Mirka taky si myslím, našel je syn, vykopavali starý strom někde na zahradě a našli je v zemi, bylo jich tam víc. Je to možné?
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Kora je to možné, je to v náplavech, sedimentech, písku, štěrku.
Muž si včera podvrtnul koleno na lyžích. Provizorně ovázano, medikace ibalginem. Pajda, ale když si dává pozor, jak s tou nohou manipuluje, celkem to jde. Takže tady doktory honit už nebudu. Asi by to chtělo alespon nějaké vyšetření a RTG. Jak to nejlíp v Praze vyřešit? Předpokládám, že ambulantní ortoped ho vezme tak za měsíc. Poslat ho v pondělí někam do špitálu? A kam a co má říct? Kdo mu případně napíše PNku?
Omlouvám se za fakt blbý dotaz, my po těch doktorech moc nenachodíme. A když to není na praktika, je to už na pohotovost, ale tohle do pondělí asi vydrží.
Do špitálu na pohotovost. K normálnímu ortopedovi, jak píšeš, se hned tak nedostane, a v tý nemocnici mu udělaj aspoň rentgen. Taky mu dají aspoň zprávu pro jeho doktora (pro případnou PN). V Motole je teda strašná doba čekání jak všichni tvrděj, ale k něčemu by se dopracoval určitě. My (hned vedle) máme taky pohotovost - člověk musí přijít teda až po čtvrtý hodině... nebo by se mohl dopajdat na chirurgii jakože s úrazem (přece jako laik nemůže vědět že by to chtělo ortopeda, že?
). To ho vzít musej...
barbucha aha, takže musí buď na pohotovost nebo do normální nemocniční ambulance na chíru?
Jo, já bych to zkusila na tý chirurgii. Nakonec jsem si vzpomněla, že já jsem tam šla třeba s výronem nebo když jsem měla pocit že jsem si zlomila /ukopla palec
... jinak na těch pohotovostech sloužej i ortopedové, kdyby měl štěstí (ale to není samozřejmě zaručený).
continuity Tohle je asi v každé nemocnici jiné, třeba to, čemu se říká pohotovost, je u nás ekvivalent praktika a má otevřeno cca 17.00-22.00 - tam bych s tímto nešla. Jako vstupní brána k akutnímu ošetření u nás slouží urgentní příjem.
continuity na kulaťáku je chirurgie bez objednání, posedí si tam možná chvíli v čekárně, ale určitě ne tak dlouho jako na pohotovosti. Nikdy jsem nečekala déle než třeba hodinu, spíš i míň. Je tam hned vedle i rentgen, maj sadrovnu a všechny tyhle věci. Jestli teda stačí pondělí
continuity Mi to přijde jednoduché. Buď jdeš přímo na ambulanci do nemocnice, kde tě s úraz vezmou hned . Nebo zavoláš praktickému. Naše doktorka i pediatr po telefonu řeknou, kam jít. Mají o těch soukromých ambulancích prehled. Dospělá praktická většinou i řekne, kam nechodit, s kým má špatnou zkušenost a proc.
Fiction My mame treba utgenty dva, kazdy v jine casti nemocnice. Jeden interni a druhy traumatologicko-chirurgicky. Mezi traumatology byva vetsinou i ortoped. Takze zmatek pro pacienty opravdu velky, bohuzel.
continuity nemyslím, že to není nedoresene, jen jste to dosud nepotřebovali. Máte štěstí ![]()
Já na tý chirurgii byla za posledních pět let už asi třikrát. Poprvé jsem taky nevěděla kde to řešit. Nic život ohrožujícího, ale bolest hrozná a potřebovala jsem i neschopenku. Jednou dokonce OČR, ale naštěstí tam s tím neměli problém. Syn byl mimino, nezvládla bych ho tehdy ani prebalit, natož nosit nebo vézt kočár.
continuity Asi se to liší nemocnice od nemocnice, ale většinou mají 24/7 urgentní příjem, někde mají v rámci toho ještě vyčleněnou traumatologii, při úrazu udělají většinou rentgen + další vyšetření (např. odeslaní na CT pokud to situace vyžaduje apod.) a buď budou schopni pomoct (na te traumatologii slouží buď úrazoví chirurgové nebo ortopedi) nebo ví kam tě nasměrovat, myslím, že by měli poradit v každé nemocnici kam dojdeš s tím, že jsi měla úraz.
Černá kočka no já si právě myslela, že když to je úraz, ale není to na urgent. Že někam dojde na ambulanci během normálních ordinačných hodin a v rozumném čase dostane péči. Co jsem pogooglila ty nemocniční ortopedie, tak buď žádanka od praktika nebo od obvodního ortopéda a vše na objednání.
Já v tom taky nevidím nic nedořešenýho ani neschůdnýho. Buď to potřebuješ hned a pak jdeš na tu pohotovost/urgentní příjem, nebo to počká do pondělka a pak můžeš na tu chirurgii. V čem je problém? Zvlášť v Praze...
continuity Právě když je to úraz šla bych přes tu traumatologii/urgent , můžeš tam dojít až normálně v pracovní dobu, mimo pracovní dobu se platí poplatek . Přeju aby to byla jenom nějaká banalita, ale to nevíš a může se to namáháním ještě zhoršit. Jenom namátkou jsem našla že např. Bulovka má nepřetřžitou ambulanci v rámci ortopedické kliniky.
Kora Tak to je pěkný nález! Já ho měla z muzea, kde pracovala teta. ![]()
continuity v Motole je urgentni prijem i traumatologie. Ja tam nastesti chodila jen k pocitaci, ale lidma poskakujicima po jedne noze ci ruzne pajdajicima se to tam vzdycky jen hemzilo. Asi bych se zeptala na tom urgentu.
Používáte některá pratelné kosmetické tampony? Můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuju za tipy.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí