continuity to myslíš to Canadian Medical center na té Waltrovce?
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Ptala jsem se tady nedávno na srp a vysokou trávu. Tak srpem paráda, potom sekačkou. Akorát jsme si dnes teda dali, to vedro je šílené.![]()
Máte zkušenosti se zavarovanim hotových jídel? Každoročně zavaruju omáčku na těstoviny s mletým masem a passatou na chatu. Letos chci zkusit směs do tortil - cibule, maso, sojová omáčka, med, kečup, smetana. Myslíte, že nějaká z těch surovin může udělat "neplechu"?
tv Ségra když zavařuje něco se smetanou, třeba svíčkovou, tak to udělá bez smetany a tu smetanu tam pak vmicha až při ohřívání. Ale nevím proč, nemá špatnou zkušenost, jen ji to přijde takový, že by se to nemuselo povest
Karja nad tou smetanou jsem taky přemýšlela..
. Tak to udělám raději bez ní, díky.
Tady se většinou ví všechno. Dnes jsem se nechtíc dostala do hovoru, kdy mi jedna paní (údajně učitelka), že obecnou maximální lhůtu 3 měsíce, kdy může být pacient hospitalizován na lůžkách následné péče zavedla až současná vláda P. Fialy.
Já jsem jí tedy oponovala, že co se pamatuju, tak ta lhůta existuje podle mě naopak existuje už strašně dlouho, když jsem to řešila v rámci rodiny naposled před 10 roky, tak k propuštění do domácí péče tehdy došlo až těsně před jejím uplynutím. A ona, že to muselo být dáno interními předpisy, což se mi ale tedy rozhodně nezdá. Že prý se na to ptala a údajně nějaká její známá měla svoji matku na lůžkách následné péče někde v Teplicích prý bezproblémově půlroku.
Víte tady někdo, jak to je, prosím? Ona ta maximální lhůta byla fakt nějakou dobu přechodně zrušená nebo delší?
Anebo jsem narazila na ukázkového protivoliče, zblbnutého dezinformacemi?
wendulka tak lhůta je sice tři měsíce, ale v případě potřeby se dá prodloužit. Zasedne k tomu nějaká komise, takže si umím představit, že pro někoho to je i bezproblémové.
Ano, o té komisi, která ji může mimořádně prodloužit, vím. Ale ta lhůta 3 měsíce existuje už řadu let společně s tímto.
Paní mi tvrdila, že ta lhůta je zavedená nově a že za ní můžeme poděkovat současné vládě.
wendulka Co jsem řešila loni v květnu/červnu kvůli babičce po těžkém úrazu páteře, tak tři měsíce to bylo na pojišťovnu a pak si to člověk musel platit sám, nebo nějak výrazně připlácet. Do hloubky jsem se v tom pohrabat nestihla, protože babička umřela. Celkově v tom zařízení (malá okresní soukromá nemocnice, obecně nic moc pověst už mnoho let) byla tendence ty lidi, kteří se z problému nevyhrabali do těch třech měsíců, přesměrovat jinam. Typicky seniora s rozjíždějící se demencí do specializovaného domova nebo do domácí péče.
EDIT: Ono obecně je asi problém v tom, že LDNka se často nouzově využívá jako sociální služba, což je špatně.
tv doma mäso nezavaris tak, ako treba. Kedysi som to riešila s prikrmami pre malého, tak som si to hľadala a (Tu sú určite chemičky, ktoré to napíšu presne) doma nedosiahnes podmienky/teplotu, aby si maso bezpečne zavarila. Len ovocie a niektoru zeleninu - leco, calamada.
letfenixamaso se zavaruje 2x, ne?
Candance Přesně, maso se má zavařovat dvakrát s odstupem jednoho, dvou dnů.
Candance Ja to už teraz nenájdem, zisťovala som to pred 6 rokmi, to bol odborník, čo radil, nie kuchárske weby, že mäso sa ma zavarat pod takým tlakom, ktorý proste v domácich podmienkach nedosiahnes.
tv doma mäso nezavaris tak, ako treba. Kedysi som to riešila s prikrmami pre malého, tak som si to hľadala a (Tu sú určite chemičky, ktoré to napíšu presne) doma nedosiahnes podmienky/teplotu, aby si maso bezpečne zavarila. Len ovocie a niektoru zeleninu - leco, calamada.
A v čem tam byl problém? Botulotoxin? Když se zavaří 2x, mělo by to být v pohodě, teda píšou na internetech. Já to nemám na nic dlouhodobého. Zavařim, pak je to celou dobu v lednici, až na tříhodinovou cestu autem.
letfenixa no buď pri vysokej teplote alebo sterilizovať 2x. Je to kvôli sporam a batériám botulotoxinu, iné tajomstvá tam nehľadaj. Dá sa to urobiť bezpečne, ale nie všetko je na to vhodné, pretože časť surovín při tom rozvaris na kašu, naviac čím viac korenia a ďalších prísad, tým väčšie riziko, že sa to zkazi inak a aj tak to vyhodiš.
Osobne by som sa do toho dnes nepúšťala, konzervované mäso sa dá kúpiť a nie je to také strašne drahé, ale neprekonateľný problém to nie je.
tvještě to můžeš před podáváním znovu povařit. Ty toxiny jsou dost citlivé na teplo, už několikaminutový var by měl stačit, ale musíš to pořádně prohřát celé - ne že to hodi pár bublinek.
continuity ok, budu na to myslet. Já bych to normálně neřešila, ale nechce se mi na dovolené vařit. Teď mám čas si to připravit a tam to jen vyklopit ze sklenice.
Ta tříměsíční lhůta snad existuje odjakživa, rozhodně to neni žádná Fyjalova novinka
a jo, dá se prodloužit.
Už mnohokrát jsem zahlídla v nějakým tom Blesku apod., když umřel nějakej herec, tak velmi často psali že dožil v LDN, a dlouho (třeba Zita Kabátová, v motolský)... jestli si to pak lidi musej platit to nevim. Každej nemůže do domova důchodců/pečovatelskýho domu, a takovejch zařízení pro lidi, co potřebujou 24/7 péči a jsou nesamostatný, je málo (a asi drahejch), ani hospiců neni dost.
continuity mozno to bolo v suvislosti s tym, ze to nebolo cisto maso, ale masovo-zeleninovy prikrm. Takže na dovolenku som nakúpila prikrmy od rôznych značiek, dieťatko si oblubilo tie z dm a potom už nechcelo žiadne iné vrátane domácich ![]()
letfenixa a dalsi - zavarene uzene bylo vzdycky v pohode, jednou jsem zkusila nejakou zeleninovo masovou smes a zkazilo se to i pres opakovane zavareni.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje