"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:27

wendulka 

I přesto jak to mají formulované jsou někdy ty systémy nastavené tak, že debetní karta může být mínus. Navíc asi před třemi měsíci se proces plateb "na dálku" zpřísnil...

Pokud jsi s hotelem v kontaktu, nakonec se domluvíte. 

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:28

wendulka jo, ty to můžeš dokonce zaplatit úplně jinou kartou, když už budeš v hotelu.

Další možnost je, že si tu částku rovnou zablokuji. jen naše banky s tím někdy neumí pracovat a pokud tam byla záloha na ubytování a až pak se provedla platba, tak se ty platby nesparuji a strhne se to 2x. tu první zablokovanou částku ti pak uvolni. Akorát to může trvat několik dní a je to teda dost mrzuté. 

Ja mám jeden účet, kde nevidím blokace, ale všechno mám rovnou odečteno a tam se v tom vyznat je katastrofa. U jiné banky vídim, že je to jenom v blokacich, to je takové přehlednější. 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:33

continuity 

Už jsem to našla a vychází to u nich cca o 400 Kč dráž a taky píšou, že nic nebude strženo předem, platba až v hotelu...

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:37

domenica do minusu se teoreticky můžeš dostat, pokud byla platba offlinova - ta se zuctuje až po několika dnech ne-li tydnech, ale to je úplně jedno jestli kreditky nebo debetka. To je problém. Tady je jediná rada mít přehled o stavu na účtu a o tom, co nakupuji. 

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:37

wendulka tak se domluv s hotelem, pokud to půjde. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:45
Reakce na continuity:

domenica do minusu se teoreticky můžeš dostat, pokud byla platba offlinova - ta se zuctuje až po několika dnech ne-li tydnech, ale to je úplně jedno jestli kreditky nebo debetka. To je problém. Tady je jediná rada mít přehled o stavu na účtu a o tom, co nakupuji. 

​Tak to samozřejmě. Já jsem psala o něčem jiném. Pro některé zahraniční subjekty je platební karta jedině kreditní karta. Několikrát  jsem se s tím setkala. Takže při některých platbách, především při platbách na dálku, může být debetní karta problém.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:46
Reakce na continuity:

wendulka tak se domluv s hotelem, pokud to půjde. 

​Jo, asi radši jo.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:51
Reakce na domenica:

​Tak to samozřejmě. Já jsem psala o něčem jiném. Pro některé zahraniční subjekty je platební karta jedině kreditní karta. Několikrát  jsem se s tím setkala. Takže při některých platbách, především při platbách na dálku, může být debetní karta problém.

​V čem přesně může být ta debetní problém? Se přiznám, že já jak jsem nikdy kreditku neměla, tak jsem se ani nepídila po detailech kolem ní, takže vůbec nevím, která bije, co tady píšete.

Jakože při zadávání údajů z kreditky není potřeba to 3d secure zabezpečení proti té debetní, aby banky platbu hotelu pustily? Že v tom se ty procesy na dálku zpřísnily?

Prostředků na účtu mám dostatek, limit jsem taky navýšila, embosovanou debetní kartu mám taky, vše povoleno a po telefonátu s bankou mi tím pádem není jasné, kde by tedy na mé straně mohla být ještě chyba.

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:55
Reakce na domenica:

domenica to byla reakce na toto. Prostě do minusu se můžeš dostat i s kreditkou, pokud nedáváš pozor. 

wendulka 

I přesto jak to mají formulované jsou někdy ty systémy nastavené tak, že debetní karta může být mínus. Navíc asi před třemi měsíci se proces plateb "na dálku" zpřísnil...

Pokud jsi s hotelem v kontaktu, nakonec se domluvíte. 

Offline prďola
4466 příspěvků moje polička 31. července 2021 21:56

eM Je to tak jak píšeš - "Coco" by mělo označovat deriváty přírodních složek, které se vyrábí z kokosového oleje. Určitě jsou to šetrnější ingredience, v přírodě snadno odbouratelné, i když některé z těchto látek se vyrábí synteticky.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:00
Reakce na continuity:

domenica to byla reakce na toto. Prostě do minusu se můžeš dostat i s kreditkou, pokud nedáváš pozor. 

