"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 12:49

Mohučanka díky, takže nejlépe zajít k očnímu lékaři. Já jsem s čočkami experimentovala před 35 lety a tehdy mě je učil v ordinaci nasazovat. Ale to se ještě vyvářely. Já jsem radši zůstala u brýlí, ale dcera by je ocenila.

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 12:51

Ounz Já mám pracovní poměrně krátce už multifokální, protože věk a moje pracovní vzdálenost je monitorová, čtecí, ale zároveň potřebuju vidět i na lidi. V kuchyni už preferuju taky tyhle, na ven ještě nosím běžný rozptylky, cca minus 4, taky nosím pořád, jinak zabloudím. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 12:56

Mirka v nějaké optice, kde se tomu věnují, by to dneska asi taky změřili a poradili, ale s tím nemám zkušenosti.

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 13:02

Mirka Já teda byla kvůli čoček vždy jen v optice, s lékařem jsem nikdy čočky neřešila. V optice mě změřili (velmi důkladně, snad i pečlivěji než u lékaře), naučili mě čočky nasazovat, dali nějaké na týden na vyzkoušení (i s roztokem), po týdnu jsem šla na další kontrolu, zda je vše ok, nebo chci zkusit jiné čočky (jiného výrobce), apod. Na kontroly (když jsem měla pocit, že se mi zrak zhoršil) jsem šla opět do optiky. Sama lékařka mi řekla, že mám jít neprve do optiky, že u ní budu mít termín až tak za tři měsíce, tak ať ty čočky pořeším co nejdřív (nakonec jsem šla i k lékařce, ale řešila jsem jen brýle). První návštěva optiky se hradí nějakou částkou, za ten jeden pár čoček, roztok, další kontroly a návštěvy (teď jsem tam byla po cca 4 letech řešit to zhoršení) se už nehradí.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 13:05

Monulinecenka moc děkuji!

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 13:06

Mohučanka Mirka Já kdysi narazila na velmi šikovnou paní v optice, která s čočkami poradila a dobře, půjčila na vyzkoušení různé druhy /zrovna Johnsony drhly a nedokázala jsem je nosit/, chodila jsem tam dokonce jednou za rok k ní na kontrolu, poznala, kdy už je nosím moc a je to na rohovce znát /což jsem pocitově tušila/. Dobrá optika by někoho takového měla mít... Čočky už dlouho nenosím, resp. výjimečně jednodenní na koupání. 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 13:12

mirajo no, multifokály..ty už se blížej

Offline dzizisketa
8984 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 13:41

Mirka 

Já si nechala dát zkušební čočky v devatenácti při kontrole na očním. Od té doby nosím pořád stejné, i dioptrie. Mám levné Bausch&Lomb, na půl roku za 900,-. Ale třeba muž má speciální čočky, značku nevím, má i opravdu hodně dioptrií, a jeho vycházejí na tři tisíce. Chodí si tedy pro ně do Wichterle a Vacíka, já si díky mým bezproblémovým bulvám můžu dovolit si je objednat on-line.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 13:53

dzizisketa díky. Nechám to na dceři, ale obávám se, že pokud by měl předcházet delší proces pokus/omyl, že se na to vybodne a bude s brýlemi nebo "slepá". Jako matka můžu jen nabídnout.

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 14:05

Mirka Mohučanka Já bych se té optiky vůbec nebála, ale asi bych si napřed trochu pozjišťovala reference, klidně i u očního. Moje kamarádka pracuje jako očařka v nemocnici a na soukromé klinice a když mě vyšetřovala kvůli novým brýlím, vysloveně mi poradila, ať si to ještě nechám v optice přeměřit, že s tím mají v podstatě víc zkušeností než ona, která je spíš operatérka, lidi se jim i víc svěřují se zkušenostmi a tak (u mě je teda problém, že mám mezi očima velký rozdíl, takže v podstatě nemůžu mít odpovídající dioptrie, protože v pohybu mi to pak dělá problém). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2022 14:09

Mirka buď k očnímu nebo do dobré optiky. Změří jí dioptrie pro čočky, určí ty ostatní parametry a hlavně jí to naučí nasazovat a vyndavat. Pak už bude moct nakupovat i na internetu, když bude znát správný typ.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 14:10

Garfie My máme výborného očního lékaře. Chodíme k němu cca 35 let celá rodina. A ty čočky dělával taky, takže mu důvěřuju. Ale jak jsem psala, zbytek je na dceři.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 14:44

Garfie

Jo, časy se za těch 25 let změnily já tehdy byla u doktora, který u nás byl dostupný, měl oční kliniku a aplikoval čočky, a rodiče na něho měli dobré reference. Přecejen jsem byla ještě dítě. Do optiky se chodilo leda s předpisem "pro brejle". 

Z této diskuze mám chuť koupit si nový brejle

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 16:46

MP Meri nekupovali jste si dnes odpoledne s juniorem na Národní třídě Nový prostor?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 17:38
Reakce na Mohučanka:

MP Meri nekupovali jste si dnes odpoledne s juniorem na Národní třídě Nový prostor?

​Paneboze, já se snad ostehuju, to už je podruhy, co mě někdo potkal s neumytejma vlasama

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 17:55

MP Meri

Tak to jsem si fakt nevšimla. Jen že vám to slušelo. Já zrovna nastupovala na jezdící schody ven, běžela jsem do školky. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 18:08

Když je tady řeč o čočkách: existují i pro kombinaci krátkozrakosti a cylindrů?

Offline barbucha blogger
35936 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 18:18
Reakce na Karja:

ale sambo dělal vždy křížový výslech (ale on je takovej empatickej, takže jemu lidi řekli i výši alimentů a výplaty....), no a jako argument měl toto, že si to stejně bude ověřovat, tak ať mu to raději řeknou rovnou. 

​To by mě zajímalo, jak si to chtěl ověřovat... Jako že by šel do práce toho dotyčnýho a ptal se tam, kolik mu platěj? To bych teda chtěla vidět No, možná spíš nechtěla.

0zero7 

Je to teda hrůza děs. Akorát nevim jak s tím odhlášením elektřiny atd. - zatím je to na tebe jak jsem pochopila. Ale když se odhlásíš, budeš to stejně zakrátko potřebovat pro novýho nájemníka, ne? Moc složitý...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2022 18:24

nonemy jo, muž je má. Jak na krátkozrakost, tak na astigmatismus. Jsou o něco dražší než klasické, ale není to žádná hrůza.

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 03. ledna 2022 18:27

nonemy krátkozrakosť a astigmatizmus som malé roky a cocky boli v pohode. Len časom mi viac a viac vadilo, až som radšej išla na operáciu