"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline ice
1933 příspěvků moje polička 23. února 2018 07:16

continuity Krehutka Solathis Jde o to, že mám byt v novostavbě, schůzí se neúčastním, jen vždycky pošlu hlasovací lístek když se schvaluje třeba rozpočet nebo noví členové. Nějaké firma našemu společenství udělala výhodnou nabídku na zasklení balkonů, když si to dá většina bytů udělat.. Mě to nezajímalo, mám terasu v posledním patře bez zastřešení a i kdyby tak bych to stejně nechtěla.Neprošlo to, lidi neměli zájem.

No a jedna sousedka, se kterou se scházím, byla strašně naštvaná, stála o to, že prý je to skvělá věc. Argumentovala tím, že to ušetří člověku za topení, přitm si furt pochvaluje, že nemusí skoro topit, jak jí vytopí přilehlé byty...no ok.
A před několika týdny přišel dopis, že pán by si rád udělal zimní zahradu, popsal tam, co všechno pro to udělal co to obnáší, a že by to teď potřeboval snad zasklít nevim podrobnosti, sem mu to odsouhlasila a tím to pro mě končí.
Ta sousedka mi pak řekla, že za to, že neprošly balkony, mu souhlas nedala. Jsem z toho už několik týdnů přešlá a naštvaná a zajímá mě, jestli mu může uškodit jedna to no...(ale nevím, třeba mu ten souhlas nedalo víc lidí) A taky mi mrzí, že jsem jí něco neřekla, ale jsou určitý důvody, pro který s ní musím nějak vycházet, ale teď se jí vyhýbám jak můžu. Jsem prostě zhnusená.

Offline evik77
758 příspěvků moje polička 23. února 2018 09:19

Povolili byste holce na 2.stupni ZŠ pár melírů ve vlasech? 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 23. února 2018 09:22

evik77 vzhledem k tomu ze spoluzacky se roztodivne barvily uz na prvnim stupni jsem to vubec neresila. celkove zasahu ktere nejsou trvaleho charakteru-tzn odev, uces, liceni jsem se snazila nejak nevsimat:-)

Offline barbucha blogger
35943 příspěvků moje polička 23. února 2018 09:33

ice 

Já dost pochybuju, že u nás v domě se vyskytujou jen samí vstřícní lidumilové, kteří vždycky všechno odsouhlasí - a přesto u nás někdo balkon zasklenej má, někdo nemá. To jest - kdo chce, zasklí si ho a určitě nepotřebuje souhlas od 100% vlastníků. Dtto pro pergolu na střešní terase...

Tak bych doporučovala proštudovat ty stanovy, tam to bude jasně daný. Myslím, že ve všech SVJ to bude plus mínus nastejno!

Navíc to pak můžeš omlátit o hlavu tý tupý sousedce, že jí nikdo zasklení nezakazuje, pročež nemá proč se mstít.

Offline evik77
758 příspěvků moje polička 23. února 2018 09:40
Reakce na ice:

Zajímala by mě jedna věc, se kterou nemám zkušenost, když je SVJ a někdo si chce dejme tomu postavit na balkone pergolu,která by znamenala zásah do fasády, potřebuje k tomu souhlas většiny vlastníků, souhlas 100% vlastníků nebo je to nějak daný ve stanovách, který si schválili? 

​Záleží, co máte ve stanovách. Předpokládám, že k tomu by souhlas měl být (s ohledem na ten zásah do fasády). A k odhlasování čehokoliv stačí většina hlasů, pokud to nemáte u některých úkonů jinak. Případně se zeptat výboru.  

A teď příklad: u nás máme ve stanovách, že ohledně jakýkoliv úprav a změn společných prostor se rozhoduje na shromáždění vlasntíků většinou hlasů. Na chodbách ve společných prostorách máme něco jako komoru/další špajz. Vše jednotné, natřeno na krémovo. Jeden ze sousedů si to v létě natřel na tmavě fialovo a nikoho se neptal. Tož asi tak. 

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 23. února 2018 09:50

barbucha no to vona asi ví, že si to může udělat, ale to už nebude se slevou žejo.

Jinak já tam nic dělat nechci, jen mě zajímalo, jestli jeden mstivej soused může takhle zatápět. Jestli je to SVJ od SVJ a záleží na tom co je ve stanovách tak se na to podívám tam.

Díky všem.

Offline Lumi
81 příspěvků moje polička 23. února 2018 09:54

alibi Ještě ke striím - v pubertě se mi jich udělalo hodně, ničím jsem je neošetřovala - a viditelné jsou pořád hodně, žel. Jsou bílé, ale zjizvenost je patrná velmi. Takže dcera ať se určitě maže, o Bi-Oilu mám z okolí hodně dobrých referencí, měl by pomoci zmírnit jejich viditelnost. 

Nejvíc mě mrzí strie v podkolenních jamkách a na lýtkách, jsou vidět, když mám sukni. V těhotenství jsem se mazala a přibyly jen dvě na břiše. 

Offline Sweet Potato
40492 příspěvků moje polička 23. února 2018 10:09

evik77 Ano.

Offline alibi blogger
4209 příspěvků moje polička 23. února 2018 10:24

Lumi děkuju za reakci. Evča se o akné stará přímo vzorově, tak snad i tohle pojme svědomitě.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 23. února 2018 15:10

evik77 Jakože moje maminka byla docela přísná, tak na druhým stupni už jsem rozhodně pár pramínků někde měla, souhlasím s viktorka_od splavu, je to maličkost a brzo to i zmizí...

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 23. února 2018 15:41

evik77 ja ba som sa pokúsila to rozhovoriť, ale len kvôli tomu, že nemám rada chemické zásahy do vlasov, alebo prehovoriť na farebné kriedy/spreje, ale v zásade, keď to chce, si nemyslím, že je to nejaký problém...

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 23. února 2018 16:56

ice u nas nejsou na zasklení balkonu potřeba žádné souhlas.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:05

viktorka_od splavu problém právě je, že SÚ rozhodují dost nejednotně, tak je lepší se zeptat.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:08

evik77 ohledne meliru zalezi asi jak to bude vypadat:D zelenou ofinu jsem povolenou nedostala, standardni meliry na dotonovani vlasu jo:) 

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:08

viktorka_od splavu vlastnik domu neexistuje, jsme vlastnici bytů. Není kdo by povoloval i zakazoval.

Asi to mame jinak nez v Praze 9.

49376 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:11

Krehutka to ano. dulezite je ze je nutny souhlas vlastnika domu a to jsou vsichni, u spolecnych prostor, ne?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:19

Dadoo viktorka_od splavu jednotlivý vlastníci mají spoluvlastnickým podíl na domě a pozemku (máš to tak zapsané i na katastru). To je právě otázka, jestli musí souhlasit všichni, protože obecně spoluvlastníci věci rozhodují většinou. Do toho ještě může vstoupit stavební rizeni, kde ten okruh účastníků, tj. těch co do toho můžou kecat, určuje stavební úřad. Určitě na to bude někde existovat judikát, možná se večer mrknu, samotnou by mě to zajímalo. Každopádně k rozhodnutí vlastníka ( tzn. jednotlivý vlastníci bytů) si musí zajistit ještě rozhodnutí SVJ (tady je počet souhlasu určen stanovami, resp. zákonem).

Online 999
19831 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:31

evik77 Jasně, dcera je měla snad v šestý třídě . A vůbec doporucuju být velkorysý rodič, ono se to vrátí. My s manželem jsme toho dovolovali dost a některé nápady dcera kvůli tomu opustila, protože chtěla jen rebelovat a ne mít na to požehnání . Třeba přišla s tím, že si nechá udělat piercing a my jí s manželem přemlouvali, ať si tam rovnou nechá i vytetovat ještěrku :-). Samozřejmě nemá ani jedno...

49376 příspěvků moje polička 23. února 2018 18:13

Krehutka no vzhledem k tomu že to je zásah do fasády (fasáda je společný prostor) a navíc musí vyhovovat těm požárním předpisům (který jsou u nás fakt hodně přísný), navíc je tam jasně popsáno že se to týká výhradně lodžií (balkon výhradně na stavební povolení), tak jsem tím jen chtěla rozporovat co píše dadoo - tzn že "není potřeba žádné povolení" - jako jestli si to tak v domě odsouhlasili že si každý může na balkoně dělat co chce (a nenamítá nic ani stavební úřad) tak ok, ale obecně to nemůže prostě platit