"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:40

Poslouchala jsem podcast s redaktorkou ČT Kristýnou Posekanou, kde popisuje, jak se před několika lety opařila vařící vodou z rychlovarné konvice, popisuje diskutabilní chování lékařů v nemocnici v Třebíči a následný převoz do Brna: "V Brně mi doktoři řekli, že kdybych byla ihned léčena tak, jak jsem být měla, vše by se za nějakou dobu krásně zahojilo. Takhle už ale muselo dojít na zákroky, kdy mi odumřelou kůži vyžírali kyselinou a určitá místa mi museli doplňovat kůží ze stehen."

To "vyžírání kyselinou" je realita? Skutečně se v takovém případě devitalizovaná tkáň/nekróza odstraňuje tímto způsobem? 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:49

andulka01 zasla bych za poradnym kozarem, ktery umi udelat rozbor, co to vlastne je a proc to je. Koukni na IG Moniky Arenbergerove. Mela tam toho k akne docela hodne. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:51

Evaeva to uplne nesouhlasim. Nase tam byla poprve ve trech a pul a vlezla uplne vsude

Ale ja tam chodim nerada, prave kvuli tomu velkemu mnozstvi lidi. Zitra ale chci jit vyzkouset hriste u waltrovky, snad tam bude aspon trochu klidneji

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:51

continuity andulka01 

Díky za tip, dopravu zvážím...

999 

NOI znám a chutnalo mi tam moc, ale pro mladý asi nebude... LukaLu má dobrej ten dvorek, ale nebyla jsem moc nadšená z personálu (a chorvatský jídlo jsem si teď užila dost ). Uvažovala jsem o tý Carmelitě ale tam nevím jestli ta inzerovaná zahrádka nespočívá jen v těch pár stolech na chodníku...

Catherinne 

Tak to se přímo nabízelo, ale ta zahrádka na chodníku uprostřed toho provozu mě neláká.

Díky všem!!

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:52

euridike

Asi tu budou povolanější, ale třeba u dekubitů nebo bercovych vředů se odumrela tkáň odstraňuje buď mechanicky nebo právě různým enzymatickymi přípravky (mokré krytí).

Musí se odstranit, aby to neudělalo sepsi. Možná to samé u popálenin. 

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:58

Mha 

No právě, mechanické odstranění skalpelem je logické, to znám, o používání enzymatických mastí také vím, šlo mi o to, jestli je ten popis "vyžírání kyselinou" prostě laický popis, nebo se takové postupy třeba právě v případě popálenin používají. /A díky za odpověď.../

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 11:00

Zuzuli jo, ve třech a půl už jo, já psala o tříletém. Syn loni, to mu bylo 3,5, taky vlezl všude (dřív nevím, loni to otevřeli), ale nebojím se tam o něj, nebezpečné mi to nepřijde. Ale setkala jsem se i s názorem, že to zvládají až pětileté děti. My tam taky moc nechodíme, ty davy nevyhovují ani mně ani dětem a je tam hic.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 11:14

euridike ano, kys. benzoovou.

muj syn mel velke stesti, taky ho sanita dovezla do trebice, kde zrovna slozil primar, zahnal sestru s panthenolem a sanitu otocil do brna

jinak jeste k te kyselinemi rikali, ze je to pokrok, ze s tim zacali v praze a v brne to zavedli pak taky, kdezto v ostrave (treti a posledni popaleninove centrum v cr, s cimkoliv jen trosku zavaznejsim bych mirila primo tam), tak v ostrave ze tehdy (dost davno teda) to jeste odrezavali, coz je mnohem horsi. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 11:18

Mha jj ta kyselinavezme jen odumrelou tkan, sklapel porusi i zdravou/hojici se

Offline 999
19829 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:03

barbucha Ještě mě napadlo, kdybyste šli i přes vodu, tak tohle je fajn :-). Je tam hezkej ten dvorek, navíc tam nebydlí lidi, tak tě v deset neženou, dovnitř, hezky tam koexistují s pivnicí a vinárnou U Rarášků :-). Ty tam někdy mají hudební produkce, je tam sranda :-)

https://losteria.net/cz/

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:18

999 

Jo, to je v podstatě taky na trase

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:25

andulka01 Hlavně ať používá vysoký faktor na obličej, to slunce tomu vůbec neprospívá. Já akné řeším taky, nějaké tipy bych ti dát mohla, ale u patnáctileté dcery, nevím jestli to bude mít stejnou příčinu. 

Offline Catherinne
10866 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:40

barbucha ti kuřáci maj těžký život...tak dobrý a hezký to tam je...

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:05

viktorka_od splavu doktor je jinak super, jen se víc soustředí na hledání stařeckých nemocí (naštěstí nic nenachází), tohle mu asi nepřijde důležité.

@lamicka  @garfie  Na kožním máma tuším byla, jak to zapokračovalo, fakt nevím, ale evidentně žádný úspěchy. Já ji nechci nějak moc vyzpovídávat, jen prostě vidím, jak ji to trápí. Na slunce skoro nechodí, vysoký faktor používá, zhoršuje se jí to hlavně horkem a stresem. Stresy teď má (to asi dám do stěžovacího, jak mě to štve), ani horku teď neuteče.

nejde mi zmiňovat v textu

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:08

barbucha Nebo z Vypichu procházkou přes Hvězdu a Liboc, není to daleko a uviděj i nějakou kuturu

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:15

Catherinne 

Hezký se mi to moc nezdá, vždyť sedíš prakticky v tý křižovatce! Není to jen kvůli kouření -  vevnitř v těch hospodách se teď mnohdy nedá dejchat... tahle je zrovna hrozně malá resp. nasekali tam co nejvíc stolků (=míst) a není tam k hnutí... jinak pizzu mívali celkem fajn, o to nic.

Offline Catherinne
10866 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:38

barbucha jo, ten vnitřek je plnější, ale mají tam vlastně terasu s posuvnými dveřmi, takže sedíš skoro venku, ale vevnitř. Ale nezakouříš si tam

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:45

andulka01 mně sice není 70, ale na akné mi zabírá ten krém iuvenio retouch, pár dní vysadím a je to hned poznat. Je na stárnoucí pleť a akné, pleť mám spíš sušší.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:54

andulka01 ja by som tiež skusila ineho kozneho, vseobecny jej s tym moc nepomoze. Samba som pred par rokmi so skaredym akne na nose a licach vyhnala koznej a je z toho rosacea. Tu sa mu vdaka nej podarilo dostat pod kontrolu. Ale bez liekov, specialnych masticiek a dodrziavania rezimu (musel sa vzdat sauny, stiplaveho a poctivo sa natierat 50 faktorom), by to mal stale hrozne.

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:42

viktorka_od splavu 

Díky za odpověď & jsem ráda, že Tvůj syn měl štěstí na pragmatického lékaře, narozdíl od K. Posekané.