Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 11:48

Sweet Potato teda Stalina uz jsme nemeli ani my. Kdyz uz, tak soudruha Brezneva.

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 11:50

Sweet Potato no to je možná teď, ale já to fakt nezažila. Představit si to umím, ale překvapí mě to zas a znova.  (Napr. angličtinu jsem se učila 2,5 roku na střední a dva semestry na výšce - a to už byla těchnicka anglictina). 

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 11:53

continuity Já myslím, že nějaká orientace v místopise i dějinách se v rámci angličtiny třeba na střední určitě bere. Jinak teda pochopitelně, už jsem to myslím i zmiňovala, naše angličtinářka na gymplu byla fanatička do britské královské rodiny, takže jsem vyšla gymnázium s detailníma znalostma, ovšem nepoznamenaná angličtinou.  Teď, když všichni koukají na The Crown, tak konečně můžu své znalosti zužitkovat a zaperlit! Ale je mi jasné, že jsme byli výjimka. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 11:55

continuity

a ja nemela ani tu anglictinu

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:02

Garfie naše anglictinarka na gymplu nás před tím učila ruštinu. Byla pár lekcí před námi. Jako než na je to spíš na

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:06

continuity viktorka_od splavu To byly strašný leta, ta "lekce dopředu" byla normální a na základkách ještě často je!! Však naše generace to už nikdy úplně nedohnala si myslím. :-( Když vidím, s jakou lehkostí nabírají jazyky dnešní děti....

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:10

Sweet Potato dneska už je to asi lepší, ale my se ty reálie učili v podstatě až k té maturitě. A taky jsme měli původně ruštinářku:) Ale tohle je spíš ten případ, že o tom člověk nepřemýšlí, stejně jako ten pásový opar nebo jakými šiškami se krmili husy (já si dlouho myslela, že těmi z lesa)

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:12

Garfie jojo, můj synovec po třech letech angličtiny na základce dokáže říct Já jsem Honzík, a tím to hasne. Bylo mi z toho hodně smutno.

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:22

Evaeva A plovoucí dýně!!

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:28

Garfie v těch jazycích je to myslím vidět nejvíc, ale prolinalo se to celým systémem. Dějepis, občanka, zeměpis, slovenska literatura, snad jen ty přírodní a technicke predmety zůstaly ušetřeny. 

Offline Sweet Potato
40485 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:39

viktorka_od splavu Já taky angličtinu neměla, ale reálie se učily v ruštině i dalších jazycích.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:40

continuity v 89 jsem byla v 7.tride. Aj jsme měli pak hned od dalšího pololetí, ale to bylo štěstí, že naše třídní uměla . Na střední pak už 4 roky a maturita. A tam byla na každou ang mluvící zemi jedna otázka. Já si vytáhla Kanadu. Tam ta královna taky byla.

Offline Sweet Potato
40485 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:41

Evaeva Rozhodně tím nechci říct, že to Rasa ze školy musí umět. Já toho ze školy neumím, ajaj, a učilo se to!

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 12:56

Sweet Potato

Sovetske realie se učily uplne všude (!) nejenom v ruštině.  No reálie, spíš by mi příhodnější přišlo označení lži.  prakticky jsme vyrostly pod bdělým okem soudruha Brežněva. Jestli máte britskou královnu jako někoho kdo tady byl odjakživa, dost vám závidím, protože u nás to byl Leonid Iljič. Když jsem se ptala matky, co se stane, když teď umřel, tak mi řekla že na světě už nebude tak dobře!

A to prosím nebyla žádná zapřísahla komunistka a do strany nikdy nevstoupila, otec byl zas kvůli výskumu v križku s StB. Ale stejně ta masirka fungovala. 

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 13:05

Ted jste me donutily zavzpominat co bylo v maturitnich otazkach z AJ a kralovska rodina tam opravdu nefigurovala. My teda vubec neprobirali anglicke realie, co si tak uvedomuju. Mam jakesi povedomi o princezne Anne, protoze ta se vyskytovala v knize Jezdci, ale ze to byla sestra prince Charlese mi taky docvaklo az o par let pozdeji:D jsem 88, takze nastesti ne Lenin, ale i tak jsme se k modernim dejinam nedopracovali ani na gymplu. Zato jsem se 2x ucila davnou historii:D

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 13:13

rasaNori Hustý, my měli k maturitě celou britskou i americkou historii a literaturu od počátku až do současnosti. Normálně jsme se učili třeba americký a britský volební systém... U nás byla angličtina (na rozdíl od němčiny) na hodně vysoké úrovni, naše angličtinářka byla překladatelka, která sice měla vystudovanou i ruštinu, ale proto, aby mohla studovat tu angličtinu. Já jsem si vytáhla Kolumba, to bylo dobrý.

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 13:16

Mohučanka prosim te my meli temata jako Londyn, shopping, traveling atd. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 13:19

rasaNori Jo Londýn jsme měli taky, ale témata shopping, travelling, body and health, atd. byly jako otázka B. Každá ta otázka A (historie, politika, literatura) měla k sobě ještě "lehčí" otázku B. Já měla ke Kolumbovi "Our school" a myslím, že jsem nakonec dostala dvojku, protože jsem si nemohla vzpomenout, jak se řekne jídelna, tělocvična...

Offline Jos
příspěvků moje polička 07. zaří 2021 13:24

Mohučanka My meli to same. Teda meli jsme normalni hodiny a pak k tomu seminar k maturite, kde se braly ty realie, historie, literatura a umeni. No a me to hrozne moc bavilo, vedet treba casti NY, volebni system v US, britske zdravotnictvi. No a jak se neresila porad gramatika a ruzna cviceni v ucebnici, tak se clovek i vic rozmluvil a ziskal nejaky rozhled.Na ten seminar jsme meli skvelou ucitelku, jinak nase anglictina nebyla nic moc a maturita byla takova celkem o nicem (test a pak ustni). 

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 07. zaří 2021 13:29

Mohučanka tak ty vase B otazky byly ty nase primarni:) a proto aby se starsi neucila AJ blbe jako ja, tzn z filmu a serialu a diky tomu ze jsme casto nekde venku tak uz je v anglicke skolce:D