"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Potrefenáhusa
38276 příspěvků moje polička 25. dubna 2023 21:32

crazydaisy to je moc hrozny

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 25. dubna 2023 21:36

crazydaisy Potrefenáhusa To je mi moc líto, vůbec si neumím představit, jaké to musí být s tím v tom dětství žít a pak v dospělosti v té nevědomosti. Je to děsný, člověka ani nenapadne, že se to stane a tady na pár stránkách by se nakonec ani na prstech nedopočítal.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 25. dubna 2023 22:13

Potrefenáhusa Karja ja mela obrovsky stesti na skvelyho dedu a ten mi tu muzskou roli v detstvi vyplnil.  

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 08:19

Karja Ono to melo jeste dalsi negativum. Drahy otec vzapeti emigroval a ze me se stala pro rezim persona non grata. Moje tridni na druhem stupni, zaslouzila komunistka, mi nedoporucila studium ( protoze samy vyborny ma jen blbec, ze) s tim, ze by pro me byl idealni ucebni obor nekde ve vyrobe u stroje, treba soustruznice. Tak jsem se dostala pouze na dvouletou ekonomku. Pak po roce prestoupila na 4letou s maturitou, protoze o tom uz rozhodoval jen reditel skoly. Pri prestupu jinam by opet rozhodoval krajsky vybor strany ( kdo to zazil, jiste pamatuje). Na vysneny gympl a prirodni vedy jsem musela zapomenout. To, ze se o me otec nestara, ani vubec nezajima, neplati alimenty apod vubec nokoho nezajimalo. Postihlo to i mamu, prestoze byli asi 4 roky rozvedeni. Ucila na VS. Vyhodili ji z ucitelskyho mista, mohla delat jen vyzkum a pod jeji prace se 20 let podepisoval jen jeji sef. 

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 08:36

crazydaisy Ty jo jsem hrozně ráda, že z tvých současných příspěvků vyplynulo, že ted se máš dobře a máš štastnou rodinu a hezké vztahy. Zasloužíš si to hodně. Tohle je opravdu strašná nespravedlnost

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 09:04

Karja dekuju. V te puberte jsem mela docela vztek. Na otce, na rezim. Nejvic mi vadilo, ze nezalezelo na mne samotne a nemohla jsem to nijak ovlivnit. Takovych nas ale bylo vic. Brzo jsem si udelala svuj svet a obcas se do nej vracim.

Offline zelene.oko
649 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 09:19

crazydaisy Já jsem vzteklá jenom to čtu. Za***** komunisti!

Offline Sweet Potato
39673 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 09:26

crazydaisy To je tak hrozné. Díky bohu, že už je to minulost!

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. dubna 2023 09:28

crazydaisy  

Otec by se ti asi nedokazal podivat do oci, nejspis tusil co ta emigrace zpusobi vsem okolo. Tak zbabele prchnul od veskych zavazku a kontaktu a spalil mosty.

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 09:46

crazydaisy byla to strasna doba. Tyhle veci byly daleko horsi nez ze se nemohlo cestovat a nic nebylo k dostani. Nekteri soudruzi si dali fakt zalezet, aby postih padl na celou rodinu, ta zkazena sance, kolikrat fakt zkazeny zivot, to bylo svinstvo nejhorsiho kalibru. Je dobre  ze sis nasla svou cestu.

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 10:00

Ounz než jsem ten inzerát stáhla z sbazaru, tak mi přišlo 10 podvodných odpovědí tomu se fakt musí někdo věnovat. 

Offline stes
8882 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 10:09

crazydaisy , smutné, ale běžné. Pořád nechápu, že má u nás tenhle režim, byť by nebyl asi až takovýhle a horší, své příznice. 

Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 10:19

crazydaisy ach jo, to byla hrozná doba

stes spousty lidí se to fakt nedotklo. Třeba moje máma poprvé potkala někoho, kdo byl reálně perzekuován až moji bývalou tchýni v roce 2000. Do té doby si fakt myslela, že jsou to spíš povídačky. Naší rodiny se to týkalo akorát tak, že přišli sem-tam k tátovi do vyzkumaku ana mamu tlačili na vstup do strany, čemuž se jí dlouho dařilo vyhýbat.

Takže verím tomu, že lidi, co nemají tuhle zkušenost ani zprostředkovaně, tak to muzou celé vnímat jinak. 

