Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 11:24

Osvědčený recept zatím nemám, sice jsem pár už vyzkoušela, ale žádný nebyl ten super super (lépe řečeno jeden byl super, ale následující rok už to nebylo ono a perníčky střídavě měkly a tvrdly a nedalo se odhadnout, v jakém stadiu poživatelnosti zrovna budou). Ale jestli je budu letos péct (a ještě netuším podle kterého receptu), chci přidat alespoň část žitné mouky (asi nebudu dělat celožitné, protože jsou takové hutnější a naši už jsou "vetchochrupí").

A ty od Grossularie jsem taky zkoušela a taky se fatálně nepovedly, nešly kousat ani po máčení v rumu/víně/mlíku (ale jako když už je člověk nějak rozžužlal, byly stráášně dobrý). Ale nakonec jsem zjistila, že se vlastně přece jenom povedly: nějak se na ně pozapomnělo, a když se pak našly, stále konzistence jen o trošku měkčího kamene, napadlo nás dát je kamarádce pro dceru, která jezdí na koni. A ta pak volala, kde že se takový perníky dají splašit, že prej díky nim dostali do ohrady (nebo kam) i koně, který jsou jinak dost problémoví a dostat je, kam nechtěj, je dlouhý boj, a též veterinář se nechal slyšet, že tohle ještě neviděl a že by takový perníky potřeboval pro vzdorovitý koňský pacient a kde že se dají sehnat . Takže možná časem zaexperimentuju ještě jednou s tím, že když to nebude pro lidi, tak si pošmáknou koně...

Offline Kokoska
35202 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 11:30
Reakce na Prosperina:

Založte si živnost - tvrdé perníky pro tvrdohlavé koně :)

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 11:41

Nooo, vážně o tom uvažuju...  Ale asi spíš ne, já si vždycky vybavím, jak mě u pečení vánočního cukroví za chvilku bolí záda a tak, a nadšení pro podobnou živnost opadne, nerada bych si zhnusila pečení. Ale hlavně jsem ten typ člověka, který nedokáže udělat jedno jídlo dvakrát po sobě přesně stejně, mám na to nějaký psychický blok, to byl asi nebylo úplně dobré. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 11:51

Podle mne nejlepší svařák v Praze mají v Mansson Bakery v Bílkové ulici- kdyby to tedy někoho zajímalo.

fakt vynikající.

Offline rozarka
4230 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 12:00
Reakce na Prosperina:

To je zvláštní,mám stejnou zkušenost. Přestože první pokus na výbornou,příští sezónu trochu zklamání. Možná si ten úspěch tak idealizuju a úspěch v mých vzpomínkách nakyne a já očekávám nesplnitelné,nevím. Koně mě pobavili,při pečení pro ně byste měla jednodušší práci,kůň by neřešil jestli hvězdičky,nebo zvonečky a ani zdobení by nebylo třeba. 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 13:01
Reakce na Prosperina:

No ale pokud byste si tu živnost založila, tak můžete vzít jed na to, že upečete úžasný okamžitě měkký perníčky. Nestojí za to?

Offline Anwen
34 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 17:27
Reakce na Potrefenáhusa:

Dobře, zkusím je tedy o víkendu upéct.

Letos plánuji další pokus o zdobení, zdobíte perníčky po upečení, nebo až pár dní před Vánoci?

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 19:19
Reakce na Anwen:

Já až před Vánoci, aby déle vydržela poleva pěkná. Jak stojí dýl, začne víc vysychat a olamuje se. Teda aspoň mně.

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 19:25
Reakce na rozarka:

Ono vlastně ani podruhé ty perníčky nedopadly vyloženě špatně - jenom jsem prostě čekala, že budou měknout stejným systémem jako ten první rok. A ony to měly úplně jinak - dva dni měkké, pak tři tvrdý, pak zase měkké... Ale na chuť byly pořád dobré, jenom jsem holt čekala trochu té vypočitatelnosti.

