Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 10:26

Lilly_Ku buď v pohodě, mně se tuhleva v kadewe stalo, když sem si tam pokoušela vyšprechtit kabelku, že mě pan prodavač, původem z vietnamu asi, skvělou němčinou ve vší slušnosti nabídl, že v angličtině to asi bude lepší  no styděla sem se, ale von mi asi fakt chtěl udělat bene (a teď chodim na osvěžovscí nj kurzy)

Offline Aranel
6617 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 10:31

Ounz  to je dobrý! Já si právě taky našla jeden kurz, kterej je pro mě v dobrej čas, je to víceméně moje úroveň a nestojí moc... prostě všechny důvody pro, teď jen přemoct svoji lenost! (Protože když nechodím na kurzy, moje němčina jde hodně rychle dolů vodou)

Potrefenáhusa Mně se to zdává taky. Že tu maturitu třeba prošvihnu nebo vůbec nevím, že ji mám dělat, nebo jsem z nějakýho důvodu nechodila dva měsíce do školy a teď jsem mimo... fuj, divže si pak po ránu nemusím osahávat diplom. 

Offline Lilly_Ku
4545 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 10:32

osvezovaci kurz je dobrej. ja uz se od leta odhodlavam, ze zas neco udelam se spanelstinou nebo turectinou, oboji uz jsem se nejakou dobu ucila, a furt jsem se nerozhoupala. jak casto chodis, jednou tydne?

Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 10:33

Aranel já chodím na soukromej, sama, tím si pojistim nějaký případný kverulace, že se mi nechce, tak nepudu

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 10:38

Aranel jj, to je přesný, to se mi zdává taky.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 10:42

Lilly_Ku Jo tak přesně na tohle si mi teďka kamarádka, co poslední rok a něco pracovala v Berlíně, stěžovala taky. Jak si myslela, že konečně opráší němčinu a ani náhodou, všichni jí hned odpovídají anglicky, jedině v místní turecké večerce že si trochu pokecala, ale to jen protože prodavači zrovna náhodou anglicky neuměli vůbec. :) 

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 11:06

Lilly_Ku Rada slysim, ze nemcina je na mluveni tezka , chodim uz ctvrtym rokem na kurz (jednou tydne 1,5 hodiny) a slozitejsi vetu dam dohromady horko tezko. Trochu me to uklidnilo . Pred 3 a pul lety jsme s muzem a dvema kamarady projizdeli Nemeckem do CR, stavovali jsme se ve Wismaru v restauraci a cisnice mluvila jen nemecky. Nastesti ja a muz jsme se chytali, kamaradi nerozumneli ani fň. Mozna, ze ten problem s anglictinou je jen ve vetsich mestech, kde je hodne cizincu. 

Jinak tady ve Finsku se mi uz hodne dlouho nestalo, ze by mi nekdo odpovedel anglicky, mozna je to tim, ze mluvim hodne rychle. Nebo jsou Finove moc lini . Spis se lidi ptaj odkud jsem a jak dlouho tu ziju a chvalej!

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 11:14

Karoleena Jo, tak to se mi stávalo na erasmu. Jenže já tenkrát a možná ještě teď mluvila německy mnohem líp než anglicky. Jako studenti to na mě nezkoušeli, ti byli tak nějak potěšeni, že taky někdo studuje v němčině, ale když jsem něco řešila na studijním nebo v bance, tak po třech minutách mi začali automaticky odpovídat v angličtině. Načež jsem vždycky musela potupně odpověděť něco ve stylu, že němčina je skutečně můj nejlépe ovládaný cizí jazyk:-D.

Offline Lilly_Ku
4545 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 11:15

Friga s obtiznosti jazyku vzdycky prijde na to, s jakou reci se srovnava - treba nemcina je tezsi na mluveni ve srovnani s anglictinou, respektive je tezsi zacit mluvit, nez si clovek trochu zazije vetny struktury, u anglictiny jsou volnejsi.

finstina je mam pocit trochu podobna s turectinou nebo ty jazyky maji stejnej zaklad? v turectine se zapor vklada doprostred slovesa, osoba a cislo se tvori koncovkama, maji vokalovou harmonii a tak, je to u finstiny taky? 

Offline Sweet Potato
40419 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 11:34

Potrefenáhusa Já jsem tohle kdysi zažívala v Holandsku, sotva jsem se pokusila pozdravit, už jeli nápomocně v angličtině. Pak mne strašně překvapovala jedna diskutující na mp, jak prý jsou Holanďani nevstřícní. Jako ve Francii, tam tohle fakt nikdy nehrozilo

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 11:40

Sweet Potato ve Francii teda fakt ne jako asi jsem psala, jak si dopisuju s jedním francouzským obchodníkem, co nám poslali jinou věc, než jsme chtěli, já jemu anglicky, on mě francouzsky...

Offline brrr
12358 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 13:20

Mám dneska nové silonky a už v devět ráno mi ruply na jednom palci. Rozrůstání díry se mi podařilo zastavit lakem. Teď jsem si všimla, že na druhé noze mám díru přes celou patu

Offline letfenixa
10882 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 13:21

Sweet Potato Mne sa to stalo aj vo Francuzsku :(

Offline evik77
758 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 13:24

brrr Znám. Vždycky mám připraveny rezervní v šuplíku v práci. Jednou jsem takhle zlikvidovala 4 za den - můj rekord. 

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 13:39

Lilly_Ku Myslim, ze finstina a turectina maji podobny system, ale co vim, tak nejsou nijak pribuzne. Finstina slovesa casuje pomoci koncovek, zapor je zvlastni sluvko ei, ktere se casuje a pak se uz necasuje dane sloveso (priklad: mennä - jit: menen - jdu, en mene - nejdu, menet - jdes, et mene - nejdes), je to trochu divne . Vokalovou harmonii finstina ma. A nektere predlozky se vyjadruji padem. 

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 13:43

Solathis Pamatuju, ze to mate v rodine slozite, ale na druhou stranu, nemohlo jim to jen nedojit? Treba nasi a segra vubec tyhle veci nedomysleji. Nedokazi na rovinu rict, ze se jim neco nehodi. Pak se mi stane, ze prijedu a nasi po pul hodine prchaji, protoze musi nutne nekde neco zaridit, ale bylo jim blby mi zavolat, abych nejezdila

Offline JanieB
551 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 13:54

Opravdu se vám to s tou angličtinou stává tak často? Mně právě v Rakousku vůbec... Už jsem tu deset let a i když mluvím německy plynně, přízvuk stále mám, ale nikdy nikdo dobrovolně nepřepnul do angličtiny:-) Dokonce se neobtěžují přepnout ani z dialektu do spisovné němčiny, což mi prvního půl roku značně komplikovalo život :D

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 14:41

JanieB rakousko mi prijde specificky. takova trochu francie;-)

Offline Lilly_Ku
4545 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 18:23

JanieB ja bych rekla, ze zavisi na lokalite. Mi se to stava az tak posledni rok, proto jsem si toho vsimla. Souvisi to se zmenou skladby obyvatel v nasi ctvrti, stopro.