pilgrim tak, asi před hodinou mi volala ta paní z FÚ a snažila se mi vysvětlit, že je to uplně jedno, že prý i jako OSVČ jsem furt ta osoba s r.č. ... že jiné by to bylo u s.r.o., tam ta fyzická shoda není...
co na to říct? jsem se jí ptala, jestli na to mají nějaký právní výklad / pokyn šetřit papír a poštovné? ... a nic, prostě je to takhle... osvč a rč je stejná osoba... že je to uplně jiný subjekt (daňový!!!) se mi nepodařilo jí vysvětlit...
a prý mě tam takhle v tom seznamu datovek mají s rodným číslem; ale při žádosti o náhradní přístupové heslo na CzechPointu paní pošťačce podle mého r.č. v seznamu nic nevylezlo, musela jsem hledat ičo, aby mě v něm našla...
jo vlastně: ještě mi paní z FÚ nabídla, že jestli mi to vadí, tak mi to příště pošle mailem!!
Pokračování příběhu: úřednice FÚ mi k rozesílání informace pro placení daně odpověděla slovy, která přenesla z dopisu z Generálního fïnančního ředitelství FS: "... Pro tento účel není rozlišován typ datové schránky, což je v souladu s dlouhodobou praxí. ...Poplatníci, kteří preferují jiný způsob komunikace, se ohledně informace o její výši mohou obrátit na místně příslušného správce daně. Pro účely daně z nemovitých věcí na rok 2024 si poplatníci mohou u místně příslušného správce daně dohodnout jiný způsob zasílání údajů pro placení daně, například e-mailem, či mohou požádat o úhradu daně prostřednictvím SIPO. "
Tento dopis je ze 20.dubna a je nadepsán Upozornění pro poplatníky daně z nemovitých věcí, kterým byla v roce 2023 zřízena datová schránka ze zákona.
Evidentně se FÚ neobtěžovaly tento dopis rozeslat těmi datovými schránkami, aby jejich uživatele upozornily, že tato situace nastane. To vidím jako dost velkou vadu na kráse celé akce.
A na konci tiskopisu žádosti o zasílání e.maiem jsem se dozvěděla, že " FS ČR upozorňuje, že budou-li údaje pro placení daně e-mailem zaslány poplatníkovi až po splatnosti daně či nebudou-li mu zaslány vůbec, nemá tato skutečnost, shodně jako u zasílaných složenek k úhradě daně, vliv na povinnost poplatníka uhradit daň v zákonem stanoveném termínu". Asi to platí i teď, ale nepřipadá mi moc logické, že úřad, který mi vyměřuje daň na základě skutečností, které o mé nemovité věci ví, nemá povinnost mi tu částku sdělit. Nu což, člověk se pořád učí ![]()