"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 26. března 2026 13:23
Reakce na Kokoska:

Sweet Potato ja jsem se po rozvodu k rodnemu prijmeni nevracela, ale kdyz jsem se pak znova vdala, detem zustaly rodne listy beze zmen. 

​Potvrzuju, rodný listy dětí se neměnily. Ani by to nemělo žádnou logiku, a toho papírování (někdo se vdá třeba třikrát i víckrát)!

Já už bych dneska příjmení vůbec neměnila a nechala bych si nafurt rodný, kdybych nebyla bývala mladá a blbá... líbí se mi islandská praxe kde vyfásneš příjmení po křestním jméně otce (lze i po matce, je-li otec neznámý/nezvěstný/nežádoucí/mizera ) a už ti ho nikdo neodpáře. Celej život jsi pořád jeden a ten samej člověk

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2026 13:38

barbucha mně naopak to příjmení přijde jako úplná formalita narozdíl od křestního. Je mi fuk, že mám teď jiné než za svobodna, akorát jsem chtěla, aby jsme se všichni jmenovali stejně. Jinak to pro mě nepředstavuje žádnou hodnotu, jak občas někdo říká, že jsou samé holky v poslední generaci a příjmení asi zanikne...

Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 26. března 2026 13:42

Evaeva 

Jako jo, formalita. Proč se teda s tím tak crcat? Snad i malý dítě pochopí kdo je jeho maminka, kdo patří do rodiny -  a zrovna podle příjmení to asi nerozlišuje bych řekla

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2026 13:45

barbucha protože mi to přijde praktičtější. To ať si ale každý rozhodne. Já se jen chtěla vyjádřit k tomu, že jseš celý život stejný člověk. Mně to právě přijde úplně jedno, jestli se to mění nebo ne.

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 26. března 2026 13:52

Kdyz uz jsem byla znovu  vdana a jezdila jsem na dovolenou s detma a synovou slecnou, vzdycky dali jeden pokoj detem a druhy mne a slecne, proste haranti se stejnym prijmenim patrili automaticky k sobe.

Offline Zuzuli
3615 příspěvků moje polička 26. března 2026 14:01

barbucha ja bych zavedla praxi, ze dite ma vzdy prijmeni po matce. Ta je, narozdil od otce, jista

Pak by ani zeny nemely potrebu si brat prijmeni muze, aby ho mely stejne, jako maji deti, ktere porodi

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 26. března 2026 14:11

barbucha V isladstine mi to ...dottir zni dobre, ceskej ekvivalent bych nechtela. Pane Borivojova dcera /tata nebyl Borek/Kazdej jazyk se s tim vyporadava jinak, jak asi bylo pro lidi v ty ktery tradici prirozeny. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2026 14:17

Zuzuli já jsem si to svoje nechat nechtěla, nebylo dvakrát praktické. To nové si teda nezadá Chtěla jsem, abysme měli úplně jiné, ale to neprošlo, v tomhle jsem teda ustoupila.

Offline Zuzuli
3615 příspěvků moje polička 26. března 2026 14:23

Evaeva ja asi s obecne s tim, ze mame stejne prijmeni, problem nemam. Jen teda si ted rikam, ze nevim, proc bych se mela prijmenim hlasit k rodine, se kterou se ani nevidame... 

Plus na sve rodne prijmeni mam vsechny vysvedceni a vysoskolske diplomy, par certifikatu, treba jazykovy... tak proc jsem si vlastne komplikovala zivot zmenou. Vratit cas, tak si sve prijmeni necham. Moje kamaradka to udelala dva roky po me svatbe, do te doby jsem se nad tim nijak nezamyslela, ale pak jsem si rikala, ze to je celkem dobra volba a skoda, ze me to nenapadlo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2026 14:28

Zuzulijá bych jiné jméno mít nechtěla, žádné komplikace mi ta změna zatím nepřinesla a jsme ráda, že se jmenujeme stejně. Ale tím, že to pro mě není symbol, tak to neberu tak, že jsem se přihlásila k rodině, která není moje. Ani jsem se změnou neodklonila od té původní. Kdyby moje rodné jméno bylo praktičtější, tak bych asi víc tlačila na to, ať se jmenujeme tak. Což by možná prošlo, muž nese příjmení po své babičce, nikoliv dědovi, vzal si její jméno.

Vtipné je, že syn si myslí, že se pořád jmenuju tím původním jménem, přestože se do telefonu představuje vyvdaným, na schránce ho máme,... Teď to zrovna napsal ve škole do písanky a nedal si to vymluvit

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 26. března 2026 14:30
Reakce na Zuzuli:

barbucha ja bych zavedla praxi, ze dite ma vzdy prijmeni po matce. Ta je, narozdil od otce, jista

Pak by ani zeny nemely potrebu si brat prijmeni muze, aby ho mely stejne, jako maji deti, ktere porodi

​No tak to by se k nim někteří vykukové teprve pak přestali hlásit:D.

Já si chci nechat případně jméno svoje, já mám to svoje fakt ráda a těžče by se mi s ním loučilo. Samozřejmě kdyby si mě měl vzít třeba někdo mladej, uspěšnej a bohatej (nemůžu dát konkrétní příklad, nikdo mě nenapadá, všichni jsou nějak starý už), tak bych byla ochotna to přehodnotit, ale to asi nebude třeba.

Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 26. března 2026 14:37
Reakce na Zuzuli:

​Dobrej nápad! Ale víš jak by většina chlapů hned ječela? Vždyť by tak "vymřel" jejich - nepochybně vynikající a zcela výjimečnej - rod!

Můj první manžel se moh pominout, když jsem nadnesla že si nechám svoje rodný... nechala jsem se teda ukecat, já debil. Druhýmu to už bylo fuk, ale to jsem zas chtěla změnit to vnucený příjmení já (a naštvat exmanžela což se nadmíru povedlo ).

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 26. března 2026 18:52

Zuzuli a co kdyz se matka znovu vda? To by si musela nechavat porad rodne prijmeni a to lecktera nechce.

Offline Friga
2004 příspěvků moje polička 26. března 2026 20:07

Ja jsem si vzala muzovo prijmeni, protoze mi prislo praktictejsi mit finske prijmeni, kdyz ve Finsku ziju. 

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 27. března 2026 09:38

barbuchapřesně, ex rodina si absolutně neuměla představit, že bych zůstala u svého (také celkem jedinečného) příjmení. Tchán mi trochu vyhrožoval. Nechat si obě jména bylo zase hodně nepraktický, obě jsou hodně dlouhá. No podlehla jsem. A teď už jsem už příliš zažitá, abych se vracela k rodnému.

Online continuity
41780 příspěvků moje polička 27. března 2026 09:49

Já si na to vydané za pět let pořádně nezvykla. Mam teď zpět svoje, děti po tatínkovi. to mi zas přijde docela taktické, co nejvíc to jejich pouto formalizovat, člověk u toho narození netuší, co bude za 20 let. (vdávat jsem se znovu nechtěla a nechci já). 

Nikdy jsem s tím neměla problém, pokud za problém nepovažujeme, že učitelka ve škole si stěžuje, kdo si má ty jména rodičů pamatovat. Když mě u lékaře osloví jejich příjmením, nijak jim to nerozporuji, já jsem tam občanku nikdy v životě neukazovala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. března 2026 09:51

continuity mně u dětské oslovují křestním (chodila jsem tam jako dítě)

Offline JankaM
3004 příspěvků moje polička 27. března 2026 10:18

Když si se mnou domluvila schůzku paní z pojišťovny za účelem aktualizace stávající pojistky (celkem jednoduchá pojistna domácnost), bude mi asi nabízet (vnucovat?) nějaké další produkty, že? Oni nějak vidí kde co mám a nenám pojištěné, jaký majetek mám atd? U nich mám jen tu jednu pojistku.            

Online continuity
41780 příspěvků moje polička 27. března 2026 10:25

JankaM

nevidí, vidí jen pojistky, co máš u nich, majetek jen to, co je ve veřejných evidencích (byval katastr, ale to se mělo měnit). Promysli si do té doby, v jaké hodnotě ten pojištěný majetek máš, případně nějaké věci, co se pojišťují bokem (obrazy, cennosti, kola). 

Ono budes možná podpojistena, pokud se na to déle nesáhlo (to může být problém, protože se krátí pojistné plnění, ale jinak bych se nenechala ukecat k žádným změnám bez rozmyslu). 

Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 27. března 2026 10:39

JankaM 

To dá rozum, když máš u nich jen jednu pojistku, že viděj že těch jejich nemáš víc, ne? Každej takovej agent pak zkouší při té příležitosti ještě něco vnutit... Tady ti k pojištění domácnosti (samozřejmě za zvýšenou cenu, to je ta jejich aktualizace ) nabídnou určitě aspoň blbý cestovní pojištění... auto? úrazovku? možností je dost! 

Mně takhle volávají z banky a to mě může čert vzít. Nejdřív šílený tajnosti, ověřování mojí identity jako by nevěděli komu volají, že prej vrcholně důležitý info jen pro mě - aby mi pak nabízeli nějakou kravinu o kterou nemám nejmenší zájem. Už jsem se naučila je posílat, a to celkem neomaleně, do háje. Vrcholně důležitý info, který by mi patrně zachránilo život, mi můžou napsat na internetový bankovnictví.