv mu upadl tezky a mimoradne ostry nuz na nohu a pak ho ohodil vodovodni kohoutek, kafe jsem mu sla zalit radsi ja, ackovliv to normalne zvlada sam.

Offline žluťásek
8888 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:35
Reakce na continuity:

Já jsem taky obvykle schopná udělat si snídani a uvařit oběd i večeři bez nehody a většího znečištění kuchyně. Nechápu, jak se mi tohle všechno mohlo podařit během několika dní :-))

(Že mi vosk ze svíčky adventního věnce pokapal čerstvě vyměněný a nažehlený ubrus, o tom se snad už radši ani nezmiňuju, hehe. Ale za to aspoň nemůžu já, nebo jen úplně malinko. Asi jsem neměla propichovat kalíčky čajových svíček, abych je nabodla na ty stojánky :-D)

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:13

Přidávám se s chlebem. Tak dlouho jsem se odhodlávala upéct kváskový, až ten dotyčný zemřel. Jedu tedy dál v Cuketkově receptu. Tento je s různými seminky. Akorát, že mi vždycky takhle popraská. Nechala jsem kynout i v ošatce, ale tu musím hodně vysypat moukou, která mi tam zůstane a to nemám moc ráda. Nebyla by nějaká rada?

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:14

P.S. umřel ten kvásek pochopitelně, vyjadřuju se jak hotentot.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:32
Reakce na Vilemina:

Tak mně se popraskání líbí, jiná možnost je ho naříznout pak neporaská..

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:37
Reakce na Vilemina:

Popraskání mi nevadí. Já to mám naopak ráda :). Taky nemám ráda mouku na chlebu, já z toho důvodu nechávám kynout chleba v utěrce, ale pak nemá hezké vroubky. Ounz a Potrefenáhusa mívají  krásné bochníky s vroubky, bez zbytečné mouky, tak nám třeba poradí.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:39
Reakce na Vilemina:

podle kterého Cuketkova receptu, prosím? Chápu dobře, že bez kvásku?

já jsem asi rok pekla kváskový, ale kvalita byla dost kolísavá a na konci už to byl děs. Nějak nemám odvahu začít znova kvásek. A moje introvertní já se nemůže přemoci poptat se na kváskové mapě.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:41
Reakce na Lamicka:

Já tam někdy mouku nechám, jakože rustikálně (ale pak víc vlhne) ale když nechci tak ho postříkám vodou před vsazením do trouby..mám takovou tu stříkací nádobku z dp..

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:48
Reakce na Ounz:

No, asi mám řídkou konzistenci těsta a jsem vůbec ráda, že ho vrhnu do rozpálenýho hrnce. To popraskání není zas až takový problém, jen se mi líbily ty vaše se strukturou ošatky. Používám teď místo sušeného droždí půl kostičky čerstvého a tedy chleba všem chutná a vydrží dlouho jedlý, ale jak jsem psala dříve, kváskový mě lákal, ale nějak jsem nevychytala logistiku.

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:49
Reakce na MaeGandal:

Chleba bez hnětení, strašně jednoduchý recept :-)

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:53

Když už to tu tak plevelím, tak ještě zmíněný ošatkový. Moc mouky.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:58
Reakce na MaeGandal:

Já sem taky introvert a koupila sem ho na trhu :) ptejte se v malých  pekárnách..na kváskovou mapu taky nemam :)