Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 22:45

Lilly_Ku sloveso na konci se mi strašně moc líbí (ano je to zvrhlost:-) ale musím přiznat že německy zapomněla anglicky se nenaučila, takže to je bohapustá teorie ode mě:-(((

Offline Lilly_Ku
4545 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 22:46

0zero7 chapu, mi zas krni mluvena aj, protoze prevazne jen pisu e-maily a este ne moc slozity, furt dokola to samy.

no tak rodili mluvci maj na chyby generalni pardon, ze 

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 22:49

viktorka_od splavu ja myslim,ze se lidi bojej vetny stavby, sloveso na konci,krkolomne rozvite privlastky, ta struktura je pro nas   neprirozena. ale pritom je to jen par pravidel,osobne mi to prijde lehci nez anglictina. Tam sice umim  cist a psat,ale kdyz mam neco rict,je to trapas. Vyslovnost mam tak silenou,ze mi obcas neni rozumet...to u nemciny nehrozi.

Offline Lilly_Ku
4545 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 22:49

viktorka_od splavu mi se nemcina fakt hodne libi, sloveso na konci tez :)

Offline 0zero7
11893 příspěvků moje polička 08. ledna 2018 22:50

Lilly_Ku Jooo sloveso na konci muzu taktez, to je dobra vysmajchlovatina.

JJ nekteri mistni, kdyz chteli tisknout na Converse text, musela jsem jim to opravovat, ehm. Ale samo teda ze to neplati plosne. Tak jak vsude. Jinak OT jsem se dozvedela, ze mozna stihnu skolni sraz (po strasnemocnechutne) letech az budu na jare v CZ, v Olomouci, cha chaaaa. Jdu cvicit dnes ehm.

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 09:43

Jste na me privolaly sen o gymplu!  Zdalo se mi, ze jsem na gymplu ve Finsku, ale zaroven tam bylo nekolik spoluzaku z CR. Musela jsem tam, protoze Finsko prestalo uznavat maturitu z cizich zemi a ja ji musela dodelat, ale zaroven jsem nemela cas na pripravu. No hruza, a pak ta uleva po probuzeni .

A vcera vytekla baterka do dalkoveho ovladace k zesilovaci! Takze budu muset vstavat pokazdy, kdyz budu chtit prepnout kanal nebo zmenit hlasitost .

K jazykove debate: myslim, ze pro me je nemcina tezka, protoze ji mimo kurz nepouzivam, slovicka musim dolovat z pameti a k tomu jeste myslet na ten slovosled. Ale prijde mi, ze jsem na tom porad lip nez mi finsti spolukurzovnici, v zacatcich ten rozdil byl zrejmy, jak finstina neni indoevropsky jazyk, tak se v tom dost ztraceli (krome jedne, jejiz materstina je svedstina).

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 10:14

nooo, ja som takto chcela potrénovať portugalčinu na dovolenke v Portugalsku. Bohužiaľ, všetci automaticky prepínali do angličtiny. Potom sme boli na výlete s portugalským sprievodcom, tak som začala čosi po portugalsky, a ten od smiechu skoro padol zo stoličky. Už som radšej zostala len pri tej angličtine

Online Aranel
6617 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 14:28

Lilly_Ku Gatita Ale vtipný je, že já když z němčiny překládám, tak zjišťuju, že čeština je fakt jen taková přeložená němčina - hlavně když jde třeba o idiomy, nějaké kombinace adjektiv a substantiv a tak, do nějaké míry i ty vedlejší věty. V angličtině se velmi často musí celý význam konstruovat znova, němčina se mnohem snadněji překládá vlastně slovo od slova, jen se to sloveso z konce věty přesune někam dopředějc :)

S mluvením německy mám ale taky problém. Přičítám to částečně našemu vzdělávacímu systému ehm.

Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 14:33

Aranel no a brněnština je prakticky němčina komplet;-) ne fakt, to slovo od slova je přesný. mně němčina dává smysl, angličtina ne. i když rozmluvit se v ní je asi snazší. ale to má asi každej jiný podle toho jakým mechanismem se ten jazyk učí

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:09

viktorka_od splavu Já mám to samý. Myslim, že anglicky se v životě pořádně nenaučim, já třeba vůbec neumim psát. Jakože i základní slovíčko, které znám už třeba 15 let si někdy nejsem jistá, jak jsou tam ty písmenka poskládaný. Snažila jsem se to nakoukat čtením, dělat s tím jazykem něco každý den a nic. I mluvim jak hotentot, už to asi vzdám, teď mi navíc odumíraj mozkový buňky, nemohla jsem si vzpomenout u doktora v jaký části města bydlim, ani jak se jmenoval můj předchozí lékař, takže co jsem se nenaučila dosud, už nedoženu:-D :-D

Online Aranel
6617 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:27

Karja Kdyžtak sem tu adresu a jméno doktora napiš, zařadíme Ti to do složky, pak stačí se ozvat 

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:33

betsey jako v Portugalsku, jo, chcete vodu - água, řeknete aqua a nikdo vám nerozumí!!!!! Jako co asi tak můžete v hospodě chtít.....nebo polívka sopa a vy zkoušíte soup, Suppe, soupe ....  a nic!!!!!!

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:35

Potrefenáhusa jj, ve spanelsku lemon/limón ani tuk 

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:37

Potrefenáhusa jj, ja som vedela, že mi nebudú rozumieť, portugalčina je na výslovnosť fakt šialená, ale aspoň Bom día mi rozumeli :-)

a inak Portugalci nemali vôbec žiadny problém vyslovovať slovenské slová, dokonca celé slovenské vety po nás opakovali s perfektnou výslovnosťou

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:53

Potrefenáhusa Manzel si kdysi v Baskicku spanelsky objednal v hospode pivo a prinesli mu kavu. Ale treba to bylo od nich naschval,ze tam mluvi prave spanelsky (ETA byla jeste dost aktivni).

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:54

Emerald a tak jako zase to od nich bylo milý, že mu něco přinesli...

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 15:55

opar!!! (politujte nebožáka)

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 16:14

Potrefenáhusa rychle naplast  ted jsou nejak super ucinne, nalepila jsem a druhy den mnohem lepsi.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 16:33

Potrefenáhusa Lituju vás. Ja jich teď měla pět za sebou.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 09. ledna 2018 16:37

Potrefenáhusa potlapkávám a odcházím! Posledně když si tu někdo stěžoval na opar jsem ho do druhýho dne chytla taky. :D