Makara Hahaha, u nás bývají takové zábavy a plesy a my s mužem nechodíme a tuhle nás soused, co taky nechodi říkal něco ve smyslu ,,to už mám odchozeny, teď už nikde parádu neudelam,,:D. Přesně takhle to nějak mám, odchozeno:D
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jak poslat nejlevnejc pulkilovej mensi balicek do zahranici, EU? Neco jinyho nez Ceska posta jeste? Jako dopis nevim jestli projde, myslim je to omezeny tloustkou 3 cm a to se asi nevejdu. Rada bych to pojisteny. Volam specialne barbucha , jak posilas balicky zritelnici?
posílala jsem balíček z DE do CZ a mnohem líp než pošta mi vyšlo ups. Myslím, že jsem koukala ještě na DPD. Tak třeba to opačným směrem taky bude výhodný.
Ja mela maturitni ples pred patnacti lety, v kulturaku okresniho mesta. Nas gympl mel ctyri tridy v rocniku, kazda mela svuj vlastni ples a bylo otazkou cti, kdo ho bude mit ten rok nejlepsi. Takze organizace se ujaly holky, co pak mely i ty velke svatby s fotokoutky, barevne sladenymi svatebcany, choreografii pro prvni tanec a spoustou dekoraci z aliexpresu ![]()
Na maturak se vybiralo uz od prvaku, termin se rezervoval v sale dva roky predem. Platil se profesionalni kameraman (video jsem videla jednou na promitani na afterparty, cedecko s filmem jsem uz davno ztratila), fotograf, moderator odnekud z radia, profesionalni osvetleni, kapela, ktera hrala do pulnoci a dj pak na nocni zabavu... K tomu vyzdoba, obcerstveni pro ucitelsky sbor (napsane pravidlo, rodiny ale zustaly o hladu, na ne rozpovet nevyzbyl). Trenovalo se predtanceni, tocil se predem film, delalo se pulnocni prekvapeni a myslim, ze se platila i nejaka kulturni vlozka, treba tanecnici. A mam dojem, ze kazdy ze tridy dostal ctyri volne listky, zbytek se platil. Ucitele ze skoly je meli gratis. No... doufam, ze moje dcera takovy maturak mit nebude, nechce se mi to platit ![]()
brrrna severní Moravě je pasování maturantů jen takový třídní večírek. Aspoň za mně před 20 lety byl. Já byla na střední na Olomoucku, jde byl maturitní ples a kamarádi z Ostravy nechápali, o čem to mluvím. Oni se sešli jako třída s učiteli v nějakém salónku v restauraci a třídní jim dal srpy, stužky.
Náš maturovalo hodně tříd, tak byly plesy dva. My dostali nezvyklý termín před Vánoci. Ale bylo to super. Výzdoba byla vánoční. Větvičky, jmelí. Na stoly se dalo cukroví. Předtančení u nás tradičně dělaly třetí ročníky. My měli jen slavnostní nástup. Platit jsme neplatili nic, ale taky jsme nic neměli z lístků, pokud byl přebytek.
Malvin Ja maturovala v Opavě a měli jsme stužkovák stejný jako tví kamarádi z Ostravy. Co vím, tak teď na tom samém gymplu mají ples, co pro čtvrťáky pořádají treťáci a pak každá třída svůj večírek.
My sme sa na stužkovú tiež šetrili priebežne, nepamätám si, či hneď od prvého ročníka alebo trochu neskôr. Mali sme ju v menze na univerzite, koľko stál prenájom, netuším, boli sme štyri triedy v ročníku, každá trieda mala stužkovú sama. Kultúrny program sme si robili sami, mali sme nejaké divadelné scénky, ktoré reflektovali zážitky zo školy, neviem, či nebola aj nejaká imitácia niektorých učiteľov, tanečné scénky (napr. sme viaceré páry tancovali na country hudbu), na každého spolužiaka/spolužiačku bola vymyslená básnička, ktorá ho charakterizovala, tie sa čítali, program sa páčil. Potom bolo oficiálna časť programu, triedna nám odovzdala stužky, tanec s rodičmi, dievčatá tancovali s otcami, chalani s mamami (otec vôbec nevedel tancovať, takže tak náš tanec aj vyzeral) a potom voľná tanečná zábava. Medzitým bola aj normálna večera, mali sme myslím aj koláče a nejaké slané veci. A mali sme zmrzlinovú tortu
. Pozvali sme vedenie školy a vybraných učiteľov, ktorí nás učili, tí neplatili. Niektorí spolužiaci/spolužiačky si pozvali svoje priateľky, priateľov, niekto súrodencov. Vôbec si nepamätám, či sme niečo za rodičov a pozvaných hostí doplácali alebo nie. Ale určite si nekupovali lístky. Mali sme aj nejakého Dj-a a myslím, že aj kameramana. A nie som si istá, či sme nekupovali aj nejaký dar pre triednu.
Moji mladší súrodenci boli namiesto stužkovej celá trieda aj s triednou na zájazde pri mori a potom mali iba v škole oficiálne odovzdanie stužiek. Vtedy to bolo v móde na severe Slovenska, ísť do zahraničia na výlet namiesto stužkovej v nejakej sále s večerou a kultúrnym programom.
My sme mali stuzkovu v sale, vecerne saty a program (nas vlastny low costovy:)) plus dj. Ale zucastnuju sa u nas len rodicia, pripadne obcas surodenci. Cudzim vstup zakazany. Pohostenie bohate, alkohol len pre rodicov (vacsina z nas vtedy este nemala 18). Ten sme si my ulievali tajne :)
Skladali sme sa tiez postupne, ale uz neviem ako dlho. Mam to niekde na kazete!! mozno, ale nemala by som odvahu si to pozriet
. Hlavne pre ten self made zabavny program ![]()
Mrakoplas my sme náhodou mali dobrý self made program, rodičia aj učitelia sa bavili. Mám taký pocit, že tiež mám niekde aj videokazetu, len si ju nemám, na čom prehrať.
Bože můj, poslední tři strany jsem přeskočila a pevně doufám, že za deset let budou maturitní plesy už jenom online.
Karja k receptu. Papirek mi daji jen s cislem, kdyz jsou ochotni a maji moznost lek objednat, abych si ho pak vyzvedla. Jinak to opravi jen v tom elektronickem receptu a kdyz jdu jinam tak tam vidi, ze zbyva vydat uz jen druhe baleni. Zadny vypis mi nikdy nedali.
já teda tiše přitakávám a nechápu, že si pamatujete plesy před dvaceti lety. Já si vzpomenu jaký jsem měla šaty a kde to bylo, žádný další detaily ohledně jídla, pití, vstupenek absolutně ne ![]()
žluťásek mozna proto, ze to vase trida neresila aktivne uz roky predem kazdou volnou chvili
nastup a predtanceni se u nas trenovalo mesice predem, kapela, moderator, sal a tak se rezervoval ty dva roky predem.
Takhle z odstupu mi to prijde jako uplne zbytecna akce, nebo spis prehnana. Ale tehdy tim cela skola zila, maturaky byli kazdorocne ctyri a ucitele vzdycky vykladali, co kdo na nem mel a jaky byl ten rok nejlepsi... tak mi to neprislo nijak divny. Nevim, jak bych se na to ted tvarila jako rodic. Ti my teda nebyli nadseni, ze na nas maturak uz od prvaku dali nevim kolik tisic a ted si jeste musi koupit vstupenku a ani obcerstveni nedostanou ![]()
Mha Ty jsi odněkud z Kroměříže, že? Možna to máte jako my tady ve Slezsku, maturitní plesy nejsou. Aspoň ne v tom pojetí jako v Čechách.
Na Moravě už taky maturitní plesy frčí, my měli teda jen stužkovací večírek a pak představení nás jako maturantů v rámci obecně školního plesu, ale poslední roky už i ny tom gymplu vedle Kroměříže mívají jen maturiní plesy.
Je to správně haute cuisine.
Ted jsem si vzpomnela, jak ten rok byl i vyrocni ples skoly k 90 letum zalozeni, takze celkem pet plesu za sezonu. A my meli posledni termin a reditel skoly za nami mesice chodil, at si s nim ten termin vymenime. Aby nejdriv probehly maturitni plesy a zakoncilo se to tim vyrocnim. Trida tenkrat odhlasovala, ze zlatym hrebem sezony bude ten nas a termin nevymenila ![]()
Já to mám celé v mlze, ale pokud se nepletu, stužkovák jsme měli jako součást gymnaziálního plesu. Prostě normálně oficiální ples a jako součást programu tam bylo stužkování (=neplatili jsme nic).
Pamatuju si, že poprvé jsem o maturitním plesu, tak jak se o nich teď bavíme, slyšela od kamarádky tak před deseti lety a byla jsem dost překvapená. ![]()
A teda 12 tisíc za studenta je jedno velké wtf.
Evaeva No ok, ale proč ho platí rodiče maturantů? ![]()
Evaeva vsak my vsichni na tech peti pelsech za sezonu byli
a nekteri sli jeste na plesy od prumyslovky a tak ![]()
Narocna sezona to rozhodne byla ![]()
Garfie no to nevím, u nás se to vrátilo na vstupném. Ale je to správná poznámka ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí