Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 16:22

No tak jsem dneska uvařila (prvně) fazolovou polivku. Nefotím, protože vypadá jako..polivka. Myslela jsem, že nebude dobrá, ovšem překvapivě dobrá je..akorát příště možná zkusím bíliý fazole, ty tmavý se vařily věčnost a stejně bych je brala ještě měkčí (nebo jsem ovlivněná konzervovanejma?)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 16:27

No a ještě mám zaděláno na pšenično žitnej z žitný kaše a děsně riskuju, poněvač jsem to nerozdělila na dva, jak Maškrtnice píše, ale nechala jsem to v jednom kusu, toužím po velkým bochníku. Ovšem těsto je tak tekutý, že se trochu bojím, že budu mít spíš placák než bochník. Nekynu v lednici, to mi časově nevychází, takže nezpevní tolik. Omlouvám se za výlev, ale dost jsem se na to upnula (ostatní věci poslední dobou stojí za prt)

Offline Vilemina
2366 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 16:37
Reakce na Ounz:

Tak dejte vědět, jak to dopadlo!tohle je víkendový chleba s vlašskýma ořechama :-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 17:01
Reakce na Vilemina:

Moc pěknej. No držím mu palce :)

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 18:51
Reakce na eless:

V Cesku nevim, tady treba Kettle Chips jsou na GMO free slunecnicovym oleji.

Me chispy obcas chutnaj, ale treba bohemky bych do pusy nedala. Tady mi chutna par organickych znacek, je to fakt rozdil, jo a dobry jsou chipsy z mrkve nebo petrzele, docela jsem koukala. Jinak mi chutnaj obyc slany, octovy, pepreny. V sobotu nekdo prinesl na vecirek chilli jogurt, tak jsem se osklibala, ale byly teda moc dobry, cekala jsem neco obalenyho v prachovym nanosu chuti a opak byl pravdou :)

jinx naprosto souhlasim s tim vyjadrenim o jidle a poctu ingredienci. Je to nesrovnatelny. Moc mi v tom vyhovuje italska kuchyne. Byla jsem vcera na obede v jedne fajn restauraci, uplne jednochuchy lasagna a byly vinikajici, to samo treba aglio e olio. A jak nasnezilo dostala jsem chut na vyvar, tak jsem udelala pomalu vareny kureci a do nej na masle restovanou zeleninu a parada, proste v jednoduchosti je krasa a taky nejlepsi nutricni hodnota.  

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:00
Reakce na nolita:

jj, o výčitky nejde :-) to já bych si klidně občas dala, ale prostě mi to už fakt nechutná, brambůrky, hamburger z mekáče, a další věci, na které si teď ani nevzpomenu :-) 

Presne! Hlavne taky jakmile ma clovek srovnani, tak si proste to horsi jidlo uz neda, ja to aspon tak mam teda... neni hamburger jako hamburger. V me oblibene restauraci ho meni co sedm dnu, treba tenhle byl super, byli jsme na to teda dva, plus Old fashioned

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:26
Reakce na 0zero7:

s kritikou klasických Bohemia chipsů nemůžu souhlasit, podle mě ty jediný v konkurenci docela obstojej. Dělaj se výhradně na slunečnicovým olej, složení brambory, olej, sůl. (Ty ochucený jsou hnusný, s tím souhlasím :-D)

A ještě jak jsme tu tuhle řešili ty octový, tak jsem si vzpomněla, že celkem obstojný maj taky v Delmartu.

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:30
Reakce na Potrefenáhusa:

No ja si taky myslela driv, ze jsou fajn, ale kdyz jsem byla v cz na navsteve a nostalgiscky jsem si je koupila, tak mi prisly strasne presoleny a jinak celkem bez bramborove chuti :(

Predtim nikdy, takze myslim, ze to bude srovnanim s tim, co jsem jedla a zkusila od prestehovani. Jidlo tady vnimam jako jednu z nej prednosti, taky jim o dost zdraveji a nemam pocit, ze bych se do toho musela nutit. Maji taky super vyber, sezenu fakt cokoliv. Krome kapra teda!!! S tim letos udelam dalsi pokus, uvidime jestli nekde sezenu.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:54
Reakce na 0zero7:

Já jsem u těch solených Bohemia asi fakt cílovka, mně chutnaj i ve srovnání s různýma cizíma, i když ty kettle jsem měla a ty byly taky teda dobrý :-D Akorát u těch zahraničních chipsů mi občas vadí taková ta jakoby bublinkovitá mastnější konzistence, nebo jak to nazvat, mívaj to i takový ty lepší chipsy v Marks a Spencer třeba. Takový ty hospodský český brutálně mastný (strážnický/řevnický atd.) ráda nemám vůbec.

Ale jak už jsem psala, tak mě tahle chuť už taky docela přešla, takže si je kupuju sporadicky, tady zastávám ty Bohemia, ale měla jsem je asi naposledy loni na Silvestra :-D

vlastně jsem si ještě teď vzpomnela, že ještě docela slušný octový chipsy mají v Delmartu.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:55

Tak dneska si ten chleba za rámeček nedám, než ho totiž vyfotím, tak mi odteče z trouby 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:56
Reakce na 0zero7:

Zrovna kapr by mi teda nescházel, haha (jako na ty Vánoce si ho dám, i polívku, ale tak nějak to stačí.)

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 19:57
Reakce na Ounz:

A už je? Von to někdy ještě dožene.....a i placatý někdy překvapěj, že maj pěkný bubliny a jsou chuťově skvělý

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 20:01

Teď se peče, ale už při vyklápění mi utíkal..jako von bude asi dobrej (posledně byl) ale moje megalomanství s jedním velkým bochníkem místo dvou normálních se mi krutě nevyplatilo. Vypadá jak lívanec 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 20:26
Reakce na Ounz:

lívanec neva! Jdu vyndat kvásek z lednice!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 20:36
Reakce na Potrefenáhusa:

Ale lepší je lívanec cílenej  no ale jinak ten recept s žitnou kaší doporučuju. Je převážně pšeničnej a i tak do druhýho dne zůstane vláčnej

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 20:44

No tak zas nic..moje chleby maj zřejmě chronicky moc bajtů, tak se mi foto nedaří nahrát..

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 20:58
Reakce na Potrefenáhusa:

@Ounz mam na vas obe chlebovej dotaz. Chtela bych zkusit ten cuketkuv chlebA Bez hneteni. Neco podobnyho Jsem Uz delala ale jen na plechu. 

Potrebuju litinovej hrnec nebo staci nejaka nadoba, eventuelne sklenena nebo plechova? Mam i keramickou. Zakryt teda nevim cim...

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 21:03
Reakce na 0zero7:

Já ho dělám v litinovým hrnci a dřív nebo při nedotupnosti litináče v Simax nádobě..taková ta skleněná s vikem..jsou jich mraky

oboje funguje dobře

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 21:39
Reakce na 0zero7:

já ho taky dělala v tom klasickým kulatým skleněným simaxu a v pohodě, možná bez toho víka by to chtělo zapařit troubu.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 12. prosince 2016 21:47
Reakce na Ounz:

Nikdy dřív mě to nenapadlo, ale po vlastní zkušenosti doporučuju u luštěnin a především u fazolí koukat i na datum spotřeby. Jak jsou starý, jsou prostě neuvařitelný, i když bublaj v hrnci víc než dvě hodiny. Sůl nesůl, ocet neocet, soda nesoda. Snažila jsem se takhle před časem zužitkovat nějaké starší zásoby a nakonec jsem je vzala do práce a dělali jsme z nich s dětma mozaiky :-))