rozarka no mozna se tu dozvim,ze jsem 6let nosila spatne udelane bryle.![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Moje čerstvá zkušenost (doporučila mi optička něco jako multifokály na čtení a na PC) - pokud ti optik tvrdí, že si "zvykneš", tak opravdu nezvykneš.
Výsledkem "zvykání si" bude akorát přinejlepším únava očí, přinejhorším řezání očí, slzení bolest hlavy (u mě to bylo právě slzení a bolest hlavy, takže optička uznala, že to je špatně a zasadila mi jiná ("obyčejná") skla a na čtení i na PC vidím teď bezvadně.
Mě tedy zaráží ten skok z 0,5 na 2 dioptrie - to ti naměřili na očním nebo v optice? Pokud v optice, došla ybch si pro jistotu i na oční, protože můžeš mít i jinou oční vadu, jak píše Kokoska
rozarka Já mám 1,5 dioptrie na dálku a na blízko mi brýle vadí, číst nebo krájet zeleninu by mě s nima v životě nenapadlo. Ale teda když v nich jdu po městě, žádný křivý zdi nebo uhýbající obrubníky nevidím
coralline tak to jsem mela stejne.
rozarka podla mna ich nemas urobene dobre. Zrovna tento tyzden som si bola kvoli sosovkam dat v optike zmerat dioptrie, mierne sa mi zvysili takze aj nove skla do okuliarov a vyslovene sa ma pytali pri skusani skiel ci v nich nevidim skrivene (vlnky na podlahe atp), ze to tak byt nema. Ja mam teda "len" 1,5 a mierny astigmatizmus na obidvoch ociach. Skusila by som sa poradit este v inej optike alebo na ocnom.
rozarka Před lety jsem po obdržení nových brýlí pociťovala něco podobného - na dálku až příliš ostře, když jsem šla a dívala jsem se kolem sebe a na zem, točila se mi hlava, zakopávala jsem, neodhadla jsem vzdálenosti (mám na dálku necelou dioptrii, na blízko vidím naprosto vše - přečtu sebemenší písmo). Reklamovala jsem po cca 14 dnech, nic nekontrolovali a řekli mi, že si musím zvyknout. Nezvykla jsem si - v brýlích jsem byla nebezpečná sobě i okolí, po čase jsem šla jinam a tam spráskli ruce ruce - dioptrií až příliš, špatně naměřený střed oka a kdesi cosi. Nevím, možná to bylo na reklamaci, ale řešila jsem to až po asi roce, mezitím jsem dle potřeby nosila staré. Takže řešit a nenechat se odbýt.
Děkuju všem za názory, trochu mě to povzbudilo. Bohužel po týdnech marného shánění očního jsem šla do optiky. Nemůžu říct, že by mě změřili v letu, fakt mi měnila skla dlouho. Jenže, tohle mi vážně přijde jak vyhozené peníze. Půjdu tam znovu, asi vezmu i ty staré brýle, jestli přečtu na té tabuli, co bych asi měla přečíst. To zvykání bych brala, na změnu dioptrií se možná zvykat musí. Ovsem ta zakřivenost se mi nezdá. Ani netuším, jak by mi ty multifokaly dělali, bylo by dole sklo bez dioptrii? A čemu by to pomohlo?
continuity Nemam docteno, ale ano. Dobry optik samozrejme zkousi ruzne varianty. Ja uz se dostala na 3 a 3,25 dioptrii. A lepe vidim s rovnymi 3 na obou ocich.
Jinak me meri jen optik, astigmatismus nemam. A na blizko vidim linie rovne. rozarka Asi bych zasla jinam se poradit. A nechat se premerit.
rozarka ja ma bryle na dalku kolem 2 dioptrii + astigmatismus (nepamatuju si presne, uz bych mela zase zajit na ocni). Na uplne blizko si je musim sundat (knizka, etiketa, mobil). A kdyz jsem je mela nove, silnejsi, tak mi par dnu delal problem sikmo dolu, treba na schody a zvykla jsem si.
mám na každém oku vic než 5 dioptrii a nějaké cylindry a na blízko s nimi vidím normálně... ale taky už se mi stalo, že to v nových brýlích nešlo.. a když jsem reklamovala, tak prý si zvyknout... no nezvyknes si... to fakt nejde... snažila bych se reklamovat, nejsou dobře udělané
baltik já počítám s tím, že bych je na blízko sundavala. Zrovna tak někdo nasazuje pouze na čtení. To mi nepřijde divné. Ale abych viděla dobře jen na velkou vzdálenost, to se mi zda málo. Za dost peněz.
Zarinya no, po víkendu se tam chystám znovu. Jsem zvědavá, co uhádám. Jestliže budou trvat na svém, tak jediné, co můžu, se nechat pomerit jinde, ale kdoví, jak moc bych tím mohla argumentovat, kdyby to viděli jinde jinak.
rozarka bryle na dálku a cylindry k tomu mam od první třídy. posledních dvacet let stridam brýle a čočky. Problém jako ty jsem nikdy neměla. Určitě bych navstivila očního lékaře a nechala si oči přeměnit znovu. Neumím si představit, že bych měla brýle na dálku občas sundat, neb dělám něco na blízko. S čočkami už vůbec nevím, jak bych řešila.
rozarka ty trvej na svem!Ja taky jedny bryle reklamovala a po reklamaci jim je ,,hodila na hlavu,,a sla jinam.
ono taky záleží na věku, schopnost akomodace se zhoršuje. Zamlada mi stačily jedny brýle, teď mám troje ![]()
Malvin jsem za vaše zkušenosti ráda. Hůř by se mi mluvilo, kdybych nevěděla, že je možné přes brýle vidět bez tohoto problému. Přecejen, oni optici mají výhodu profíků nad naprostým laikem a nerada bych tvrdila něco, co není možné.
rozarka ja bych si tema profikama uz nebyla tak jista.Jak kde.Trvej si na svem.
rozarka Taky nejsem odbornice: mám brýle na dálku (cca 4 dioptrie) a vůbec je nesundávám, ani na čtení. Křivě nevidím.
to je tim, ze jsi jeste krupavej salatek :)
rozarka Já jsem brýle měnila nedávno asi po 5 letech - konecně po dětech. Přibyly mi dioptrie na obou očích. Nejdřív jsem byla u doktora, pak v optice. Doktor i optik mi řekli, že už přes ty nové brýle nebudu dobře číst na blízko. A je to tak. Doma nosím staré, slabší brýle a nemám problém v nich dělat cokoliv. V nových brýlích už je čtení malých písmenek, když něco držím v ruce, problém. Není to tak ostré jako bez brýlí nebo ve starých brýlých, takže buď sundavám nebo koukám pod nebo nad brýlemi. Asi to je tím, že přes tu větší korekci už to stárnoucí oko nemá schopnost doostřit nablízko. Ale jestli je v pořádku křivé vidění, to netuším.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí