limit plati na vsechny skoly bez rozdilu vlastnika. nejake dalsi kolo to by byl dotaz na konkretni skolu, ale pochybuji ze by vicelety gympl napoprve neobsadil tridu... neslysela jsem o tom.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
a neni to divne? Ze jako soukrome skoly, kde se plati skolne, by nemohli vzit koho chteji?
no tak vyhradne soukromou (ze necerpa zadny dotace) sš neznam, mozna nejaky ten kellneruv gympl. akreditaci musi mit i ten. no a podminky prijimacek si stanovit asi muzou jake chcou ne?:-)
A neni divne, ze by vyberova skola mela vzit, koho chtela (kdo bude platit)? A pokud nenaplni tridu/y pri dvou prijimacich kolech (predpokladam, ze z duvodu nizkeho poctu prihlasek), tak bych tam dite ani nedavala a nechala ho na ZS.
proč není parfumanie na online netmonitoru?
čo to je
?
ja jsem to spise myslela tak, ze by ta dve kola byla na statni, neplacene skoly a na soukrome by byla az nejake dalsi kolo, ze by to byla takova pojistka
ale uznavam, ze tak to vyzniva, ze by na soukrome skoly pak sel "odpad", coz asi neni jejich cil
ptam se kvuli synovci, je chytry a jednickar, ale pri zkusebnich testech se ukazalo, ze je nervak, ze pod tlakem ma mnohem horsi vysledky, nez by mohl mit
jenze toto bych u prevedeni ditete na osmilety gympl taky hodne zvazovala, nejde jenom o to, jestli je schopen se to naucit, ale taky o to jak dobre zvlada stres. da se to nacvicit, a vekem se to taky muze lepsit, ale muze ho to zbytecne pretezovat a pak uz nebude stihat ani to uceni.
za mne je podstatnejsi, aby se dite ucilo rado a rado tam chodilo nez vyslovne elitni skola. znam dost lidi, kteri jsou sikovni i inteligentni, ale vysku nedodelali ciste kvuli tomu, ze nejsou studijni typy, co si preloz tak, ze je to uceni proste nebavi.
Tak to zvazte. Jak pise Continuity, zda mu ten stres stoji za to. Synovec presel tak tak prijimackami, pritom byl premiant a gympl skoro nezvlada - stres se s nim uz vlece a uceni ho zcela prestalo bavit, chce zpatky.
kdyz moji pribuzni ucitele trvdi, ze na zakladce pak strasne klesne uroven te tridy, ze vsichni tahouni odejdou na gympl a uceni na zakladce se pak jeste zpomali
s tim nemate zkusenost?
Absolutně a plně se pod to podepisuju, v tomto věku je důležitější zájem, stres může zkazit celý přístup ke vzdělání.
Jinak já jsem vcelku odpůrce všech možných stupňů gymnázií, myslím, že je přegymplováno a jako výběrová škola je gympl už dost devalvovaný. Společně s inkluzí tak mění klasické základky ve zvláštní školy. Ale to je na jiné téma.
ja nevim, na nasi zakladce odejdou tak dve tri deti ze tridy. jeste jsem to neresila, ceka nas to az za dva roky. dcera je docela sikovna, ale zadny extra dric. navic fyzikarku pry maji docela slusnou, tak uvidime.
opravdu si myslim, ze to to dite musi hlavne bavit (nerikam, ze vsechno, ale aspon neco si tam musi najit). pokud je uceni utrpeni jako celek, tak je to cele zle.
S tím je spíš jiný problém (taky jsem z učitelské rodiny), oni musí pochopitelně probrat veškeré učivo, takže synovec by neměl být ochuzený-pokud budete mít pocit, že ano, dá se to řešit mimoškolními aktivitami, spíš se začnou stávat "z jednookých králové", prostě ti, kteří byli před tím průměrní jsou najednou nejlepší, takže začnou mít lepší známky, rodiče se začnou domnívat, že dítě je studijní typ a šup s ním zase na gympl v dalším kole....
Já jsem taky dost nervák, takže před zkouškami na víceletý gympl mi naši vysvětlili, že o nic nejde, že si to prostě zkusím a když se nedostanu, tak se nic neděje a prostě zůstanu na základce. Asi mi to opakovali dost často, protože jsem necítila potřebu se nijak připravovat a i tak jsem přijímačky zvládla bez stresu a lépe než naprostá většina budoucích spolužáků, i když jsem na gymplu potom určitě nepatřila ke špičce třídy (což ale zase souvisí i s vrozenou leností). Možná by podobný přístup pomohl i Vašemu synovci?
My máme v nejbližší rodině případ, kdy rodiče prostě "museli" dát dítě na super prestižní víceleté gymnázium, protože už do dětství mu v různých testech vycházelo, že je geniální, i když tam dotyčný ani za nic nechtěl a chtěl jít na gympl, kam šel i jeho kamarád. A vývoj byl podobný, premiant začal propadat a jako silný introvert se nezačlenil do kolektivu, následoval ze školy jakožto i útěk z domova. Ten gympl nedokončil a nastoupil do zaměstnání s ukončeným vzděláním tedy základním, což celá rodina nesla ochopitelně velice těžce.
Dopadlo to nakonec happy endem a ten gympl si pak udělal za pár let už při práci a jinde a po něm i VŠ, ale rodiče sami přiznávají, že to prostě tenkrát byla jejich bota, když nevěnovali pozornost tomu, co na to to dítě.
toto. jen netuším, na základě čeho tam daný subjekt je. já se tam chodím sarkasticky bavit nad mohutným úpadkem jistné nejmenované struktury, muhehe.
a @baltik
V prvním kole příjimacího řízení je limit 2 přihlášky na žáka bez ohledu na to, zda se hlásí na veřejnou nebo soukromou školu.
V dalších kolech je už počet podávaných přihlášek bez omezení.
Další kola si vyhlašuje škola sama, pokud zjistí, že po prvním kole nenaplní třídy. Kolik kol se odehraje, rozhoduje už čistě ředitelka/ředitel školy - tedy může jich být třeba 10, když to přeženu, dokud nenaplní kapacity. Další kola přjímacího řízení se už většinou netýkají gymnázií, ta nemají problém třídy obsadit.
Soukromé školy, pokud jsou zapsány v Rejstříku škol, dostávají také dotace na žáka (jako školy zřizované kraji a obcemi), ale systém financování je trochu jiný (prostředky tečou z MŠMT přímo na školu, kdežto u jiných vždy přes zřizovatele).
Pokud jde o "odliv" nadaných dětí na víceletá gymnázia, úroveň třídy neklesá, školní vzdělávací program zůstane stejný a je na vyučujících, jestli z dosud "průměrných" žáků udělají nové tahouny. Nadané děti totiž, pokud jsou integrovány v běžné třídě, vyžadují velkou pozornost ze strany pedagogů, extra úkoly, učivo se jim rozšiřuje a prohlubuje. Jakmile se potřeby nadaného dítěte nedaří naplnit, tak začne zlobit, vyrušovat atd. Čili pro pedagoga tam už nezbývá tolik sil a času na ostatní děti. Takže když jim ten nadaný odejde, ostatní děti mohou dostat prostor stát se novými premianty. Hrozně jsem to teď zjednodušila, uznávám, ale podstatu jsem snad vystihla. O tomhle bych mohla mluvit hodiny - moje téma ![]()
Ano, platí to i pro soukromá gymnázia. Ta mají někdy možnost, jak to trochu obejít - pokud mají třeba více poboček, lze se v jedné přihlášce hlásit na všechny.
Zjisti si, jak je to konkrátně na vaší ZŠ - kolik dětí obvykle odchází, jestli pak slučují třídy a tak. Některé základky třeba na druhém stupni dělají jednu třídu výběrovou, matematickou, snaží se dobré děti touto cestou udržet.
Jinak pro mne bylo před dvěma roky dost šokující zjištění, že některá čtyřletá gymnázia berou opravdu každého, i děti bodově v mínusu!
tak na ta gymnazia, na ktere se hlasi on, je pry statistka u jedno ze berou jednoho z 9 a druheho jednoho z 5
on na gymnazium chce jit (jdou vsichni kamaradi) a s ucenim nema problem, navic je svedomity, jen ted trochu jeho mamu znejistilo, kdyz si udelal ten test na necisto a vysla mi cestina jen kolem 50% , kdyz to pak prochazeli, tak vlastne vsechno vedel, jen asi jak tam je ten casovy limit, tak se dokazal sam vic vystresovat, nez je potreba
to s tim snizenim urovni cele tridy se stalo zase u synovce z druhe strany rodiny, on jit nechtel (opret duvod ze zadni kamaradi nesli), zustal na zakladce, nadani odesli, a od te doby uz se prakticky nemusel ucit, zvladal to jen z toho, co slysel v hodinach, a mel pak dost velky problem po prechodu na stredni
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí