"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Janulik03
19822 příspěvků moje polička 25. března 2026 09:23

JankaM d éra v salóne používa laser, samozrejme som bola testovací článok, som veľmi spokojná, po 4 sedeniach v podpazuší super, nohy nemôžem, lebo kŕčové žily, ale tie čo boli si chvália, vždy na jar jedno, dve udržiavacie zákroky je dobré, celý rok kľud.

Žiadna bolesť, ani nepáli, má chladiaci systém 

Offline JankaM
3004 příspěvků moje polička 25. března 2026 09:57

Blanka Ve Španělsku ženě myslím zůstane příjmní po jejím otci přibude po manželovi. Konkrétně u neteří jak to bude netuším, není jim ještě ani 10  

edit. tak změna, po sňatku si žena příjmení nemění a děti mají jedno od každého rodiče   

Offline Jitka77
1861 příspěvků moje polička 25. března 2026 11:08
Reakce na notna:

Archivářka Dekuji! To mi na matrice vůbec neřekli, že musí souhlasit i manžel.  Řekli, že pokud chci jen přidat svoje rodné, stačí přijít s rodným a oddacím listem. Muž je s tím v pohodě, o nic nejde, ale bez info od tebe bych tam šla sama. Musim tam zavolat znovu. 

​Tak ale ty nechceš vyvdané příjmení změnit, ne? Chceš jen doplnit to rodné.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 25. března 2026 11:56

Jitka77 Ano, jen doplnit rodné.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 25. března 2026 12:28

Jitka77To se nevylučuje. Je to prostě z úředního hlediska ZMĚNA.

Nejsem tedy matrikář na živé matrice, ale archivář - správce archivovaných matrik. A i do těch už uloženyých v archivech musíme občas přenést provedené změny, které nám případně matriční úřad nahlásí.

Matriky jsou primární evidence obyvatel a zápisy v nich jsou "směroplatné." 

Offline Sweet Potato
39673 příspěvků moje polička 25. března 2026 14:41

S těmi změnami rodných listů mi to nikdy nebylo jasné. Porodím děti jako Nováková, po xy letech se rozvedu, vrátím k jménu za svobodna  znovu vdám... - dětem se změní rodné listy? I když už jsou třeba plnoleté? 

Offline viktorka_od splavu
48921 příspěvků moje polička 25. března 2026 15:13

Sweet Potato ja si zmenila po rozvodu prijmeni. a chteli po mne donest oddaci list k tomu uz rozvedenemu manzelstvi, aby na nem zmenili prijmeni. jako... mela jsem sto chuti rict ze jsem ho hodila do skartovacky:-)) nechapu vubec

Offline continuity
41782 příspěvků moje polička 25. března 2026 15:35

viktorka_od splavu no to nemůžeš zahodit. Ale když jsem si brala zpět svoje příjmení na Slovensku, tak oddací list zůstal jak byl - vždyt když jsem se vdávala, měla jsem to stejné příjmení jaké jsem si brala zpět. 

Ale vždy se dokládá celá sobášní historie, třeba při žádosti o občanství. 

48921 příspěvků moje polička 25. března 2026 15:43

continuity ja nikde nic zadat nebudu, takze to zahodit klidne muzu, k nicemu to neni. nehlede na to ze se vydava jeden  pro oba a logicky po rozvodu si ho muze nechat ci zahodit kterykoliv z nich, ne? nemam snad povinnost uchovavat cizi papiry.

Offline continuity
41782 příspěvků moje polička 25. března 2026 15:51

viktorka_od splavu rovnou jsem požádala o duplikát. Jako dokládala jsem to už docela hodně krát. Nejhorší je rozsudek o rozvodu, protože je to několik listů.

48921 příspěvků moje polička 25. března 2026 15:53

continuity rozsudek samozrejme mam:-) ale toho by nemel byt problem tez ziskat duplikat.

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 25. března 2026 18:24

Sweet Potato ja jsem se po rozvodu k rodnemu prijmeni nevracela, ale kdyz jsem se pak znova vdala, detem zustaly rodne listy beze zmen. Resp. me ani nenapadlo to resit.

Offline letfenixa
10765 příspěvků moje polička 25. března 2026 20:23

Sweet Potato to je divné s tými rodnymi listami, vždy som si myslela, že je to jedinečný doklad.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 25. března 2026 21:22

Dnes, v úřední den jsem se na matriku nedovolala. Jestli se mi to někdy podaří, poreferuji, co jsem se dověděla a jak to dopadlo.

Offline Potrefenáhusa
38276 příspěvků moje polička 26. března 2026 05:54

To ke zajímavý s těma zdvojenýma příjmeními pro děti, protože jsem kdysi znala dvojici Němce a rusky, kteří si pro svatbě vytvořili takto zdvojené příjmení, ale pro deti už museli vybrat jedno, ze prý u nás takhle zdvojena nová příjmení vytvářet nejdou 

Offline 711990
18274 příspěvků moje polička 26. března 2026 06:53

notna jeste nevyzadana rada, ja jsem si pri svatbe nechala proste svoje prijmeni (a to manzelovo je stanoveny jako to spolecny, pro deti) Tak je taky varianta ze by sis to zmenila proste jen zas na svoje a neresila dvojity jmeno:)

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 26. března 2026 07:46

711990 Jestli chapu spravne ten zakon, co sem davala Archivářka , to uz nejde, jmeno by se menilo i manzelovi. Kdyz si vezmes spolecny, uz neni cesty zpet /ja jsem teda za spolecny rada/. 

KokoskaZmeny v rodnych listech se snad tykaji jen zmeny jmena v dobe trvani manzelstvi a jen spolecnych deti toho paru. To by nedavalo smysl, mit v rodnem liste jmeno otcima. 

Offline Kokoska
34171 příspěvků moje polička 26. března 2026 08:13

mirajo no prave. Deti by teda mely otce zapsaneho samozrejme toho spravneho, jen u matky by bylo nove jmeno, ale stejne mi to nedava smysl. Ale mozna jsem spatne pochopila tu poznamku od Bramburky.

Offline notna
9139 příspěvků moje polička 26. března 2026 10:59
Reakce na 711990:

notna jeste nevyzadana rada, ja jsem si pri svatbe nechala proste svoje prijmeni (a to manzelovo je stanoveny jako to spolecny, pro deti) Tak je taky varianta ze by sis to zmenila proste jen zas na svoje a neresila dvojity jmeno:)

​To určitě ne. Chci mít i společné jméno s mužem a dětma. U mě je nejpraktičtější tak varianta obě.

Offline Sweet Potato
39673 příspěvků moje polička 26. března 2026 11:19

Kokoska Brambůrka se právě prala, protože to taky nechápe.