"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline SunEclipse
3495 příspěvků moje polička 23. srpna 2022 21:59

gtea neříkej jim, že ti nejde stahovat aplikace, asertivně jim oznam, že do tvého soukromého majetku jim nic není.  To je to samé, jako kdyby např. restaurace požadovala po kuchaři, ať si nosí z domova hrnce...

Online viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 23. srpna 2022 22:13
Offline Sedmá z devíti
příspěvků moje polička 23. srpna 2022 22:36

viktorka_od splavu No já právě myslela, že to má zanedbatelnou spotřebu elektřiny asi jako ta lednička, že to pak jede nějak... samospádem... 

Offline Sedmá z devíti
příspěvků moje polička 23. srpna 2022 22:59

Malenge

A  můžu se zeptat, kolik to spotřebuje elektřiny? Teda jestli to není tajem.  Nedokážu z nikoho vydolovat, jestli se jim to vyplatilo. Zatím počítám 300 000 investice a 20 až 30 tisíc ročně za el.,  což mi nepřipadá moc výhodné. Jsem fanoušek technického pokroku a zklamání za zklamáním. Fotovoltaika,Tesla...  Já snad zůstanu u těch klubek. 

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 05:15

Sedmá z devíti tak ono ted uz ani tak nejde o financni vyhodu jako o to, cim nahradit topeni plynem, ne?

49385 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 06:16

baltik jenze kdyz nahradis plyn elektrinou, tak si dvakrat nepomuzes:-)

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 06:19

viktorka_od splavu tak pokud zijes v Brne, kde delate elektrinu z plynu, tak ne

49385 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 06:44

baltik  a topime smetim

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 08:25

Sedmá z devíti úplně nevím, co ti k tomu napsat. Jak už je výše, na domě je skoro 20 let, tak dlouho tu nebydlime, takže vstupní investice nás minula. No a zrovna energie je sekce povinnosti, které plní muž, takže se nezajimam, stačí mi, ze je doma teplo. My máme na elektřinu vše, komplet dům i třeba bazén. Plyn v obci, kde žijeme, není a asi ani nikdy nebude, skála nad řekou. Takže vlastně nevím, jaké by byly jiné reálné možnosti, topit kotlem na tuha paliva už za chvíli snad ani nebude mozne. Plus máme krb, který má rozvody do všech pokojů a v zimě ho na pohodu pro to sálavé teplo využíváme. Jestli bychom s plynem platili víc nebo min nedokážu odpovědět.

49385 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 08:49

Malenge ten krb v domě s tč je téměř nezbytnost, teď jsou sice teplé zimy, tak se to nezdá, ale nemusí to tak být navždy a při velkých mrazech to čerpadlo prostě nestačí

Offline gtea
120 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 08:49

SunEclipse Už se to snad nějak vyřešilo. Navrhovaný postup jsem zkoušela, ale reakce byla jenom další přesvědčování, jak je to super, mít tu aplikaci pořád u sebe. Tak určitě... Teprve když jsem napsala, že to prostě nejde, tak se to hnulo. Měla jsem trochu pocit, že narážím na jazykově-kulturní bariéru, kdy "nechci" prostě není platný způsob odpovědi.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 09:20

Sedmá z devíti nasi maji cerpadlo sedm let. V ramci nejake dotace, vymena kotle na fosilni paliva za ekologicke vytapeni. Meli v dome plynovy kotel a stary kotel na uhli z doby vystavby domu. Ten stary kotel sel pryc, plynovy si s cerpadlem nechali. Kdyz jsem se ted ptala, tak pred sedmi lety, pred cerpadlem, platili mesicne za elektrinu 1400 a za plyn 3000. S cerpadlem az do lonska za plyn 1000, protoze se s nim topilo jen ve velke zime, za elektrinu 3500. Dvoupodlazni zdeny dum, cca 110 m2 obytne plochy. Takze to cenove zustalo stejne. Jeste bych teda mela dodat, ze se u nich topi na 24 stupnu, ja tam vzdycky umiram vedrem, ale mama i tak nosi teplaky a mikinu. Bez dotace, ktera byla 127 500 by do toho pry nesli, navratnost by bez ni byla snad sto let. Co je ale velke zlepseni komfortu, tak je zasobnik na ohrev teple vody, ktery k cerpadlu maji. Driv meli klasicky boiler na nocni proud, takze zasobnik, kde je stale dostatek teple vody, je super. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 09:23

Jak se prosím odstraňuje smůla z oblečení? Našla jsem radu vzít to odlakovačem na nehty. Toho se dost bojím. Nebo něčím mastným, dostanu potom z toho tu mastnotu?

Offline continuity
43218 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 09:25

Zuzuli

před tím čerpadlem v kotli na uhlí ještě topili?

Jinak to asi potvrzuje, co jsem slyšela a co píše viktorka_od splavu.

Čerpadlo se vyplatí, pokud ty nároky na ohrev nejsou příliš velké - nízkoenergetický dům nebo fakt nízké teploty uvnitř. 

Offline continuity
43218 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 09:25

MaeGandal já používám technický benzín.  

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 09:32

continuity obcas ano. Hlavne mimo topnou sezonu, kdyz uz byl treba v kvetnu plynovy kotel vypnuty a venku byla zima. Nebo v lete, kdyz par dni prselo, tak se jim pritopilo. 

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 10:34

MaeGandal nekde radili pred cistenim nejdriv prezehlit pres nejaky savy papir, ale asi zalezi na materialu.

Offline letolet
756 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 10:47

MaeGandal repelentem. Rada ze skautského tabora.

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 11:26

Malenge 

Ha, až teď mi došlo, že nebydlíte v Praze!

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 24. srpna 2022 12:35