A jinak já jsem lemra, zdobené perníčky krásných tvarů nepeču, všechny vykrájím srdíčkem po babičce, pak slepím povidlama s rumem a citronovou šťávou, když nejsem úplně líná a mám na to náladu, můžu část slepených srdíček ponořit do rozpuštěné horké čokolády s trochou šlehačky. A pak po vrstvách naskládám do krabice, každou vrstvu hojně prokapu rumem a nechám je, ať dělají, co umějí. Ale letos nevím, jak to s pečením bude, máme vážné zdravotní problémy v rodině a ještě se neví, co bude, tak nějak ani není nálada moc slavit nebo něco chystat. 

A pro Coralline - taky jsem si říkala, že kdybych je dělala záměrně pro koně, mohly by vyjít křehoučké a nadýchané a chudáci koně by je ostrouhali, protože by je zdlábla rodina - ehm, teda ty perníčky, ne ty koně, píšu jako Hotentot.

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 20:57
Reakce na žluťásek:

dakujem za tip. skoda ze na tom webe maju len junkfood ale ked na mna pride pazravost tak aspon viem podla coho vybrat :)

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 21:50
Reakce na Prosperina:

Perníčky slepený povidlama, to je geniální nápad. Perník ("buchtu") s povidlama miluju. Teda já bych žrala povidla klidně samotný

A že mě to nikdy nenapadlo...

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 06. prosince 2016 22:01
Reakce na coralline:

Tak to jsem ráda, že se nápad zalíbil. Já k tomu právě došla taky přes perník buchtu - a taky mi přišlo, že by s těma povidlama (a prokapáním rumem) mohly ty perníčky líp vláčnět, a upekla jsem si na sebe bič, protože jinak už to nikdo nechce, i když občas (ve špatný perníkodni) rodičové remcají, že je to nějaký tvrdý (ale z toho talíře to zmizí, to zasejc jo). 

Ale teď to zní, jako bych byla perníkovej maniak - ale to právě vůbec ne, já perník vlastně ani nemusím a na Vánoce jsem začala péct perníčky asi až před pěti lety, protože táta ho rád v jakékoli podobě a co začal být nemocný, tak se mu snažím dělat radost, co to jde.

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 10:54

Mám dotaz na zdatné pekařky - chlebařky Potrefenáhusa a Ounz . Používáte nějakou chlebovou směs koření?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 12:32
Reakce na Vilemina:

Já dávam jen kmím. Většinou celý a do pšeničných spíš drcený.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 12:40
Reakce na Vilemina:

já taky jen kmín a když zapomenu koupit, tak nic, jen sůl. Nemám ráda fenykl totiž, takže do chleba je tabu :-D

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 13:26
Reakce na Potrefenáhusa:

Dík. Dávám kmín, celý i drcený. Ale teď jsem někde našla koření od Antonína , kde je kombinace kmín, koriandr, černucha, tak to asi zkusím.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 13:29
Reakce na Vilemina:

černuchu já ráda do sladkýho bílýho těsta (asi se to jmenuje česky brioška?)

Offline andulka01
12869 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 13:44
Reakce na Garfie:

Marně....:-)

Co mi to děláte? Týden tu nejsem, dočítám, nutně je potřebuju a už nejsou! Jste je všechny vykoupily, nebo co? :-) Prosím poraďte, kde jsou podobné jezevčičí věci? Sháním pro dobrého kamaráda.

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 13:52
Reakce na Potrefenáhusa:

Totiž, černuchu ani nevím, jestli znám, jen se mi zalíbilo to koření od Antonína + plus jsem tam objednávala směs různých grilovacích směsí. A chilli papričky Habanero.

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 07. prosince 2016 15:48
Reakce na andulka01:

Ještě jsem na netu něco našla, ale už nic tak parádního :-(

Ale já ho nevykoupila!!