"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Tak Betty
5972 příspěvků moje polička 24. března 2026 09:07

SunEclipse Děkuji 

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 24. března 2026 13:32

Máte někdo dvě příjmení a podělily byste se o negativa, prosím?

Už před více než dvaceti lety jsme mužem byli domluveni a měli před svatbou nachystané v papírech, že budu mít obě příjmení. Rodné i vyvdané. Až úplně těsně před svatbou mě kamarádi muže přemluvili, ať to nedělám. Kromě jejich šovinistických argumentů byl jeden, který mě udolal a změnila jsem jsem to v poslední chvíli. Moje rodné příjmení je strašně dlouhý. A tehdy jsem ještě všechny pracovní dokumenty musela vyplňovat ručně. Byl to nejen opruz vypisovat, ale tak tak jsem se vlezla do kolonek s tím jedním. Natož ještě přidat druhé. jenže i po více jak dvaceti letech stále používám i rodné příjmení. Hodně věcí vyřizuju v rodné vsi, kde jsem pořád ta se jménem za svobodna, teď  s pokračujícím věkem mámy i její věci a hodně i bratrovi, který pobývá dost často dlouhodobě pryč a já mám na starosti jeho tuzemské záležitosti. Obě příjmení by mi vyhovovala hodně. Dnes bych se do kolonek už asi všude vlezla, většinou je vše přednastavené, načítá se z databází, žádné velké vypisování nehrozí. I ta změna lze řešit všude jednoduše datovkou. A chci si jen ověřit, že jsem nepřehlédla žádnou záludnost, abych později nelitovala. Ve svém okolí se nemám koho zeptat. 

Offline rysamona
1095 příspěvků moje polička 24. března 2026 14:04

notna Já dvě příjmení mám a rodné je docela dlouhé, to vyvdané taky není úplně krátké. A navíc mám dva tituly, já se do kolonek nevlezu nikde

V práci mám dokonce na dveřích jenom jedno (vyvdané) protože by bylo složité tam mí obě. Představuji se oběma a přiznám se docela se tím bavím. Pracuji jako úředník, lidé po představení se zarazí jak mi mají říkat (říkám že slyším na obě). Žádné negativa nevnímám. Dvě mám kvůli dceři aby v tom neměla zmatek. Ale celé roky jsem se ztotožňovala spíš se svým rodným příjmením. Teď už to tak výrazně nevnímám. Ale jsem ráda že to svoje rodné příjmení mám. 

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 24. března 2026 14:19

rysamona Používám vždycky jen jedno. Podle situace, které se mi zrovna hodí. Kdo mě nezná a nepotřebuju použít svoje rodné, používám vždycky oficiální vyvdané. A v tomto systému bych pokračovala. Ani nemám v úmyslu to někomu oznamovat kromě úřadů, kam tu změnu hlásit musím.

S kolonkama jsem zkusila se napsat do formulářů, které používám pravidelně a dobrý, se vlezu :-) Pravda, třeba na zvonek by se mi to celé nevlezlo :-) To se tam kolikrát ani nevleze jen to rodné.

Offline Marbuša
1381 příspěvků moje polička 24. března 2026 14:28

Prosím vás, jak to teď chodí v lázních? Dává se sestrám za procedury pokaždé nějaké dýško nebo ne? Nedávno jsem se účastnila debaty dvou známých, některá dávala, některá ne. Kolegyně teď jede do Frantovek.

Offline shark
72 příspěvků moje polička 24. března 2026 15:31

notnamam taky dvě příjmení. Manželovo jsem si brala hlavně kvůli budoucím dětem, ale stejně se téměř všude představuji tim rodným a syn tohle nikdy neřešil. Na úřadech nebo v oficiálních dokumentech používám obě, do kolonek jsem se vždycky vlezla. Za své rodné příjmení jsem ráda, s tím, že bych se ho úplně vzdala jsem se nějak nemohla srovnat. 

Offline Zuzuli
3615 příspěvků moje polička 24. března 2026 15:45

Marbuša ja v lázních nebyla, jen se me tam snazi uz ctyri roky poslat prakticka po onkolecbe... ale jako fakt dysko? Ani by me nenapadlo. Na fyzioterapii nebo lymfodrenazi, kam chodim kazdy tyden, ho taky nedavam. Tohle mi zni jako prezitek dob minulych.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. března 2026 15:50

Zuzuli souhlasím. O něčem takovém nemluvili ani babička s dědou, kteří jezdili do lázní pravidelně, tak je otázka, jak moc je to rozšířené 

Offline Černá kočka
1725 příspěvků moje polička 24. března 2026 16:24

Marbuša Mám kamarádku, která přímo dělá nějaké koupele a zábaly apod. v lázních a co si vybavuju tak jediné co vzpomínala bylo, že někdy dostane jako poděkování nějaký malý dárek až když někdo končí pobyt, třeba teď dostala čokoládového velikonočního zajíčka. A nemyslím si že by to bylo nějak vyžadované nebo očekávané, spíš je to asi takové drobné mezilidské gesto.

Offline MaeGandal
1631 příspěvků moje polička 24. března 2026 16:39

notna ja bych se zeptala na úřadě, co všechno budeš muset taky měnit. Občanka, pas. Ale třeba taky rodné listy deti atd.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 24. března 2026 16:53

shark Právě i po dvaceti letech mi přijde pořád přirozenější moje rodné příjmení. Ale vyvdané mi nijak nevadí a nebýt té nepraktičnosti, už bych to nechala být. Ale mít i to rodné oficiálně se mi dost hodí.

MaeGandal Dík za tip, na rodný list dítěte se musím zeptat, to mě nenapadlo. Jinak úřady zjištěné mám. To není složité.

Marbuša Jezdila jsem do lázní jako doprovod dítěte několik let a určitě jsme nikdo nic nedávali. Moje máma v lázních taky nikomu nic nedává.

Offline rysamona
1095 příspěvků moje polička 24. března 2026 17:37

notna s tim rodnym listem ditete to je pravda. Ja kdyz se vdala, dite uz bylo, a chteli ho donest a zmenili prijmeni. Dost me to stve a nechapu proc. Kdyz jsem ji rodila nejmenovala jsem se tak jak je uvedeno v RL.

Offline Manuka
639 příspěvků moje polička 24. března 2026 17:55

Marbuša jsem zrovna v lázních a o dýšku pro fyzio jsem neslyšela. 
Já dala jedno dýško zřizenci co mi vytáhl z auta kufr a doručil mi ho až na pokoj. 

Online JankaM
3004 příspěvků moje polička 24. března 2026 22:45

notna sestra má dvě příjmení, jedno svoje české a jedno cizí, má ale manžela cizince ze země, kde mají dvě příjmení všichni. Žijí tedy tady, žádné potíže to nedělá. I děti(holky) mají 2 příjmení, české tedy v mužském rodě. Takže něco jako Jana Lopez Nováková, Pedro Lopez Fernandes a dítě Eva Lopez Novák. Takhle napsané je to jak z telenovely .  Běžně tedy používají jen to cizí pro všechny a třeba holky mají na sešitech ve škole taky myslím jen to cizí...

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 25. března 2026 07:27

notna Zákon 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení:

§ 73

(1) Za trvání manželství může být změna příjmení povolena pouze na základě souhlasu obou manželů.

(2) Mají-li manželé společné příjmení a je-li povolena změna příjmení jednomu z nich, vztahuje se tato změna i na příjmení druhého manžela a příjmení jejich nezletilých dětí.

(3) Mají-li manželé a rodiče dítěte různá příjmení, změna příjmení toho z manželů, jehož příjmení má nezletilý, se vztahuje i na nezletilého.

(4) Mají-li manželé společné příjmení a jeden z nich užívá a na druhém místě uvádí příjmení předchozí, může jim být povolena změna pouze tohoto společného příjmení.

(5) Dovršilo-li nezletilé dítě 12 let, je třeba, aby se změnou svého příjmení souhlasilo.

Ona se ta změna musí zapsat i do matrik a jejich opisů. 

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 25. března 2026 07:41

Archivářka Dekuji! To mi na matrice vůbec neřekli, že musí souhlasit i manžel.  Řekli, že pokud chci jen přidat svoje rodné, stačí přijít s rodným a oddacím listem. Muž je s tím v pohodě, o nic nejde, ale bez info od tebe bych tam šla sama. Musim tam zavolat znovu. 

Offline Marbuša
1381 příspěvků moje polička 25. března 2026 07:45

Děkuji všem. Kolegyni uklidním, že si nemusí chystat žádné drobné

Online JankaM
3004 příspěvků moje polička 25. března 2026 08:14

Máte někdo zkušenost s trvalou epilací? Vyplatí se to? Uvažovala bych o podpaží a tříslech. Laser nebo IPL?      

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 25. března 2026 08:40

JankaM tohle resila znama Ceska v Kolumbii. Tam maji deti prijmeni po otci i po matce. Mela 4 kluky a chtela, aby meli to  prijmeni po ni v muzskem tvaru, ne teda napr. Manuel Sanchez Novakova, ale Sanchez Novak. Pry to byl zvlast u prvniho dost tezky boj.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 25. března 2026 09:09
Reakce na JankaM:

notna sestra má dvě příjmení, jedno svoje české a jedno cizí, má ale manžela cizince ze země, kde mají dvě příjmení všichni. Žijí tedy tady, žádné potíže to nedělá. I děti(holky) mají 2 příjmení, české tedy v mužském rodě. Takže něco jako Jana Lopez Nováková, Pedro Lopez Fernandes a dítě Eva Lopez Novák. Takhle napsané je to jak z telenovely .  Běžně tedy používají jen to cizí pro všechny a třeba holky mají na sešitech ve škole taky myslím jen to cizí...

JankaM- nie je to náš prípad, ale zaujíma ma, ako sa v takom prípade rieši priezvisko dievčaťa po vydaji , teda ktoré z pôvodných dvoch rodných mien  sa prenesie do mena po vydaji ?