Makadamové oříšky jsem před 11-ti lety objevila v Berlíně, když jsme se tam přestěhovali, a hned v prvních měsích jich snědla kila. Naštěstí jsem se jich přejedla tak, že je od té doby kupuju dost sporadicky, ale chutnají mi samozřejmě pořád. A protože před těmi pár lety ještě v ČR moc nebyly, tak jsem je vozila jako vyžádaný dárek celému příbuzenstvu.
Jídlo a vaření
Já makadamový objevila teprve loni, někdo se na MP zmínil, a ze začátku jsem jim dost propadla. Úplně nejúžasnější byly v medu, ty koupil manžel náhodně v Rewe a nikdy potom už jsem je nikde neviděla (možná dobře :-)
Asi dvakrát jsem si koupila na váhu a to jsem teda koukala. Byly v takovém tom napůl papírovém, napůl plastovém sáčku a než je člověk donesl domů, byl papír promaštěnej. A po pár dnech by se dal olej ždímat.
To mě dost přibrzdilo.
Sice peču chleba a housky jak na běžícím pásu, ale ted jdu zdolat další vyzvu -vanocku z devíti pramenů. Moc sladký nepecu, třeba buchty jsem nedělala nikdy ( to je spis do přiznání), max.ovocny koláče s drobenkou, ale řekla jsem si, když uz jsem ztratila ostych z kynutyho těsta, ze když jsou ty skoro Vánoce... Pokud se podaří, dodám foto ![]()
Jako z deviti naraz?tak to sem zvedava, já motam klasicky 4-3-2 ale vzdycky váham, že bych zkusila jinak..
Jak by se do té najednou pletené zamontovaly ořechy? Dávám je na každé patro, taky dělám klasicky 4-3-2.
Né devět dohromady, jinak jako ty 4-3-2. Pro me ale novum. Syrová vypadala skvěle, pri pečení se mi trochu rozjela, ačkoli jsem tam dala spejle. Je dobra, ale nepublikovatelna ![]()
Já do vánočky dávam mandle, zahnětu do těsta a pletu.. odkaz na video z youtube ma maskrtnice na blogu u vánočky..taková anglická paní plete 2-9 postupně, zajímavý..
Uka uka
rozjetý sou taky fajn..špejle je důležitý píchnout šejdrem (ale ani to není stoprocentní)
já dávám ořechy přímo do těsta, takže pak ty prameny už jsou ořechové.
Jak sejdrem pichnout ty spejle? Ja je doted davala rovne a casto mi trochu sjela.
U nás musí ořechy čouhat ven :D
A rozjede se mi skoro vždycky, ale nikdy nezbyl ani kousíček.

Pichla jsem rovně, chyba!!!!
Foto z mobilu mi nejde, bohužel, tohle píšu na iPadu, jinak bych uka! Ale chutove je dobra, rozinky byly naložené v rumu( nikoli v tuzemském, k němu mam posledních 35 let averzi - ach ten maturitní večůrek), mandle v mléce, aby se nespalily, jen ten tvar. Ale do Vánoc to dám![]()
Ja peletu vanocku naraz ze 6 pramenu, je pak nizsi, ale aspon se mi v moji nepredvidatelne troube snaz pece. Tvar uz jsem vychytala, ale porad hledam ten nejlepsi recept na testo. Kvuli urcitym stravovacim omezenim musim ty recepty trochu upravovat a nikdy to pak neni uplne ono.
Dělám bramboráky..
Těžko se to no..prostě ne kolmo ale pod úhlem tak 45stupňů..je to o fous lepší..
No jak píšu ani to není stoprocentní, ale aspiň se nerozjede tolik..i když rozjetá = osobitá ![]()
Jo a tuhle sem z nedostatku rumu vynalezla macerování rozinek v portském, taky fajn ![]()
Tak já dnes zvládla vánočku podle tohoto receptu
https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept/
a šlo to i bez špejlí... a to mi pomáhaly všechny tři dcery, tak jsem si chvílema myslela, že místo vánočky budou preclíky, ale povedla se a vůbec se nerozjela a je fakt moc dobrá
Naše první povedená!
Potvrzuju, koule byly moc dobré. Obalovala jsem různě, v oříškách, v kakau a v práškovém matcha, ale v tom se musí jen zlehka.
Proč se v matcha musí jen zlehka?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY