"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:07

Já jak to čtu tak mám ze sebe radost, že jsem člověk co neinklinuje k závislostem ani návykům, bez kafe můžu bejt, cukr je horší, resp. sacharidy, jinak nesladim a sladký nejim, chuť na víno zaspim a kouření jsem flákala tak, že ani do těch narozenin jsem nevydržela. Mě by asi stresoval nejvíc ten závazek a že šmitec se všim najednou.

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:12

Mutziputzi 

Právě, o to přece jde :)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:15

dzizisketa Tam fakt nastupuje ten duchovní rozměr, ještě se k tomu mrskat po zádech

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:22

stes Tak to nemusí být hned život ohrožující, ale už život hodně obtěžující důvody, který vám vygenerují větší nepohodlí, než je to, že si nedáte kafe.

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:23

Mutziputzi 

Good point, dík :D

Offline stes
9310 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:44

Zina Jasně, to byla z mé strany trochu nadsázka. Přesto platí, že to obdivuju u těch, co to dělají třeba jen v rámci detoxu či diety. Pevná vůle mi totiž naprosto schází.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 15. února 2018 10:47

mysmat Vidím jen kocoura v buřince.  Ale to nespaní nezávidím.

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 15. února 2018 11:48
Reakce na stes:

Když jsme u těch snů...se mi dnes zdálo o kolegyni, byla jsem s ní na nějaké chatě a ona hystericky hrabala v kufru a hledala antikoncepci...je jí 67 let 

​No to si vzpomnela brzo!

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 15. února 2018 13:01

Já patřím k lidem, kteří si můžou dát silné kafe a jít spát, ale zákaz pití kafe ráno kvůli nespavosti večer mi přijde naprosto mimo. Tak dlouho účinek kofeinu totiž nevydrží.

Pokud je na něj někdo citlivější, ať nepije kafe později odpoledne, to snad je dostatečně dlouhá doba před spaním, ale během dne je to nesmysl.

Samozřejmě, nejvíc záleží na tom, jaké kafe si dáváte. Naprosto nejzdravější, protože nejkvalitnější,  je co nejmenší - espresso nebo ristretto. Takový český turek do čtvrtlitráku je fakt trošku masakr.

Italové vypijí během dne klidně deset kafí a přežijí - vtip je právě v té kvalitě a množství čistého extraktu - čím více vody, tím víc nepříjemných látek, které se z kávy extrahují. Prostě to nejmenší je nejzdravější i nejchutnější.

V závislosti na různých faktorech se kofein dostává do krve během 30-60 minut. Pomocí krve se kofein dopraví do různých tkání těla, a poté se postupně vylučuje spolu s močí. Za jak dlouho je kofein z těla eliminován, velmi záleží na individuálních faktorech, kterými jsou především věk, stav jater, těhotenství a případné užívání některých léků. U zdravého dospělého je poločas kofeinu (čas, za jaký tělo eliminuje jednu polovinu celkového množství kofeinu) přibližně 4 hodiny. U těhotných žen je poločas delší, čili zhruba 9 až 11 hodin. Pokud byste dali například kolu velmi malému dítěti, poločas kofeinu by se mohl vyšplhat až na 30 hodin.

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 15. února 2018 13:24
Reakce na :

Lékař (můj kamarád, nikoli odborná konzultace) mi doporučil na nespavost nějakou dobu nepít kafe.

Jsem tři dny bez kofeinu a vypadá to na vraždu ... někoho asi zabiju, teď jen abych to nebyla já 

Podotýkám, že až do teď jsem pila jen 2 malé, ba mrňavé šálky a jen ráno a dopoledne.  

Může být člověk závislý tak moc na kafi?

​Tiež pijem 2 malé espressá denne, vysadzovala som niekoľkokrát (buď kvôli plánovanému tehotenstvu, alebo kvôli nespavosti)...bolesti hlavy také, že prvý krát som s tým skončila u lekárky, som nevedela čo mi je, to som ešte nezažila. Tak keď došlo na to, že vysadzujem kávu, tak mi odporučila sa proste napchať ibalginom, že 4 dni a je po problémoch. A fakt to mám vždy tak, 4 dni na zabitie a potom odrazu kľud.

Ovšem bohužiaľ problémy s nespavosťou mi to nijako nikdy nevyriešilo, tam mám iné dôvody.

Offline stes
9310 příspěvků moje polička 15. února 2018 14:35

Kokoska   to ano, má 4 děti

Online Gatita
8643 příspěvků moje polička 15. února 2018 14:41

Sweet Potato Díky moc!

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 15. února 2018 14:54

dzizisketa A bez cukru znamená komplet cukr ve vsem? Jako ani ovoce treba, ani cerealie etc? Nebo snad komplet bez sacharidu (ten utikajici smajlik)? Nebo jen zadny dortik, buchta a cukr do kafe?

Tu poslední variantu si snad u sebe i umim predstavit, ale rozhodne ne v zimnim obdobi..!! 

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 15. února 2018 14:59

Dadoo To je pekna teorie, to o vstrebavani kofeinu, ale sama vim, ze pokud si dam druhe kafe za den a je to pozdeji, nez cca 14 hodina, tak proste nemuzu ve svou vecerni hodinu usnout. A neni to psycho, myslim, ze reaguji na kofein citliveji, nez ostatni, obcas se mi podari si zpusobit az nauseu, buseni srdce a "vybzikanost" klidne na pul dne a to treba pouhym jednim kafem, ktere je moc silne..   Ale ani tato rizika me od kavy neodradi, jsem zavislak na te vuni a chuti.. Obcas prokladam cajem s mlikem (nejlepe chai).

Offline barbucha blogger
35943 příspěvků moje polička 15. února 2018 15:09

Nespavost... nechala jsem si odstranit  drobnou závadu na tváři, takže nejen mám vejpůl rozřízlej ksicht (moc pěkný zvlášť teď po sundání náplasti), ale nemůžu spát na jediný straně, na který to umím. Celou noc jsem napůl v mrákotách pročuměla na všeliký seriály, oči mě pálej, jsem polomrtvá a vraždila bych. Jak tohle vydržím... prášek na spaní se bojím polknout, abych se v tuhým bezvědomí nepřekulila na druhou - nežádoucí - stranu... 

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 15. února 2018 15:26

Pavlena a co kafe bez kofeinu? Dneska uz ho maj vsude a ani neni tak hnusny, jak byvalo.

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 15. února 2018 15:34

Kokoska Ja to nijak extra nestudovala, ale pry bezkofein neni nic moc zdraveho, ty postupy odstraneni kofeinu jsou docela chemicke..

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 15. února 2018 15:47

Pavlena buď a nebo se odstraňuje vodou, a to má být v pohodě. 

Offline Sweet Potato
40496 příspěvků moje polička 15. února 2018 15:49

Pavlena Já měla dojem, že u kávy je to celkem ok, čaji prý při tom dělají ošklivé věci.