"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline viktorka_od splavu
48922 příspěvků moje polička 18. června 2019 23:00

zimnivecer myslim ze vyplaceni davek a cerpani rodicovske spolu uplne nesouvisi. JankaM obratila bych se na ten pracak.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. června 2019 23:02

JankaM Délka RD a pobírání RP spolu nemusí nutně úplně korespondovat. Délka RD je na dohodě se zaměstnavatelem - respektive vy mu oznámíte, kdy se vracíte. U nás se na to vyplňoval nějaký formulář při odchodu. 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 19. června 2019 08:57

JankaM jak píší nahoře, délka rodičovské dovolené a doba pobírání rodičovského příspěvku nemají nutně souvislost. Na ÚP nic k délce rodičovské dovolené neřeknou, tam se řeší jen délka pobírání dávek. Standartně se při přechodu z MD na RD zaměstnavateli oznamuje do kdy chce být žena na RD, na to nemusí být žádný formulář (možná má zaměstnavatel svůj), stačí napsat čerpám RD do tehdy a tehdy.

48922 příspěvků moje polička 19. června 2019 09:13

Sairon cekala bych ze na urade prace poradi, jaka prava ma zamestnanec ve vztahu k zamestnavateli (“chci nastoupit a bylo mi receno ze se mnou nepocitaji”) a jak postupovat.. no osobni zkusenost nemam, tak jsem asi naivni...

Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 19. června 2019 09:33

Lamicka ja bych teda na dohodu o ukonceni prac pomeru pristoupila jenom v pripade, ze JA pro to budu mit dobre duvody. Jinak at si poradi zamestnavatel sam.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 19. června 2019 09:37

continuity myslím, že to že s někým zaměstnavatel nepočítá a avízuje to dopředu je dost dobrej důvod k výpovědi dohodou, zaměstnavatel si jinak jistě poradí, ale poměrně k jednostrannému prospěchu

48922 příspěvků moje polička 19. června 2019 09:40

Mutziputzi nepocita i kdyz by mel= pockala bych si na odstupne.

20970 příspěvků moje polička 19. června 2019 09:53

viktorka_od splavu no jasně, to je ta dohoda

48922 příspěvků moje polička 19. června 2019 10:03

Mutziputzi tak to si trochu pletem terminologii. ukonceni pracovniho pomeru dohodou zadny odstupny explicitne nezahrnuje. pokud mi zamestnavatel zrusi moje misto, jde o vypoved a odstupne dat musi. pokud mas nejakou “lepsi” smlouvu tak to je samozrejme jina, ale to u Janky nepredpokladam

20970 příspěvků moje polička 19. června 2019 10:10

viktorka_od splavu výpověď dohodou zahrnuje odstupný buď v zákonný výši nebo je to otázkou kompromisu ne, lepší než nastoupit někkam kde už o mě nestojí a těšit se jak to poznám na vlastní kůži

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 19. června 2019 10:59

viktorka_od splavu když odcházíš z organizačních důvodů nebo pro nadbytečnost, máš nárok na odstupné, ať jdeš dohodou nebo výpovědí... pokud odcházíš z jiných důvodů, tak zákonný nárok není... 

v podstatě jak píše Mutziputzi buď dostaneš odstupné v zákonné výši nebo si vyjednáš ještě něco lepšího, že bys odešla za horších než zákonných podmínek asi nehrozí....

jen tu výpověď dohodou mi sem netahejte, to je hrozný nešvar :-)

Offline JankaM
3004 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:00

Dekuji vsem. Ted jsem byla na UP, tam resi jen rodicovsky prispevek. Ten mam do cervence, muzu jej jakkoliv prodlouzit do ctyr let veku ditete s tim ze i v te dobe muzu chodit do prace a dite do skolky neomezene. Dokonce pani rikala ze pokud bude schvalene zvyseni RP tak bych ho mohla vycerpat. V praci jsem byla jediny zamestnanec mimo rodinu sefa.

Offline JankaM
3004 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:05

A jeste blby dotaz, zamestnavatel na me nemuze asi vytahnout nejake hrube poruseni nebo tak neco z doby pred nekolika lety, kdy jsem tam byla naposledy?

Offline barbucha blogger
35173 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:45
Reakce na slniecko:

barbucha ten "gumový" smrad je pri novej normálny, to prejde, to, čo vidíš zozadu netuším ...a kuknúť ti to nepôjdem, lebo mám niečo s platničkou

​Tak aspoň jsi mě částečně uklidnila to něco vzadu asi ještě vyfotim, třeba to někdo pozná.

A nehejbej se, šetři se

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:49

JankaM Jedna vec je prispevek, ktery sice muzes cerpat, ale pokud chces zustat doma delsi dobu, tak ti to musi povolit zamestnavatel. Jestli to chce s tebou skoncit, tak asi nebude mit duvod to protahovat. Bud ti da vypoved nebo uzavrete dohodu, ale tam bych si ohlidala, aby to bylo pro nadbytecnost, abys mela narok na odstupne platy a pripadne podporu, pokud bys to potrebovala. 

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:56

continuity Pokud vis, ze zamestnavatel s tebou nepocita a fakt te tam nechce, tak ta dohoda muze byt v tvuj prospech. Mne se takhle povedlo vyjednat vyssi odstupne. Kdyz zjistili, ze jsem tehotna, tak se ke mne chovali jako prasata, tak jsem si rekla, ze se nedam jen tak. 

Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:59

Lamicka muze, ale musis vedet, co delas. Proto jsem psala z dobrych duvodu. Znam nekolik zen, ktere odesly s dohodou a bez penez. 

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 19. června 2019 12:15

continuity jj, tam ale nechapu, proc clovek pristoupi na podminky hned a neporadi se. Ona uz ta veta, ze zavolam pravnikovi, dela divy. 

Offline Gatita
8473 příspěvků moje polička 19. června 2019 12:45

JankaM nejsem odbornik na pracovni pravo, ale myslim, ze na vypoved kvuli nejakemu prohresku ma zamestnavatel jen omezenou dobu, tusim max. rok od prohresku? Mrkni do zakoniku prace nebo se s nekym porad, at jsi pripravena.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 19. června 2019 13:06
Reakce na barbucha:

A nehejbej se, šetři se

​To presne robím