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 10:44

Lamicka je to peklo pekelny. Mn přijde, že se lidi fakt chovaj teď nějak hůř..

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 10:49
Reakce na crazydaisy:

Karja Ono to melo jeste dalsi negativum. Drahy otec vzapeti emigroval a ze me se stala pro rezim persona non grata. Moje tridni na druhem stupni, zaslouzila komunistka, mi nedoporucila studium ( protoze samy vyborny ma jen blbec, ze) s tim, ze by pro me byl idealni ucebni obor nekde ve vyrobe u stroje, treba soustruznice. Tak jsem se dostala pouze na dvouletou ekonomku. Pak po roce prestoupila na 4letou s maturitou, protoze o tom uz rozhodoval jen reditel skoly. Pri prestupu jinam by opet rozhodoval krajsky vybor strany ( kdo to zazil, jiste pamatuje). Na vysneny gympl a prirodni vedy jsem musela zapomenout. To, ze se o me otec nestara, ani vubec nezajima, neplati alimenty apod vubec nokoho nezajimalo. Postihlo to i mamu, prestoze byli asi 4 roky rozvedeni. Ucila na VS. Vyhodili ji z ucitelskyho mista, mohla delat jen vyzkum a pod jeji prace se 20 let podepisoval jen jeji sef. 

​tohle je peklo pekelny!

Offline stes
8882 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 10:54

continuity hele já nevím, i zprostředkované případy jsou tak hrozný, že prostě nechápu

Offline rozarka
4198 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 11:15

Jos když někdo dokáže opustit dítě bez slůvka vysvětlení, neplatit na něj apod., tak mu je i putna, co mu způsobí emigrací.

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 12:25

continuity nasi rodinou to proslo dost, zacalo zdrustevnenim majetku rodiny moji babicky, prisli prakticky o vsechno, smeli svoje pozemky obdelavat jako druzstevnici a prihlizet, jak se plundruje jejich les. Babiccin synovec, hodne chytry clovek, nesmel na skolu, pracoval ve strojni traktorove stanici jako opravar. Meho dedu vyhodili v 50.letech z prace na financnim urade a pridelili mu misto v cihelne. Rodina maminy setrenice mela malou tkalcovnu, takze bylo nutne zestatnit a rodice zavrit, dcera vyrustala s moji mamou, u moji babicky. Deda z tatovy strany byl hodinar a mel maly obchod, ktery byl v 50.letech zaclenen do nejakeho druzstva, pak tam pracoval jako zamestnanec. V 68. vyhodili druhou maminu sestrenici, z kancelare sla ke draze jako pruvodci na smeny... moje rodice a nas deti nic hroznyho nepotkalo, jen jsme od detstvi vedeli, co se smi a nesmi nebo naopak musi rikat, takove hezke kriveni charakteru. Fuj, je mi blbe, jen si na to vzpomenu.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 13:03

Dekuju vsem. Ja to uz davno neresim. Jen jak jsem cetla prispevek od Potrefenáhusa , tak jsem si po strasne dlouhy dobe vzpomnela na malou holku, jak sedi v predsini s novou aktovkou, ceka a polyka slzicky, aby nikdo nevidel, protoze je uz velka skolacka.

Offline continuity
41784 příspěvků moje polička 26. dubna 2023 13:06

Kokoska já to nepopírám, jen píšu, že je hodně lidí, kterých se to nedotklo vůbec nebo jen málo.

Moji prarodiče měli akorat pár pozemku, ty se dali do družstva a bylo. Na dřinu popri zamestnaní jim toho stejně zbylo dost. Pořád obdělávali asi 30 arů. 

Ja jsem fakt z chudé rodiny, na všechny strany. Absolutně nebylo co zabavit. Malý domek, kousek pole. 

Já celkem chápu, že to byly zvěrstva, ale ten bezprostřední zážitek, který by se předával po generace, prostě nemám. Pokud se zmiňovala v rodine nejaká příkoří, tak spíš válka. (Děda byl v ruském zajateckém táboře a pak v odboji)

A byla to reakce na dotaz, jak to někdo může chtít zpět. To pochopení u mě už vyžadovalo nějaké duševní úsilí. Prostě ti to nepřijde naservírované s materským mlékem. Takže lidi, kteří se tím nechtějí zabývat, prostě dál pořádně neví.