"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Anaj
193 příspěvků moje polička 10. května 2023 21:37
Reakce na RoSa:

pilgrim tak, asi před hodinou mi volala ta paní z FÚ a snažila se mi vysvětlit, že je to uplně jedno, že prý i jako OSVČ jsem furt ta osoba s r.č. ... že jiné by to bylo u s.r.o., tam ta fyzická shoda není...

co na to říct? jsem se jí ptala, jestli na to mají nějaký právní výklad / pokyn šetřit papír a poštovné? ... a nic, prostě je to takhle... osvč a rč je stejná osoba... že je to uplně jiný subjekt (daňový!!!) se mi nepodařilo jí vysvětlit...

a prý mě tam takhle v tom seznamu datovek mají s rodným číslem; ale při žádosti o náhradní přístupové heslo na CzechPointu paní pošťačce podle mého r.č. v seznamu nic nevylezlo, musela jsem hledat ičo, aby mě v něm našla...

jo vlastně: ještě mi paní z FÚ nabídla, že jestli mi to vadí, tak mi to příště pošle mailem!!

continuity RoSa 

​Pokračování příběhu: úřednice FÚ mi k rozesílání informace pro placení daně odpověděla slovy, která přenesla z dopisu z Generálního fïnančního ředitelství FS: "... Pro tento účel není rozlišován typ datové schránky, což je v souladu s dlouhodobou praxí.  ...Poplatníci, kteří preferují jiný způsob komunikace, se ohledně informace o její výši mohou obrátit na místně příslušného správce daně. Pro účely daně z nemovitých věcí na rok 2024 si poplatníci mohou u místně příslušného správce daně dohodnout jiný způsob zasílání údajů pro placení daně, například e-mailem, či mohou požádat o úhradu daně prostřednictvím SIPO. "

Tento dopis je ze 20.dubna a je nadepsán  Upozornění pro poplatníky daně z nemovitých věcí, kterým byla v roce 2023 zřízena datová schránka ze zákona.

Evidentně se FÚ neobtěžovaly tento dopis rozeslat těmi datovými schránkami, aby jejich uživatele upozornily, že tato situace nastane. To vidím jako dost velkou vadu na kráse celé akce.

A na konci  tiskopisu žádosti o zasílání e.maiem jsem se dozvěděla, že " FS ČR upozorňuje, že budou-li údaje pro placení daně e-mailem zaslány poplatníkovi až po splatnosti daně či nebudou-li mu zaslány vůbec, nemá tato skutečnost, shodně jako u zasílaných složenek k úhradě daně, vliv na povinnost poplatníka uhradit daň v zákonem stanoveném termínu".   Asi to platí i teď, ale nepřipadá mi moc logické, že  úřad, který mi vyměřuje daň na základě skutečností, které o mé nemovité věci ví, nemá povinnost mi tu částku sdělit. Nu což, člověk se pořád učí

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 10. května 2023 21:43

Anaj ad posledni odstavec - proto jsem trochu nervozni, ze manzelovi zatim nic neprislo zadnou cestou.

Offline Anaj
193 příspěvků moje polička 10. května 2023 22:00
Reakce na Kokoska:

Anaj ad posledni odstavec - proto jsem trochu nervozni, ze manzelovi zatim nic neprislo zadnou cestou.

​Tak to bych asi na jeho místě kontaktovala toho místně příslušného správce daně, jak to ten dokument zmiňuje.

Offline jerry
10916 příspěvků moje polička 10. května 2023 22:15
Reakce na continuity:

RoSa snad nechceš, aby vaňa na finančaku uznala svůj omyl?

To je nejvíc neomylný úřad v tomto vesmíru. Co mi všechno uz zkonili, radši nemluvit. 

​A naprosté dokonalosti tenhle úřad dosáhne tehdy, až bude posílat zprávy do datových schránek i těm, kdož datové schránky zřízeny nemají....to pak bude taková schránková nirvána

Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 10. května 2023 22:36

jerry no co no. udělají si vnitřní předpis a bude. Čo koho do toho, kam si oni doručujú. Občana to neomlouvá z povinnosti zaplatit včas. 

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 10. května 2023 22:39

Anaj to vyrizovani bude na me a protistrana je ten blbecek, ktery mi vynadal, ze jsem poslala danove priznani pres portal FU.

Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 10. května 2023 22:45

Kokoska předpokládám, že muž má ten výměr taky v datové schránce - horolezeckého spolku, kterého je představitelem.

Protože zatím nám nic nepřišlo. Já platím daň z nemovitosti z podílu 0.6m2 pozemku pod nájezdovou rampou ke garáži ve společných garážích, kterou daní on. Sloučit to prý v tomto prípade nejde. Podle mě se z toho žádná daň platit ani neměla, protože je to zastavěná plocha a daň se už jednou platí z té rampy. Baba byla nesmlouvavá. Bohužel nejde platit 2Kc. Musím platiť minimálne 50. 

Jediné, co mě uklidňuje, že můžou daň zvednout i desetinásobně, pořád budu platit 50.

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 10. května 2023 23:04
Reakce na jerry:

​A naprosté dokonalosti tenhle úřad dosáhne tehdy, až bude posílat zprávy do datových schránek i těm, kdož datové schránky zřízeny nemají....to pak bude taková schránková nirvána

​No tak do takové neexistující schránky asi poslali daň z nemovitosti manželovi, protože taky ještě nic nepřišlo a on opravdu vůbec žádnou datovou schránku nemá! ;o)

Offline jerry
10916 příspěvků moje polička 10. května 2023 23:07

DruI 

Obávám se, že jsem na tom stejně jako tvůj manžel.

Zato rodičům (kraj Vysočina) přišly složenky už před dvěma týdny.

Offline Mulen
4937 příspěvků moje polička 11. května 2023 05:42

DruI jerry Me uz to prislo, postaru mailem. Jemu nic.. Neexistujici datovka nas nenapadla.

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 11. května 2023 06:18

Ha, mně přišl výzva mejlem už před třemi týdny a to mám i datovku, heč!

Offline Raduza
příspěvků moje polička 11. května 2023 06:44

Mě nepřišlo nic.  Mailem ani poštou.  Datovku nemám. Tak možná tam.

Offline AprilTwelve
1011 příspěvků moje polička 11. května 2023 06:51

Raduza asi na tom budu stejně, zřejmě nějaké nové nařízení taky nic nemám 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. května 2023 08:17

Už mě ta datovka taky pěkně dere, upozornění mi chodí na email a vždycky je pod tím nějaká reklama, teď teda na fesťák Břeclav, odhlásím se, zavřu okno a tam oplatky Sedita? Bych řekla, že zbytečně plýtvají energií, zpráva jak slohovka k maturitě, složitou úřední češtinou, jejíž obsah je pouze jediné sdělení: Notifikace, zkontroluj si to. AHA!

Offline černá káva
2108 příspěvků moje polička 11. května 2023 10:16

Prosim vas, je ještě prodejna Vagabond v NG Myslbek?

Děkuji 

Offline Isca
4874 příspěvků moje polička 11. května 2023 11:04

DruI Jsem teď objevila výměr daně z nemovitých věcí ve své  DIS+ (kdyby někdo úplnou náhodou nevěděl, tak portál Moje daně, https://adisspr.mfcr.cz/pmd/home/prihlaseni-do-dis, přihlásit se dá kteroukoliv elektronickou identitou), jen mě pobavilo, že datum odeslání je 24.4.2023, kdežto datum doručení 31.1.2023 - rozhodně jsem se tam ještě v únoru i březnu dívala, a nebylo to tam :-)

Offline 711990
18274 příspěvků moje polička 11. května 2023 11:41

černá káva myslim ze ji zrusili

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 11. května 2023 11:53

Isca A teď ty zprávy ještě cestujou časem! ;o) Ale teda to bude blbý, protože muž jakousi elektronickou identitu má, ale nebyl schopný ji zprovoznit já do něj budu muset kopnout.

Offline Isca
4874 příspěvků moje polička 11. května 2023 12:06

DruI Pokud má  internetové bankovnictví u ČS, ČSOB, KB, Air Bank, FIO, Monety , Raiffky, Unicredit nebo Creditas, tak je úplně nejjednodušší se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů do něj.

Offline černá káva
2108 příspěvků moje polička 11. května 2023 12:09

711990 Aha, ale pořád ji tam inzerují .

Děkuju.