Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online Pavlena
6920 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 11:41

JankaM v tom, že to už bude poslední možnost a v tom, že to už bude příjmačkovat z devítky úplně každý z tohoto strašně silného ročníku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. dubna 2022 11:47

JankaM hrozně záleží na úrovni té základky, kde by měla zůstat. 

Offline JankaM
3106 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:01

Pavlena Evaeva chápu.

Ptám se jak tatar, ale fakt do toho vůbec nevidím. Dostat se ze sš třeba nějaké odborné na vš stejného směru je nemožné? Přijímačky a celý systém je nastaven jen pro gymnázia? Např. ze sš stavební na nějakou techniku, architekturu? Nebo třeba z obchodní akademie na ekonomku? Ze zdrávky na medicínu, ošetřovatelství? 

Offline luciole
1230 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:07

brrr 

Hm, jenže co jsem tak četla, třeba v Ostravě to není až tak těžké se dostat. Na osmileté a šestileté gymnázium stačí cca 65 bodů. Tady v Praze jsi kolikrát pod čarou i s 80-85 body.

Offline Kokoska
34998 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:09

JankaM muj syn se z ekonomky dostal na VSE, ale chodil na nejaky kurz matematiky, aby udelal prijimacky. On to teda vzal jeste pres VS zemedelskou, tam ho vzali z ty ekonomky na IT bez prijimacek, ale kdyz zjistil, ze musi pocitat osevni plany a krmne davky, tak po pulroce zdrhnul. A chodil prave na nejake pripravne kurzy. Co se mnou na VSE byly holky z ekonomek, mely trochu problemy prave s matikiu, ale zas naskok v tech oborech jako ucetnictvi apod.

Offline brrr
12358 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:15

luciole Jasně, to máš pravdu. Takhle jsem nad tím neuvažovala, je fakt, že třeba v té Ostravě toho otevírají docela dost, takže to pokryje víc dětí.

A popravdě, já si teď v týdnu taky říkala, že jsem měla dítko přece jen do toho učení honit. Kór, když tvrdilo, že to bylo lehké (což je obvykle špatné znamení).

Offline letfenixa
10882 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:15

Candance A koľko je tam v ročníku žiakov?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:16

JankaM myslím, že kdo opravdu chce, dostane se na VŠ i z průmyslovky například. Pokud vím, tak některé ty odborné SŠ mají i tzv. lycea, což by mělo být něco mezi gymplem a průmyslovkou. My třeba na gymplu měli dobrou úroveň matiky, ale zase nám chyběly odborné znalosti, oproti těm z odborné SŠ. Tenkrát nás v prvním ročníku bylo třeba 2/3 z gymplu. Ale to už je deset let.

Online Pavlena
6920 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:28

JankaM tak samozřejmě jsou typy, které začnou učňákem a skončí absolvováním práv. Ale obecně mi přijde, že odborná SŠ pomůže maximálně technická (stavební, strojní atd.). Že by se zdravotní sestřička lépe dostala na medinu je naprostá utopie. Ani ze střední zemědělky na VŠ to neklapne. Bylo by strašně hezký si říct, že se každý dobere v životě až tam, kam patří, ale tak to nefunguje. A moje dítě vždy hledá jen tu nejlehčí laťku. No a já z ní nechci mít "tu spokojenou prodavačku z Lidlu". Zní to blbě, ale tuším to tak má skoro každý.

Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:31
Offline brrr
12358 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:33

JankaM Znám spoustu lidí, co šlo z průmyslovky na VŠ, klidně i na fildu.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:36

JankaM Já na ZŠ slyšela od učitelky, že na žádnou dobrou SŠ nemám, tak jsem šla na obchodku a dneska mám Ph.D. A ze zkušenosti můžu říct, že absolventi gymnázií tady na fakultě rozhodně nemusí nutně patřit k těm nejlepším studentům, naopak někdy mi zůstává nad tím rozum stát.

Online Pavlena
6920 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:37

zelene.oko co je naprosto pitomý je, že to není o studiu, ale zase opět jen o přijímačkách. Ze SŠ se dělají výrazně hůř. A pak jsou na VŠ spousty studia neschopných absolventů gymnázií, kteří v průběhu odpadnou, ale prostě se dostali (na rozdíl uchazečů z odborných škol).

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:50
Reakce na Pavlena:

zelene.oko co je naprosto pitomý je, že to není o studiu, ale zase opět jen o přijímačkách. Ze SŠ se dělají výrazně hůř. A pak jsou na VŠ spousty studia neschopných absolventů gymnázií, kteří v průběhu odpadnou, ale prostě se dostali (na rozdíl uchazečů z odborných škol).

​na tom asi něco bude, protože za mých studií 20 let zpátky se na VŠ chemického směru dostala polovina studentů z gymnázií a druhá půlka z chemické prumyslovky. ALE to tehdy byly prijimacky pouze z chemie plus průměr známek. V prvaku mi pak chyběla  praxe v laboratoři a prumyslovakum nešla matematika. Vše se srovnalo.....

Offline Luna
10867 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:54

PavlenaNj, budu to řešit taky, chci, aby syn šel po 5. třídě na gympl, ale na inteligenci teda spoléhat nebudu. 

Offline luciole
1230 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:55

Tady je jeden shrnující článeček:

Peklo jménem přijímačky. Jak dostat dítě na víceleté gymnázium a nepřijít o rozum

Jen podotýkám, že jsem to až tak nehrotila, dítě do ničeho nenutila, chtělo a připravovalo se samo, protože prý se na zš nudí...

Online Aranel
6617 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:59

Potvrzuju, že tady na architektuře jsou lidi z průmek i lidi z gymplů. Ti z průmek se musejí hodně doučovat matiku, ti z gymplu zvládnou matiku i deskriptivu levou zadní, ale zas se doučují technické kreslení a vědí tužku o stavitelství.

Trochu bych se bála, že jestli gympl není jistota kvalitní výuky jazyků, tak SŠ nehumanitního typu bude spíš velká nejistota. 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 12:59

JankaM No ono je to lehčí v tom, že na gymplu aspoň za nás si v těch posledních dvou letech studenti vybírali odborné semináře a měli hodiny navíc. Takže kdo sel na medicínu, tak už i ve škole se připravoval na přijímačky v hodinách biologie, na matice taky. Pro tu přípravu na VŠ je to asi lepší.  

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 13:03
Reakce na Jos:

Ta atmosfera kazdy predmet je nejdulezitejsi 

​To mi připomnělo naši učitelku latiny na gymplu. Překládali jsme věty jako "Vlčice v temném lese děsí obyvatele vesnice." a ona to považovala za nejdůležitější ve vesmíru. Dvakrát podtrženou pětku počítala do průměru jako sedmičku apod. Já jsem problém neměla, ale asi dvěma spolužákům hrozil reparát.

Offline letolet
753 příspěvků moje polička 29. dubna 2022 13:04

Pavlena jak já ti rozumím, před třemi roky bylo u nás to samé, své zklamání jsem jen těžko skrývala, i když přijímacky byly brány jen jako pokus. Z mé strany žádný nátlak, dcera vlažně pracovala se sešity testů, ale propastný výsledek mě zaskočil. Za to loni v devítce už aspoň věděla, jak budou prijimacky probíhat, jak je to s časem a do přípravy už ji nebylo potřeba pobizet. Sama se přihlásila na přípravu, kterou nabízela zakladka, našla si přípravu na YT, i na toho Belouna došlo. Dostala se na obě školy, které chtěla. Takže dobře to dopadne, věř jí.