"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 15. června 2025 17:45

Sweet Potato vubec nevim, ale je to krasny 

(myslim taky žluťásek ma zlusenost 

Offline Sweet Potato
40532 příspěvků moje polička 15. června 2025 18:20

Potrefenáhusa Nápověda: jsou to ptáci

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 15. června 2025 18:30

Nemáte někdo zkušenost s tím, když se částečně imobilní člověk /po lehké mrtvici snížená pohyblivost, problémy se srdcem a lehká dezorientace/ není fyzicky schopen dostavit na ČSSZ a ÚP, protože je to pro něho hodinová cesta vlakem plus delší vzdálenost pěšky na místě, a nemá ho kdo na místo odvézt? Existuje v takovém případě nějaká alternativa, např. navštívit nejbližší ÚP, ne ten spádový k místu bydliště, popř. něco podobného? Snažím se někomu pomoci, další info budu shánět v týdnu, ale ptám se i tady... 

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 15. června 2025 18:42

euridike google rika, ze na up se lze registrovat elektronicky; pokud jde o zadost o ID, tak to za imobilniho muze vyridit zastupce, nebo taky lze elektronicky. realne to bude asi dost voser:-/ kor jestli jde o starsiho cloveka ktery moc e-vyrizovani nezvlada

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 15. června 2025 18:46

viktorka_od splavu 

Tady jde o to, že dotyčná potřebuje vyřídit starobní důchod, který ovšem bude nízký, takže by měla nárok na nějaké dávky, což je vyřizování na ÚP podle místa bydliště. Např. příspěvek na bydlení lze vyřídit i na některých poštách, tak jedině tak. 

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 16. června 2025 14:35
Reakce na euridike:

viktorka_od splavu 

Tady jde o to, že dotyčná potřebuje vyřídit starobní důchod, který ovšem bude nízký, takže by měla nárok na nějaké dávky, což je vyřizování na ÚP podle místa bydliště. Např. příspěvek na bydlení lze vyřídit i na některých poštách, tak jedině tak. 

​já si myslím, že by určitě mohla pomoci pečovatelská služba / osobní asistence - ale budou si dělat nejdřív sociální šetření... většinou přitom klientům i poradí, o jaké dávky mohou žádat, případně s klienty pochůzky vyřídí, dovezou, pomohou vyplnit. Nebo jsou pak různé Senior taxi, ale v každém městě to není a provozují to různé firmy (např. Taxík Maxík) a často se objednávají o 24 hodin dříve )takže to neřeší cestu zpět a případný doprovod na ten úřad.

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 16. června 2025 16:18

Zu 

Moc děkuju, zkusím zjistit dostupné možnosti... 

Offline jerry
11277 příspěvků moje polička 16. června 2025 19:02

euridike 

Pokud zvládne cestu na poštu (nebo jiný Czech Point), může dát někomu plnou moc, ve které bude uveden předmět (může jich být i víc) zmocnění. Teoreticky pro správní řízení (s jednou nepodstatnou výjimkou) úředně ověřený podpis na plné moci být nemusí, ale je to samozřejmě mnohem jistější ho mít. 

A ten zmocněný pak může potřebné vyřizovat sám, korespondence bude chodit jemu. 

Pokud je částečně imobilní a lehce dezorientovaný, tak ani není vhodné takového člověka "tahat po úřadech", protože si sám (byť v doprovodu) toho moc nevyřídí. Navíc některé úřady ani nejsou plně bezbariérové. 

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 16. června 2025 20:48

Používáte pro děti 8 a 11 rodičovskou kontrolu na telefon? Oba brblají že ostatní děti omezený čas ani kontrolu nemají, že ho můžou mít neomezeně. Z těch různých komunikačních aplikají jen WA a brblají že chtějí instagram, pinterest, snapchat ...  když chtějí nainstalovat něco nového, musím to schválit. Jsou někde nějak přehledně informace? Asi loni jsem byla na přednášce preventistky PČR, ale poznámky už nenajdu, a asi se to u dost mění

Offline Tabea
8170 příspěvků moje polička 16. června 2025 21:23

JankaM dítě 8 let telefon nemá. 10 let má kontrolu a hry a YouTube omezený časově. Sám nainstalovat nic nemůže, volat mu můžou jen mnou přidaný kontakty. Na whatsapp z neznámého čísla má zakázáno reagovat, rizika jsem mu nastínila. Nic jinyho než WA nemá. 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 16. června 2025 21:24

jerry 

Děkuju, o případném zastupování/plné moci jsme uvažovali, ale dotyčná je po celý život přesvědčená o tom, že všichni okolo jsou k ničemu a dobře a správně si vše zařídí jen ona sama - a tyhle vlastnosti s věkem bohužel jen vygradovaly, když jí tohle jeden z nás navrhl, byl obviněn, že ji chce určitě obrat atd., takže do tohoto se nikomu moc nechce; ale podařilo se mi zajistit konzultaci se soc. pracovnicí plus případný odvoz na OSSZ, tak uvidíme, jak se to vyvine. Ale Tebou zmíněné varianty si určitě necháváme v záloze...

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 16. června 2025 22:05

JankaM 8 rocny telefon este nema a ni mu ho tak skoro neplanujem dat. Rodicovsku kontrolu a casove obmedzenia mat urcite bude. Povazujem to za nutnost kym nebude rozumnejsi. Urcite aj v Cechach nieco podobne bude, ja pocuvam slovensky podcast Digitalni rodicia, rozoberaju tam aj toto.

Offline Aranel
6643 příspěvků moje polička 16. června 2025 22:19

euridike Ta plná moc mě taky napadla, ale jak to popisuješ, asi to nebude tak snadný.

Držím palce.

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 16. června 2025 22:21

JankaM Mým synovcum je 11 a mají jen Whatsapp, neteři bude po prázdninách 9, mobil má, ale má jen kontakt na rodičem sourozencu a kamarádku. Upřímně si neumím představit, že by měla nějakou sociální síť, na to vubec nemá myšlení. Neomezený čas a bez kontroly to má jen jeden ten bratranec, ale myslim, že to není dobře. Mimo jiné, co je jasně viditelné, tak dost ponocuje, a myslim, že bez mobilu by to rozhodně bylo jinak. 

Offline Tak Betty
6162 příspěvků moje polička 16. června 2025 23:04

Tak to je základní vlastnost většiny dětí, že říkají co všechno ostatní děti . Můžou chodit domů kdy chtějí, známky z písemky měly ostatní taky horší a teď k tomu přibyly soc. sítě , internet.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 17. června 2025 08:17

Jeden blbý dotaz: koukám na sociálních sítích, chodím dost na tvoření a tak, zjistila jsem, že se všude nabízí nejen dárečky pro paní učitelky, ale také dárečky pro děti, které by měla dávat paní učitelka.
Já jsem teda stará škola pořád si myslím, že nejlepší dárek pro obě strany jsou prázdniny. Ale chápu, že je pokrok a ekonomiku nezastavíš. A jak to děláte vy? 

já si dovedu představit paní učitelku, která v lepším případě po týdnu vyhodí tunu kytek… Ale co chudák učitelka dělá s těma "trpaslíkama"? schovává si je snad na příští rok, aby podělila o své žáky ?

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 17. června 2025 08:23

Samantha nevím, co se myslí těma trpaslíkama, o dárcích pro děti slyším poprvé. Ve školce děti dostanou většinou nějaký diplom, nebo medaili v podobě zalaminovaného obrázku, předškoláci při odchodu ze školky knížku.

Offline Aranel
6643 příspěvků moje polička 17. června 2025 08:24

Tak Betty Jo, přesně, ostatní mají NORMÁLNÍ rodiče ...

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 17. června 2025 08:27

Tak Betty je to tak. A všichni obvykle znamená dva, tři. 

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 17. června 2025 08:40

Samantha Já ty dárky pro děti taky viděla. Nevím, zda teda to nebývá jen pro děti na rozloučenou, které odchází na střední nebo druhý stupeň. Kámoška vždycky dětem co odcházely něco dávala. 

O dárcích mi ani nemluv, minulý rok jsem koupila slunečnice v květináči, což považuju za svuj majstrštych, ted toho mám zase hodně (Oni nemají třídní jako takovou, už v první třídě se jim střídá 5 učitelů).Nejlepší by bylo kdyby jako na vánoce dcera řekla, že nikomu nic dávat nechce:D:D:D Hodně by se mi tu ulevilo.