brrr U vás se chodí v pátek s řehtačkou a v pondělí koledovat? To se třeba v jižních Čechách vůbec nedělá. Jen koleda v pondělí.
Stěžovací vlákno
999 Jo, ve čtvrtek po obědě "odletí zvony do Říma" a kluci s řehtačkama je nahrazují. Jdou ve ctvrtek večer (klekání), v patek ráno, v poledne a večer plus odpoledne obchazí třikrát kostel. V sobotu jdou zase ráno a pak obchazí domy, aby dostali něco za to klakotáni.
V pondělí je normalní šmigrust, kdy chodí s karabáčem za holkama.
brrr To je hezký, to je musí bavit :-).
brrr Maj pěkně propojený ten pohanský svátek s křesťanským. ![]()
999 Myslím, že jim jde hlavně o tu výslužku ale je fakt, že je docela těžce odchozená. Myslím, že jeden okruh je 4-5 km a dneska si ho dají třikrát.
999 V naší části jižních Čech se řehtá taky. Ráno dokonce už ve 4. A koledu vybírají už dneska.
Kan Tak to je u většiny křesťanských svátků, ono he to namixované docela slušně.
miuu Tak to asi bude místo od místa :-).
brrrZaujímavé, ja takýto zvyk vôbec nepoznám, u nás takýto zvyk nie je, resp. možno aj v minulosti bol, ale v súčasnosti sa už nedodržiava. Rapkáče sa používajú iba pri obradoch v kostole.
999 Jo, ve čtvrtek po obědě "odletí zvony do Říma" a kluci s řehtačkama je nahrazují. Jdou ve ctvrtek večer (klekání), v patek ráno, v poledne a večer plus odpoledne obchazí třikrát kostel. V sobotu jdou zase ráno a pak obchazí domy, aby dostali něco za to klakotáni.
Prokristapána. Já bych jim za to klakotání taky něco dala, x krát denně mi řvát pod okny už od božího rána, kdy nemusím vstávat! ![]()
barbucha oni jen projdou, takže to není nic hrozného
brrr ano, tady chodí všechny děti. Já si myslím, že dřív se chodilo v šest i tady, právě mi to dává smysl, večer je klekání taky v šest. Ale když tu ten zvyk obnovovali, asi se nechtělo nikomu vstávat:) Ani nevím, jestli se ještě chodí, musím to zjistit.
Edit: jde o střední Čechy
Tak já se ještě zeptám k těm Velikonocům: kdo zná Jedličku? Holky, 14 dnů před Velikonocemi ozdobí stromeček, nesou ho sebou a chodí na koledu? Já jsem ze severní Moravy tam to neznám, pak přistěhovala na Hanou a tady se to drží. Ve vedlejší vesnici jede i jízda králů tak jsou ty tradice tady takový zażraný![]()
Lamicka tady se koleduje až v sobotu. Co si pamatuju, nosili jsem toho domů dost, nejen sladké a vajíčka, ale i docela dost peněz.
rysamona to mi trochu připomíná vynášení Morany/smrtky
Evaeva na to už je asi pozdě a chodí jenom holky tak do 15. Nikdo mi nebyl schopen říct co to představuje. Já jdu prohledat na googlu, mám chvíli volno
Edit:
Tak , souvisí to mimo jiné i se smrtkou. Dobrá jsi
https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/jedlicky-kraslice-pomlazky-v-muzeu-se-pripravovali-na-velikonoce-20170325.html
rysamona u nás na sídlišti se smrtka vynášela minulý týden, ale jestli to bylo ve správnou dobu, to nevím.
Já jsem nikdy žádný rehtani nezažila, popravdě ten zvyk vůbec neznám. ![]()
Teď si připadám jak z jiný planety. ![]()
Tady se na Velikonoce neděje vůbec nic.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.