"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online euridike blogger
3908 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 15:18

continuity 

Díky, na ten první článek jsem včera taky při hledání narazila, na ten druhý z ČRo ne, odkaz jsem poslala kolegovi. On to chce v první řadě řešit s tím autoservisem, popř. kontaktovat právníka nebo soudního znalce v daném oboru, pokud by autoservis/STK dál trvaly na tom, že za to nenesou odpovědnost. 

Online euridike blogger
3908 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 15:19

zelene.oko Raduza 

Díky, nás včera hlavně překvapilo, že prostě zaměstnanec autoservisu zavolá a oznámí, že ve chvíli, kdy byli za auto zodpovědní, došlo k poškození, ovšem škodu bude hradit majitel vozu, který to poškození nezpůsobil, auto pravidelně vozí do autorizovaného servisu a celkově jedná v tomto ohledu velmi zodpovědně. Přišlo nám absurdní, že by bylo možné se takto jednoduše zříct jakékoli odpovědnosti. 

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 15:20

euridike tak víš jak, oni to zkusí, a občas jim to někdo odkýve...

Online euridike blogger
3908 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 15:22

rasaNori 

No to je bohužel taky možné... Sama jsem zvědavá, jak to dopadne. 

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 16:07

euridike Já bych to teda, zvlášť když jde o firemní auto, svěřila právníkovi, asi s nějakým někdy jako firma spolupracujete? Každopádně si taky myslím, že to je zodpovědnost servisu a jen to na vás dost blbě zkouší. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 17:26

euridike trochu jsem se orosila, zrovna nám totiž autorizovaný servis vezl auto na STK ale dobře to dopadlo.

Jinak si taky myslím, že není možné, aby něco takového byla chyba kolegy, ale že to prostě zkouší

Online euridike blogger
3908 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 18:05

Myrtila 

Jedná se o kolegovo soukromé auto; teoreticky se to mě osobně vlastně nijak netýká, ale je to nejen kolega, ale i kamarád, kdykoliv jsem ho potřebovala, byl tu pro mě, tak bych mu prostě ráda nějak pomohla, proto jsem se tu zeptala, jestli někdo někdy něco podobného řešil. /Včera už to během dne kvůli pracovním povinnostem nestíhal nějak řešit, ale pochopitelně mu to leželo v hlavě./ Teď odpoledne mluvil s technikem z STK, který mu důrazně vysvětlil, že to určitě není jejich vina, takže tam půjde osobně. A ještě mu tedy řekl, že ta škoda je nejspíš vyšší, než včera odhadoval pracovník servisu.

Mohučanka 

Já se taky orosila ve chvíli, kdy mi kolega ten rozhovor reprodukoval. Jak jsem hledala na internetu, tak se tohle očividně stalo více lidem, narazila jsem na dotazy tohoto typu v různých poradnách, jenže vlastně nikde už pak dotyčný nenapíše, jak to dopadlo, takže alespoň já sem pak napíšu, jak se to vyvíjelo, protože tohle fakt může potkat kohokoli. 

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 18:45

euridike já tu jen sedím a nevěřícně koukám, to jako fakt dá někdo auto do servisu, tam mu nějakým způsobem zničí motor a za nic nemůžou? No teda. Fakt jsem zvědavá, jak tohle dopadne, to je pro mě naprosto nepochopitelné

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 18:53

euridike aha, myslela jsem, že je to auto vaší firmy. Ale asi i tak, zvlášt v případě vysoké škody, a když oni chybu úplně odmítají, bych zkusila toho právníka, zaprvé se v tom vyzná, a pak taky by je to mohlo přimět změnit přístup. A taky, ke škodě došlo, pravděpodobně všichni budou pojištění, takže někdo to určitě bude chtít na pojišťovnu uplatnit, tak případně ta by v tom mohla pomoct udělat pořádek.

Offline Kokoska
35048 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 19:25

Podle me je zodpovedny servis a mel by mit pro takove pripady pojistku. A tenhle clanek o tom taky tak pise, za skodu na prevzate veci zodpovida ten, kdo ji prevzal.

https://www.asociace-sos.cz/nahrada-skody-pri-poskozeni-sverene-veci/

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 19:36

No tak jsem se dočetla, že si STK nechá před emisní kontrolou podepsat že neodpovídá za poškození. 

Problém prý je, pokud není motor v úplně perfektním stavu, tak se může při tom vytáčení při emisích fakt vysypat. Technik za to úplně nemůže, protože ten zas má dodržovat metodiku měření. 

No docela se mi ulevilo, že nemáme diesel. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 19:43

Kokoskajá se bojím,že by se uplatnilo tohle. V tomhle případě je jedno, kdo by to auto na STK přivezl. 

V případě, že by nastaly pochybnosti, je povinností servisu prokázat, že by ke škodě došlo i v tom případě, že by vozidlo servis od Vás k opravě nepřevzal. K takové škodě může dojít např. následkem nepředvídatelné události (např. povodně), nebo příčinou může být skrytá vada způsobená výrobou vozidla aj.

Jinak přeji hodně štěstí, mě na sluzebaku při opravě zničili lak v podstatě na půlce karoserie.  Vůbec nevím co, prostě na ní byly takové mikrokapicky, asi z lakovny. Autorizovaný servis, stěžovala jsem si spravcove hned, ta to moc neřešila, prý to nic není. Horší bylo, že si toho vsiml i technik leasingovky při převzetí.

Já jsem to pak už odmítla řešit, ale vůbec nevím jestli to prostě neodepsali. 

Offline Kokoska
35048 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 19:46

continuity to si myslim, ze ne, to by museli dokazat, ze i na jine stanici kontroly by se to stalo.

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 20:02

Kokoska

z toho měření určitě existuje záznam a pokud technik dodržel metodiku definovanou vyhláškou, je to blbý. 

Každopádně to bude na znalce. 

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 20:48

Mohučanka no přesně, predevčírem jsem odevzdala auto, dneska ho mám zpátky, takže motor asi ok. Ale jestli jsem prošla emisema se dozvím až zítra, takže jsem ještě v nervu.

Offline Tak Betty
6161 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 21:52

Prosím , když vracím do COS , musím něco někde vyplnit, nebo stačí nalepit štítek .? Myslím na jejich stránkách .

Offline Kokoska
35048 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 21:58

Tak Betty vyplnim vzdycky ten formular, co poslou se stitkem, tu spodni cast - co vracis a proc. Dam to do baliku a pak staci uz jen nalepit ten stitek. Na strankach nemusis nic.

Offline Tak Betty
6161 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 22:00

Kokoska a vracíš v tom jejich boxu, nebo to jde i jinak? Mám poprvé alzabox, tak tápu .

Offline Kokoska
35048 příspěvků moje polička 21. ledna 2025 22:01

Tak Betty vracim tady u nas v dpd pickupu, pres box jsem to nikdy nedelala.