​myslím, že si pořád nerozumíme :-D. Nemám na mysli mínus na kartě, ale mínus v rámci komunikace s partnerem na dálku. Že debetní karta je někdy braná jako mínus, nevýhoda...

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:05

wendulka 

procesy zabezpečení platby jsou stejné u obou typů karet.  Jen pořád některé země/některé subjekty na debetní kartu pohlížejí s nedůvěrou. To mohl být důvod (jakkoli racionálně ne vždy dobře odůvodněný) toho selhání platby. Ale mohly tam být jiné věci. S hotelem jsi v kontaktu, určitě se nakonec domluvíte a věc se vyřeší.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:13

domenica 

Dobře. Pořád ale nechápu, v čem to možné mínus v rámci komunikace s partnerem na dálku spočívá?

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:18

domenica jo takhle 

V tomto konkrétním případě si myslím, že ta debetka nevadí. Hotel se očividně snaží platbu zprocesovat, takže, že to není kreditka, mu nepřekáží. Ověření dělá vydávající banka, tam už je to úplně jedno. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:22

wendulka 

To je ale otázka na ně nebo na banku, co se dělo v tomto konkrétním případě. Nechápalas, v čem může být problém, co zapříčinilo nerealizovanou transakci. Podělila jsem se o svou zkušenost, ale neznam podrobnosti tvého případu...

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:23

Debetní karta je k mým penězům na mém účtu. Kreditní karta jsou peníze společnosti nebo banky, které si já "půjčuji" za určitých pravidel a vracím je tam dejme tomu jednou měsíčně. Proto některé společnosti v zahraničí chtějí kreditky - mají jistotu, že tam ty peníze budou, respektive budou je mít po kom v případě potřeby vyžadovat. Berou prostě zákazníka s kreditkou jako důvěryhodnějšího - debetní kartu dá banka každému, kreditní jen po prověření schopnosti kredit uhradit.

Edit - ono u nás spousta lidí bere kartu jako kartu, a rozdíl mezi kreditní a debetní moc nevidí. A on je to sakra rozdíl.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 31. července 2021 22:41
Reakce na continuity:

V tomto konkrétním případě si myslím, že ta debetka nevadí. Hotel se očividně snaží platbu zprocesovat, takže, že to není kreditka, mu nepřekáží. Ověření dělá vydávající banka, tam už je to úplně jedno. 

​No takto jsem to na základě toho dnešního telefonátu s bankou taky pochopila, že pokus o zprocesování proběhl, ale ze strany hotelu tam bylo něco nestandardního, proto to moje banka, která provedla ověření, nepustila, přestože limit byl, prostředky taky, vše povoleno a tím pádem by mi nepomohlo ani, kdybych od nich měla kreditku místo debetní karty.

Jen mi pán v telefonu nebyl schopen říct, co přesně vadilo. To, že se mi teprve ozvou.

Jo, to já vím, že se s nimi nakonec dohodnu. Spíš mě jen zajímalo, protože tady se většinou ví vše, jestli zdejší CML náhodou netuší už teď. Jsem nedočkavá no.

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 01. srpna 2021 07:48

Torrah - se mi stalo před dvěma roky, že banka šmahem zrušila kreditky všem, bez domluvy. Tak jsem šmahem přestala být jejich klient. V zahraničí je ta kreditka dost nutnost. 

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 01. srpna 2021 11:43

jitřenka to vůbec nechápu, tenhle krok.

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 01. srpna 2021 13:05

Torrah - taky ne, kdysi to byla Volksbank, pak přešla do vlastnictví Rusů - Sberbank, dlouho žádný problém a pak tohle. Ta kreditka ve světě opravdu znamená pohodu, s debetní občas někdo koukal divně. Taky už jsme kdysi dávno měli zážitek že nám bankomat ve Francii sežral kartu, měli jsme hodně malých pohybů na mýtném. Na mé kartě moc nebylo, byl to docela horor. Od té doby jsme jezdily každý se 2 kartami.