"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. června 2023 23:38

Gatita to by si fakt musela vidiet, mam nohu jak 90 rocna babka. Mne sa robia len na jednej nohe a v podstate som chodila kazde dva roky na sklerotizaciu (len pocas kovidu som to zazdila a je to hroza). Chystam sa akurat angiologicke a potom najst nejaku specializovanu kliniku, kde mi poradia co je pre mna najlepsie.  ale referencie na konkretne zakroky sa mi hodia :) Doteraz som chodila miestnemu chirurgovi, ten to sklerotizoval ale vysledok bol kratkodoby a najma sa mi spravilo vela metliciek. Ja by som dala aj fotku, aby ste mi uverili jak je to desne ale to vam nemozem spravit . Proste si predstav niekolko krvavych podliatin na nohe, tak to presne posobi. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. června 2023 23:40

Sweet Potato aha to som vobec netusila, ze spolu moze suvisiet. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 14. června 2023 23:55

Mrakoplas pan doktor mi zrovna minulý týden řekl, že moje křečové žíly nejsou vhodné na laserovou operaci. Takže nejspíš půjdu na klasickou, ale viděla bych to až tak na zimu.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 15. června 2023 00:01

bublifuk tiez planujem v zime, vsak skor urcite termin ani nebude :) aj k angiologicke sa musim objednavat tristvrte roka dopredu. 

Offline Janulik03
20009 příspěvků moje polička 15. června 2023 03:39

Sweet Potato no a ako sa cítiš? Ja sa na to chystám tiež, gned ako sa odhodlam. Mam zily velmi vystupene a drcmi to doporučila len sa bojím ako to je s chodenim. Fakt to neboli?

Offline Janulik03
20009 příspěvků moje polička 15. června 2023 03:42

Mrakoplas sklerotizaciu mi uz dr odmietol, ze uz je treba to riešiť inak. Operaciou, ale teda čo poznam operované ženy, tak klasická metóda je na dlhšiu maródku a vratilo sa im to, preto zvažujem laser. A tak si teda chvíľu počkám co a ako . Nohy bolia, su ťažké a už aj opuchaju. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 15. června 2023 06:58

Co doporučíte na zvýšení krevního tlaku? Už mě nebaví jak jsem pořád unavená a nízký tlak je jedna z možností příčin..

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 15. června 2023 07:30

bublifuk máš ho nízky trvale? Ono to zvýšení není žádná hitparáda a pokud jsi unavená až poslední dobou, pátrala bych dal. 

Protože já celoživotně 110/70,  poslední rok "vylitl" na 135/75 a normálně jsem se domluvila s doktorkou na prášcích na jeho snizeni, protože mi to fakt nedělalo dobře. 

Offline Sweet Potato
39945 příspěvků moje polička 15. června 2023 08:10

bublifuk Na zimu rozhodně lepší. Jestli bude v úterý těch 32, nebo kolik slibují, budu se v těch strašných punčochách (mám je nosit týden, z toho první tři dny nonstop ve dne v noci) muset přestěhovat do 

Offline Sweet Potato
39945 příspěvků moje polička 15. června 2023 08:23

Janulik03 Mne to fakt nebolelo. To píchání míň, než nějaké injekce nebo odběry. Doktor se ptal do statistiky, kde na škále 0-10, řekla jsem 1, obvyklé je prý 3. Normálně se to dělá po jedné noze, mně udělal obě naráz, že prý to je u mne fakt malinký zákrok, možná i proto to bolelo tak málo?

Později to přišlo k sobě, asi by ani to nebylo nic hrozného, kdyby do toho netlačily a neřezaly ty hnusnopunčochy. Nahoře na stehně, kudy se to zavádělo. Takže večer a noc za moc nestály. Teď už mi to přijde zase dobré. Jen mne tlačí a kouše lem, snad mi to nesežere nohu.

Offline Janulik03
20009 příspěvků moje polička 15. června 2023 09:32

Sweet Potato diik za referenciu, som rada že ťa to nebolelo. Tak nech to už máš za sebou. 

Offline Karja
44225 příspěvků moje polička 15. června 2023 09:49

bublifuk A šla sis skontrolovat krevní obraz? Já mám celoživotně nízký tlak, a když jsem měla ty unavy bylo to často železo.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 15. června 2023 09:52

bublifuk kafe hned k snidani (ale ne na lacny zaludek), pit cely den hodne vody a mineralky, pri sedavem zamestnani obcasna svizna prochazka a mne hodne pomaha pravidelny sport (kardio). Jestli jsi hodne unavena, ze to neni normalni, tak patrat dal u doktora a odpocivat. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 15. června 2023 10:06

bublifuk já bych řekla, že to nebude jen tlakem. Já mám nízký tlak a poznám to akorát, když jdou bouřky. Jinak kromě výše uvedeného, pomáhá ještě slaný vývar.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 15. června 2023 10:07

continuity Karja Lamicka na cévním mi minulý týden sestřička měřila tlak a první číslo bylo 95 (určitě pod sto). Ploužím se jak mrtvola a když zastavím tak usnu :) Trvá to víc jak rok (mám pocit, že přes léto horší). Kvůli tomu jsem se vykopala k doktorovi na podzim, všechno dobrý kromě boreliozy. Je fakt, že mě bolí ruce/nohy, ale to může být stres/křečáky. Až na ty křečáky jsem papírově zdravý člověk. 

Zkusím zavést kávu/minerálku a případně zopakovat test na boreliózu.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 15. června 2023 10:08

bublifuk unava od tlaku neni. ja jsem teda nejvic unavena od hlavy (psychiky), kdyz nejsem v pohode tak horsi nez kdybych skladala uhli

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 15. června 2023 10:09

Sweet Potato jestli to pomůže, tak to stojí za to. Ať to rychle uteče, třeba to s tím horkem nebude tak horký :)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 15. června 2023 10:09
Reakce na Garfie:

barbucha Já ti teda neporadím, ale přidám historku, kdysi jsem se z Itálie vrátila s podobným flekem na ruce, byl jen jeden, taky jsem myslela, že mě něco štíplo, ale bolelo to strašně, nemohla jsem na tom mít ani žádný oblečení, už vůbec žádnou umělinu. Vůbec to nemizelo, nakonec jsem skončila na kožním, doktorka byla úplně bezradná a nakonec mi předepsala nějakou kortikoidovou mast. Ta pomohla, ale dodnes mám na tom místě takovou tenčí kůži, nebo jak to říct, zvrásněnou, prostě jde poznat, kde to bylo. Fakt zvláštní. 

​Tak přesně takhle dopadl můj muž v Chorvatsku. Nakonec dostal i atb a nikdo nevěděl, co to bylo

Online Evaeva
příspěvků moje polička 15. června 2023 10:09

bublifuk krev ti brali?

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 15. června 2023 10:21

bublifuk

nízky tlak to takto nedela, hlavně měla bys to celoživotně, že by se věkem tlak bez príčiny snižoval, je fakt neobvyklé. (navíc tlak dost kolíše, že ti ho jednou změřili nějaký, neznamená vůbec nic.) 

Pátrejte dal: štítna žláza, železo, infekce to všechno může být příčina.  Těch post COVID únavových syndromu taky není málo. Neměla jsi v posledních letech nějaký větší dlouhodobější stres? 

Já bych brala ten tlak až jako poslední diagnózu, když se vyloučí všechno ostatní. Nízký tlak se zvedá fakt blbě, pokud výslovně neděláš nějakou chybu, co se pití týče apod. Kafe ho zvedne na chvíli a spousta lidí po pozdním odpoledním kafi nekvalitně spí. Sůl je taky problematická, přetěžuje to ledviny a kde co.