"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 17:04

Garfie Myrtila Osobně mě u dědictví překvapilo i to, že po taťkovi, z té jeho půlky, jsme s mamkou dědili vše na třetiny. Domluvili jsme se teda s bráchou, že ok nějaké pozemky ano, ale proč by jsme měli dědit jejich společné úspory, když mamka ještě žije. Přišlo mi to strašně zvláštní.

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 17:09

Vše kromě děti a vnoučat jsou věci řešitelné závětí. Teda i ty děti, ale jenom částečně. Nezletilé musí dostat 3/4 zletilé 1/4. 

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 17:21

Renusatko ano tak to přesně je. 

A to je ještě dobrý, když jsou to děti, protože to taky můžou být sourozenci nebo rodiče. 

Jinak pak nastávají různé zajímavé situace, takto se vzdal táta dědictví ve prospěch své nevlastní matky, která si ale tři děti neosvojila + má jedno vlastní.

Znamy je zas na prášky z toho, že nějaké ne úplně nepravděpodobné konstelací, část baráku jeho rodičů zdědí bratři švagrové, kteří jsou docela problémoví - jeden se dlouhodobě léčí na psychiatrii, další bere drogy, snad jeden nějak funguje. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 17:33

A já si vždycky u inzerátu na prodej říkám, jak někdo může mít 1/16 domku.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 18:15

Kan já mám 1/16 nějakých pozemků. Děděček měl 13 sourozenců a polovinu bezdětných. Potom to dědili sourozenci a postupně děti sourozenců, teď my po taťkovi. Mamka to nechtěla, to by byla další. 

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 19:36
Reakce na Kan:

A já si vždycky u inzerátu na prodej říkám, jak někdo může mít 1/16 domku.

​A má jí občas až do smrti... teda jen tu 1/16 a pokud je zbývajících 15 dědiců "sviněk", tak jen to a soudy

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:37

Nevíte, nedělo se něco s Georgem? Jako s Českou spořitelnou? Nějaká nová věc ke konci srpna co mi unikla? Mně totiž najednou zmizel z telefonu, takže jestli mi to smazaly děti nebo něco mezi nebem a zemí...a nejde mi stáhnout nový a obávám se že to od stávajícího telefonu už asi ani jen tak nedám. Do toho se rozbil telefon muži a již jsme několik dní bez možnosti platby po internetu:D. Super jako:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:38

Karja mně funguje normálně 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:40

Evaeva No jako fakt se to asi podařilo dceři smazat a to měla ten telefon 3 minuty v ruce...No budu muset asi do banky, ale až vyndám ten svůj krám na stůl, asi mi nabídnou půjčku. Já si myslím, že teď už to tam fakt nenajdu žádnou aplikaci..bože jeho

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:41

Karja nejde to nějak přes počítač?

Online Isca
4892 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:41

Karja Teď jsem ho zkontrolovala a normálně mi funguje.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:46

Evaeva Jako stáhnout? To asi ne. Jako mně právě aplikace v telefonu špatně fungujou, jak je starej, mám to osekany na minimum a takový neosobní věci typu vinted a zalando lounge mám v pracovnim:D:D Georgeho tam nechci, a a ani by to nešlo na pracovní číslo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. srpna 2024 21:56

Karja no stáhneš ho z toho "obchodu" a aktivuješ nějak. To jsem myslela, že přes normální stránku jejich. Ale už si to nevybavuju, jak jsem to dělala. V bance jsem nebyla.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 28. srpna 2024 22:08

Evaeva Právě mně nejde ta aktivace, furt mi to píše, že se nezdarilo. Takže tam je nejakej bordel nekde:D

Offline Garfie
28591 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 00:27

continuity Já myslím, že sourozenci nedědí, pokud existuje manžel?

Renusatko No jo, jenomže představ si, že by tvůj táta byl ženatý s nějakou cizí paní a ne tvojí maminkou....to bys vlastně dědila jen podle toho, kdo umře dřív. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 01:23

Sweet Potato Honza Vojtko spolupracuje s P. Ratejem? Nedávno jsem se o nich bavila se známým - ten byl u Pavla Rataje a pěl na něj chválu. Leč je údajně v podstatě nemožné se k nim dostat, mají stále plno. Viděla jsem pár jejich podcastů a přišlo mi to přínosné.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 07:28

K tomu dědění, jak se o tom tady spekuluje... je to celkem jednoduché a ve velké stručnosti platí tyto zásady:

- pokud žil zůstavitel (tedy ten zemřelý) v manželství, nejprve se vypořádá společné jmění manželů. Tím se určí část majetku, která připadne žijícímu manželovi/manželce a část, která připadne do dědictví. Až tato část je předmětem dědictví.

- v dědickém řízení samotném se nejprve zjistí, zda existuje závěť. Pokud ano, pak se dědí podle závěti. Pokud by byla v některé věci v rozporu se zákonem (například by úplně pominula neopominutelného dědice, který má za zákona na pozůstalosti určitý podíl), byla by závěť v této části neplatná. Dědictví se tedy určí podle závěti.

- pokud závěť není (nebo se nedohledá), nastupuje dědění ze zákona podle dědických skupin. Dědické skupiny určí, kdo podle konstelace životní situace zemřelého, dědí. Tato skupina dědí jako skupina. Pokud životní situace zemřelého "neladí" s první dědickou skupinou, nastupuje dědická skupina druhá a tak dále.

Toto je ve stručnosti, životní situace jsou různé a mohou být velmi komplikované... proto se často komplikace skrývá v detailu, o kterém pozůstalí často nevědí anebo mu nerozumí, což bývá důvodem pro následné pocity nepochopení nebo i nespravedlnosti z jejich strany...

Zde odkaz na článek o dědických skupinách, ale není problém podívat se do občankého zákoníku, zrovna to dědění není zas tak složité na čtení:-)

https://portal.gov.cz/informace/zakonna-dedicka-posloupnost-INF-77

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 09:13

Victoria K tomu uvedenému - chtěla jsem sepsat závěť s notářem, posílal jsem to asi na šest advokátních kanceláří (po přečtení jejich stránek, kde jsem zjišťovala, zda takovou věc zajišťují, zda se nezabývají jen obchodním právem např. ) a odpověděla mi pouze jedna... 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 09:35

Samantha Jestli mohu, neberte to špatně, ale pletete si obory. Píšete, že chcete sepsat závěť s notářem a obvoláváte advokáty. Oba jsou právníci, ale je to jako byste chtěla ortopeda a šla za dermatologem.... Advokáti závěti dělají neradi, proto byli neochotní. Zato notářů je závěť obor. Nevím to přesně, ale možná vás ani nesmí odmítnout. Takže pokud chcete sepsat závěť, objednejte se u notáře a on by to s vámi měl udělat. Existuje registr závětí, takže notář jí do toho registru vloží, čímž posílí jistotu v tom, že se nikam nezašantročí. Notář, který by vyřizoval pozůstalost po vás, hned zjistí, že jste závěť sepsala. Mám právnické vzdělání, právo nedělám, tak radím velmi nerada, ale tuto radu si dát dovolím:-)

edit- ještě si dovolím dodat, že na stránkách notářské komory je seznam notářů a k závěti tam také určitrě něco bude :-)

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 09:41

Garfie Jo, manžel a děti jsou první skupina, takže pokud zemřelý někoho takového má, dál už se nepostupuje.