Garfie tak mozna jak ktery soud. ja mam zkusenosti uplne jine.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
viktorka_od splavu Já naštěstí osobní žádnou, ale tohle byla výborná historka a mám od známých rozvádějících se žen ještě dvě podobné, ale ty už nejdou tak úplně do majetku.
Garfie mno, historek od soudu bych par mela, ale nic moc veselyho.. snad jen tu z ranych devadesatek, kdy se soudce pidil po potvrzeni o prijmech a kdyz tatinek prohlasil, ze pracuje nacerno, protoze ofiko ho nikdo zamestnat nechce, tak dalsi dotaz byl kolik z tech cernych prijmu muze tedy dat na vyzivne? 1000,-? vyborne, dohodnuto, dalsi.
viktorka_od splavu To je sice vtipný, ale smutný teda! :-( Já zase znám jednoho, co nabízel nějaké mizerné alimenty podobné té tvojí tisícovce a pokud je prý žena nebude akceptovat, tak si vezme děti do péče on. Tak ona (pod nátlakem svého obhájce) teda prohlásila, že ok, že ať si je vezme a ona že mu teda bude dávat tu tisícovku. No a drahý tatínek se na místě zhroutil, že jak asi z toho uživí dvě děti a jestli se náhodou nezbláznila?
Jako byla to dost vabank hra a jí se na ni moc nechtělo přistupovat, ale obhájce ji přesvědčil...:-)
Garfie zdálky je to vtipný, ale nechtěla bych být v její kůži
Advokat zjevne zkusene tatika odhadl.
Garfie viktorka_od splavu S právníky a notáři to bude jako u ostatní lidí, záleží, na koho člověk narazí. Naše notářka, když táta umřel, dostala od mámy všechno pečlivě vedené, srovnané. A když máma asi za půl roku zjistila, že zapomněla na jednu pojistku, nesla jí to, tak jí sprostě nadala, že bude muset otvírat znovu dědictví a doslova to i řekla, že ona sama nic zjišťovat nemusí. To když se máma snažila podotknout, že jí jako notářce to taky uniklo. Naopak, když u nás v bytovém domě umřela jedna osamělá důchodkyně, notářka i asistent byli moc milí a fakt se snažili dopátrat příbuzenstva. Jednal s nimi muž jako předseda SVJ.
A u těch soudců taky. Některým stačí nezaměstnaný tatínek a hotovo. Některý soudce si nechá zjistit, jak si ten nezaměstnaný tatínek ve skutečnosti žije.
Garfie no jak píšu, na tchýnin účet se přišlo, když si muž přijel pro ty papíry a notářka řekla, že to jako neslyšela.
Všem to je samozřejmě jedno, stejně ji podporujeme, natož, aby se její poslední rezervy dědily, ale vtipné to bylo.
Mě docela zaskočilo, když zemřela moje teta, strýc ještě žil a neměli děti, tak kdo všechno měl nárok na podíl na jejich majetku - její matka, otec a i její nevlastní bratr, kterého skoro nikdy neviděla. Tehdy měli se strýcem těsně před rekonstrukcí domu, na kterou dlouho šetřili, takže na účtu měli docela dost peněz. Naštěstí se toho dědictví všichni vzdali, ale dovedu si představit, že jsou rodiny, kde by to ti další příbuzní shrábli.
S manželem nás to, tehdy za bezdětna, přimělo trochu upravit nějaké naše mejetkové záležitosti, abychom kdyžtak nedopadli podobně, i když si myslíme, že naše rodiny jsou v tomhle taky příčetné.
Myrtila já myslela, že takhle se dědí pouze mimo manželství ![]()
Evaeva No, já se v tom právě moc neorientuju (nikdy jsem to díkybohu nepotřebovala studovat), tak mě to dost zaskočilo, taky jsem si myslela, že je to prostě jejich SJM, na které nemá nikdo nárok. Třeba by nějaká místní právnička věděla víc, jestli sem nakoukne?
viktorka_od splavu Byli manželé, samozřejmě nějaký majetek byl nabytý před manželstvím (to bylo ale zrovna strýcovo), a pak hlavně ty jejich úspory, což jsem předpokládala jako jenom jejich.
Myrtila tak to je zvlastni, u nas v rodine byl podobny pripad ale dopadl uplne opacne, uz je to teda dlouho. strejda, babiccin bratr, zemrel jako prvni. nase/jeho rodina nedostala vubec nic, a kdyz zemrela i jeho zena, zdedily vse nejake jeji netere ci synovci
viktorka_od splavu Evaeva Je to tak, pokud nejsou děti, dědí rodiče a spolužijící osoba (což by mohl být ten bratr, pokud žijí všichni společně). Mám ale pocit, že v té druhé linii manžel(ka) dědí polovinu, zatímco pokud jsou děti, tak rovným dílem s nimi, ale úplně jistá si nejsem.
viktorka_od splavu Tak u jeho ženy je to jasné, tam už jde všechen majetek do její rodiny, po strýci, pokud teda neměl děti, by ale měli dědit jeho rodiče, tedy tvoje babička a děda. Myslím že na sourozence dochází až když nedědí ani manžel ani rodiče a to ve vašem případě nebylo. Ale možná to tehdy ještě bylo jinak, on se ten zákon měnil poměrně nedávno.
Garfie rodice uz nebyli na svete, tak to pak dava smysl, diky, ja to brala jako fakt ale netusila jsem, ze kdyz rodice jeste ziji tak se to deli mezi ne a pozustaleho manzela, tuhle situaci neznam
viktorka_od splavu Jo, ty dědické linie jsou fakt zajímavé, já to docela ráda studuju.
Taky mě to napřed překvapilo, ale vlastně je to asi i logické, když máš k rodičům vyživovací povinnost.
Garfie No nedavno, ono to utika, novej obcanskej zákoník je tu uz deset let :-). Pro zajemce jsou dedicky tridy v par. 1635 az 1640.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí